юли 18 2013

РИБОЛОВНА СТИХИЯ НА ЯЗОВИР СОПОТ

Прочетено13849пъти

sopot1807136Д-р Йордан Найденов

Уникален пейзаж! Карстови води с млечно син цвят преливащи с небесната  синева през зеленината на широколистните гори на Стара планина,чист въздух, замайващ аромат на цъфнала мащерка, изобилие от гъби в гъстите и все още запазени и не изсечени гори и не на последно място много риба. Няма грешка! Става дума за язовир Сопот до с. Голяма Желязна Троянско.

Събота е 13. юли. Лятото е в разгара си. Изградени са множество палатки и биваци на почиващи риболовци. Във водите на язовира има потопени над 1500 въдици. Други по вода с лодки търсят едри сулки или сом на воблер. sopot1807132През последните години язовир Сопот привлича като магнит риболовци от цяла България. Такъв е случая и с Ивайло Личев дошъл от Русе. „Ловя риба на Дунава но чух за този язовир и ето ме тук с приятели цяла група русенци сме. Много сме доволни от красотата и спокойствието което ни дава това място. Доволен съм и от улова. Със замятането на въдиците и слука шаран и то не лош около 7-8кг. Монтажа е на косъм и за стръв царевица класика нищо особено на пръв поглед но си иска и майсторлък.”

„Шарана и амура полудяха на този язовир. Захранихме и нанесохме въдиците на дълбочина окло 2-3 метра и нищо цели два дни. И вече на ръба на отчаянието  на другия ден по обяд се разрази  гръмотевична буря и тъкмо мислихме да събираме багажа сигнализаторите запищяха един след друг. Пет шарана и един амур хубавец. Браво! Това се казва удоволствие. Вали здрав дъжд  примесен със градушка но ние нагазили до гърди вадим риба след риба” –разказва Тодор Костадинов от София.

Малко по нагоре срещу  с. Голяма Желязна Марио Герганов също от София се представя като собственик на хипермаркет „Марио” и със уловен от него много добър шаран.

sopot1807134Прави впечатление че Софиянци са по добре подготвени за улов на трофейни риби. Всички новости в риболова моментално са приложени и на практика. Освен пръти, фотосоларни шамандури за захранките  и монтажни лини от ново поколение те творят и при подготовката на захранката. Например Тодор Костадинов  е подмамил едрите риби със специален микс който дълго време пазеше в дълбока тайна но накрая типично по рибарски се предаде и я сподели.  Захранка микс от семена на царевица, коноп, сорго, нахут, бял грах , зелен грах, кафяв грах. Тази смес се накисва хубаво и тогава се захранва. Препоръчително е старата царевица да се свари до разпукване и се овкусява с аромат на банан.

Разбира се има и рибари които наблягат повече на софрата и на спорта карайки кану или плувайки в чистите води на язовира. Те не са толкова претенциозни и се радват на някоя и друга платика или пък каракудка.

И като за финал ето го и катера на ИАРА. Правят се проверки по ЗРА и особено прецизни  за риболов с мрежи и улов на маломерни рибки. От тази година по настояване на риболовците язовира е разрешен и за нощен риболов, но напоследък се установява, че покрай въдиците се пускат и рибарски мрежи. Не бива и не е коректно от страна на тези колеги.

Така е на язовир Сопот. Няма скука. Едно прекрасно място за риболовен туризъм и почивка сред природата в сърцето на Балкана.

Постоянен линк към тази тема: http://lovechtoday.eu/%d1%80%d0%b8%d0%b1%d0%be%d0%bb%d0%be%d0%b2%d0%bd%d0%b0-%d1%81%d1%82%d0%b8%d1%85%d0%b8%d1%8f-%d0%bd%d0%b0-%d1%8f%d0%b7%d0%be%d0%b2%d0%b8%d1%80-%d1%81%d0%be%d0%bf%d0%be%d1%82/

Коментари

  1. Plamen Parvanov каза:

    krasiv qzovir s golqma polpolaciq na riba

%d блогъра харесват това: