Дек. 27 2012

РЕФЕРЕНДУМ за развитието на ядрената енергетика в Република България

Прочетено1997пъти

referendum2712121ИНФОРМАЦИОНЕН ЛИСТ

РЕФЕРЕНДУМ за развитието на ядрената енергетика в Република България

На 27 януари 2013 г. ще се проведе национален референдум относно развитието на ядрената енергетика в България. Гражданите на Република България ще гласуват с „ДА“ или „НЕ“ в отговор на следния ВЪПРОС НА РЕФЕРЕНДУМА:

Да се развива ли ядрената енергетика в Република България чрез изграждане на нова ядрена електроцентрала?

МОТИВИ:

Референдумът е форма на пряка демокрация. Именно българският народ като суверен трябва да се произнесе по такъв важен въпрос за продължаване развитието на ядрената енергетика в Република България чрез изграждане на нова ядрена електроцентрала.

Важно е да се осигури възможност на гражданите да направят своя информиран избор, гласувайки на референдума, като по този начин ще се докаже, че обществото има своята основна роля в изграждането на демократична България.

Предложеният референдум съответства на изискванията на Закона за прякото участие на гражданите в държавната власт и местното самоуправление и на Конституцията на Република България.

Съгласно приетата на 01 юни 2011 г. Енергийна стратегия на Република България до 2020 г. – основополагащ документ на националната енергийна политика, в търсене на разумния баланс между наличния енергиен ресурс в страната и европейските цели за чиста енергия българската държава декларира своята подкрепа за развитието на ядрената енергетика.

Решението на конкретните социално-икономически, технически и финансови параметри на всеки проект е от компетентността на Министерския съвет съгласно Закона за безопасно използване на ядрената енергия.

Изграждането на ядрена електроцентрала е предизвикателство пред нашата държава и суверенът е този, който трябва да реши да продължи ли да се развива ядрената енергетика чрез изграждането на нова ядрена електроцентрала.

Съгласно § 1, т. 53 от Допълнителните разпоредби на Закона за безопасно използване на ядрена енергия „Ядрена централа“ е електроцентрала, в която енергията се генерира от един или повече ядрени реактори и която може да включва прилежащите съоръжения за управление на радиоактивни отпадъци и отработено ядрено гориво, разположени на една площадка, за които са предвидени обща физическа защита и аварийно планиране.

 

НАЧИН НА ГЛАСУВАНЕ ПО ВЪПРОСА НА РЕФЕРЕНДУМА:

Какво означава гласуване с ДА:

Вотът с „ДА“ означава, че гласуващият е за изграждането на нова ядрена електроцентрала в Република България.

Какво означава гласуване с НЕ“:

Вотът с „НЕ“ означава, че гласуващият е против изграждането на нова ядрена електроцентрала в Република България.

 

ВРЕМЕ, МЯСТО И РЕД ЗА ПРОИЗВЕЖДАНЕ НА РЕФЕРЕНДУМА:

Време за произвеждане на референдума:

В изпълнение на чл. 14 от Закона за пряко участие на гражданите в държавната власт и местното самоуправление Президентът на Република България определи дата за провеждане на референдума:

27 януари 2013 г. (неделя).

 

Място за произвеждане на референдума:

Гласуването се провежда в съответните избирателни секции на територията на страната, включително на дипломатическите и консулските представителства на Република България, по актуализирани списъци за изборите за народни представители.

 

Ред за произвеждане на референдума:

Право да гласуват на националния референдум имат гражданите на Република България с избирателни права, които имат постоянен адрес на територията на страната към деня на насрочване на референдума.

Бюлетината ще съдържа въпроса за произвеждане на референдума и два възможни отговора – ДА и НЕ, написани с еднакъв шрифт.

Всеки гласоподавател гласува, като поставя в плик бюлетината, на която е зачертан избраният от него отговор „да“ или „не“, излиза от кабината и го пуска в избирателната урна.

Да се развива ли ядрената енергетика в Република България чрез изграждане на нова ядрена електроцентрала?

Постоянен линк към тази тема: http://lovechtoday.eu/%d1%80%d0%b5%d1%84%d0%b5%d1%80%d0%b5%d0%bd%d0%b4%d1%83%d0%bc-%d0%b7%d0%b0-%d1%80%d0%b0%d0%b7%d0%b2%d0%b8%d1%82%d0%b8%d0%b5%d1%82%d0%be-%d0%bd%d0%b0-%d1%8f%d0%b4%d1%80%d0%b5%d0%bd%d0%b0%d1%82%d0%b0/

Коментари

 1. fee-faw-fum каза:

  http://vbox7.com/play:c4bbb6d

 2. aladar каза:

  Дали този казус е от компетенцията на широката общественост или отново ще ни употребят да узаконим грабежа на бюджета досега и да обслужим отново нечии финансови интереси-това е въпроса според мен

 3. Winnie-the-Pooh каза:

  С каквито се събереш – с такива се събираш.

 4. fee-faw-fum каза:

  реди облученных лиц наивысшие дозы получили примерно 600.000 человек: 200.000 ликвидаторов, 116.000 переселенцев из зоны отчуждения и 270.000 жителей наиболее загрязненных территорий. Предполагается, что в этой группе общее число смертей, вызванных радиоактивным облучением, достигнет 4000. В это число входят около 50 ликвидаторов, погибших от острой лучевой болезни, 9 детей, умерших от рака щитовидной железы, ожидается летальный исход у 3940 человек, которые в результате аварии на ЧАЭС болеют или в течение своей жизни заболеют лейкемией и онкологическими заболеваниями. (По данным Чернобыльского форума)

  31 ликвидатор умер спустя непродолжительное время. До 1989 года на работы по расчистке в Чернобыле в общей сложности было привлечено около 800 000 мужчин, которые по сегодняшний день ощущают последствия участия в этих работах для их здоровья. 300 000 из них получили дозы облучения свыше 0,5 Зв. Вопрос о том, какое число ликвидаторов на сегодняшний день умерло от последствий облучения, остается спорным. По сведениям, предоставленным официальными инстанциями трех наиболее пострадавших стран-правопреемниц бывшего СССР к настоящему времени умерло 25 000 ликвидаторов

  http://www.youtube.com/watch?v=925-2VGG5IM

  Българите витаги сме били подгъзници. Ето линк от руски източник.

 5. fee-faw-fum каза:

  Поради голямото производство на енергия от вятъра в дните от 23 до 27 декември на европейската електроенергийна борса цените на електроенергията са били отрицателни. На борсата печели най-ниската оферта, което е наложило някои производители (например ядрените централи) да плащат на електропреносните дружества да изкупуват енергията им, защото не могат да спрат производството си. Според прогнозите същото ще се повтори и по време на новогодишните празници.

  http://cleantechnica.com/2012/12/29/negative-european-power-prices-seen-sunday-through-thursday-due-to-strong-wind-power-supply/?utm_source=feedburner&utm_medium=feed&utm_campaign=Feed%3A+IM-cleantechnica+%28CleanTechnica%29

%d блогъра харесват това: