мар. 13 2013

Разшириха кръга на лицата с публични доходи и имущество

Прочетено625пъти

parlament404121БНТ

Парламентът разшири обхвата на длъжностите, които ще трябва да декларират доходи и имущество. Това стана с окончателното приемане на Закона за публичност на имуществото на лица, заемащи държавни, обществени и други длъжности в публичния и частния сектор.

Законопроектът беше предложен от Яне Янев, но след натиск от опозицията и неправителствения сектор – в закона отпадна текст, според който на проверка подлежаха и кандидат-депутати, както и шефове на неправителствени организации.

Публично вече ще е имотното състояние на шефовете на ЕРП-тата, ВиК дружествата и Топлофикациите, ръководителите на НЕК и Българския енергиен холдинг. Имуществото си ще са задължени да декларират и директори в НАП, митниците, членовете на Инспектората към Висшия съдебен съвет. Видни ще са доходите освен на депутатите, президента и ицепрезидента и имуществото на евродепутатите, представителите ни в АТО и българските еврокомисари.

„Обществото желае публичност на доходите и парите на всички тези, които ние прилагаме по списък“, изтъкна председателят на РЗС Яне Янев.

Имотни декларации ще трябва да подават и шефовете в работодателските организации и синдикатите. След скандал в парламента от първоначалния вариант на закона РЗС оттегли задължението и неправителствените организации също да декларират доходите си.

„Представете си, това са училищни настоятелства, малки спортни клубове, родителски, пациентски организации, обединяващи хора с увреждания, туристически сдружения, доброволчески обединения“, заяви Михаил Михайлов от „Синята коалиция“.

„Под ударите на закона след гласуването на правната комисия попадаха всичките над 10 хиляди неправителствени организации – т.е. 100 хиляди уши, това се случи на правна комисия“, посочи Мая Манолова от „Коалиция за България“.

Въпреки че на заседанието на правната комисия присъстваха от неправителствения сектор, други НПО-ТА се оплакаха, че не са допуснати в парламента.

„Ако целта е държавата да разбере какво става с парите, които предоставя на такива организации, тези организации в момента подават отчети в централния регистър, финансови отчети за дейността, подават отчети в НАП“, обясни Любен Панов – директор на Български център по нестопанско право.

Яне Янев обаче защити първоначалния вид на закона с думите, че без декларации някои нестопански организации като донори на политическите партии ще останат скрити.

 

Можете да видите репортажа на БНТ тук.

Постоянен линк към тази тема: http://lovechtoday.eu/%d1%80%d0%b0%d0%b7%d1%88%d0%b8%d1%80%d0%b8%d1%85%d0%b0-%d0%ba%d1%80%d1%8a%d0%b3%d0%b0-%d0%bd%d0%b0-%d0%bb%d0%b8%d1%86%d0%b0%d1%82%d0%b0-%d1%81-%d0%bf%d1%83%d0%b1%d0%bb%d0%b8%d1%87%d0%bd%d0%b8-%d0%b4/

%d блогъра харесват това: