Ремонтират Къкринското ханче по повод 85 години от създаването му

Прочетено1512пъти

hanche708142Къкринското ханче ще бъде цялостно ремонтирано по повод 85 години от създаването му, съобщи кметът на община Ловеч Корнелия Маринова. Ханчето е първият музей на Васил Левски у нас, създаден през 1931 г. Тук в двора върху паметника  се  пази и първият барелеф на Апостола.

В момента текат ремонтни и реставрационни дейности, допълни още тя.

Ремонтирането се изпълнява по програма за реновиране, рехабилитиране и обогатяване на експозицията на ханчето със собствени средства на музея „Васил Левски“ в Ловеч, с помощта на общината и родолюбиви българи.

Част от  ремонтните дейностите са извършени през 2015 г., други текат в момента, а трети се довършат през годината, каза още кметът. С нова визия е част от вътрешността, част от оградата, допълва се вътрешната експозиция с картини и фотографии. До края на годината са предвидени спешни ремонтно-укрепителни дейности като закрепване на 90 броя конструктивни елементи на оградата. До края на 2016 г. трябва да се реновира и екскурзоводската стая.

Експозицията на Къкринското ханче ще бъде обогатена, а амортизираните културни ценности ще бъдат заменени с нови.

По инициатива на ВМРО-БНД-Ловеч, с помощта на дарители от цялата страна са събрани средства за аудио-визуални ефекти в оджака и джамала, които да създадат усещането за автентичност. Поставени са нови осветителни тела, а ел. инсталацията е подменена.

Вашият коментар:

Постоянен линк към тази тема: http://lovechtoday.eu/%d1%80%d0%b5%d0%bc%d0%be%d0%bd%d1%82%d0%b8%d1%80%d0%b0%d1%82-%d0%ba%d1%8a%d0%ba%d1%80%d0%b8%d0%bd%d1%81%d0%ba%d0%be%d1%82%d0%be-%d1%85%d0%b0%d0%bd%d1%87%d0%b5-%d0%bf%d0%be-%d0%bf%d0%be%d0%b2%d0%be/

3 коментара

  1. „…амортизираните културни ценности ще бъдат заменени с нови.“
    Изключтелна мисъл на „познавач“ за културно-историческите ценности.Това само Кмет Маринова може да го измисли и изрече.Ами амортизираните ценности,като се сменят с нови,естествено е тези новите да не бъдат автентични,като амортизираните,а да са някакви копия,реплики и т.н.,но не и истинските.
    Но може би така са обсъждали с новия директор на картинната галерия и той е подсказал тази „блестяща“ мисъл.

    1. Мии… не е баш така бе, Кириле!! Ако ти е трудно да разбереш какво иска да каже авторът, поне използвай въображението си! Така де… Моята интерпретация на този иносказателен израз е следната:Амортизираните ще ги фейнат на клЕКОто, а новите ще са от съвсем друго естество /материал, жанр, епоха, автор, спонсор и т.н./, сиреч иновативни по своя замисъл и внушения… Абе, трагУдия по кметски… 😀

    2. НАЙ-СЕТНЕ!!!!! Понеже повече от 10 години един пирон не бе забит тук…. Въпреки, че инспекторатът към Министерството на културата е давало предписания.. А за клуба на знаещите ще съобщя, че почти нищо от тази експозиция не е автентично – т..е. от времето на Апостола. Ама карайте, нали трябва лаф да става!

%d блогъра харесват това: