апр. 02 2013

Пътешественикът Надежда Савова ще замеси хляб с ловчалии

Прочетено1276пъти

nsavova204131Жанина Илиева

Надежда Савова, която миналата година бе обявена от National Geographic за „Пътешественик на годината” за 2012 г., ще гостува на Ловеч в Клуба на дейците на културата на 7 април, неделя от 16,00 часа.  Тя ще представи мултимедийна презентация за  страните, в които е била и мисиите, които е изпълнявала. Тя е пребродила  76 държави от всички континенти. Пътувала е, за да прави проучвания, стажове и да участва в конференции. Била е на доброволчески мисии. „Моята цел беше да издирвам общностни центрове, подобни на българските читалища, и да създавам „хлебни къщи” в различни точки по света.

Това са видове читалища, в които около приготвянето на хляба маргинализирани групи, основно хора с увреждания или етнически малцинства, успяват да се сплотят“, обяснява Надежда. За момента тя е създала дванадесет такива „хлебни къщи” в различни държави, като първата се „ражда” в старопланинския град Габрово, откъдето са корените на Надежда. Младата българка е живяла десет години в САЩ. Завършила е Културна антропология в университета „Принстън”.  Убедена е, че  навсякъде по света, хората са добри, но трябва първо ти да се обърнеш към тях с любов.

Надежда е била и из светите места. Именно във Витлеем (чийто превод е именно „хлебна къща“) й дошла идеята да се посвети на магията на месенето на хляб. Тя успява да превърне месенето на тесто в тайнство, наука и изкуство по цял свят. В Клуба на дейците на културата заедно с гостите тя ще омеси и изпече питки, защото вярва, че хлябът е храна с много измерения: духовна, физическа, храна за размисъл, материал за скулптура и много други, но най-вече тесто за моделиране на идеи и характер с ценности.

 

Постоянен линк към тази тема: http://lovechtoday.eu/%d0%bf%d1%8a%d1%82%d0%b5%d1%88%d0%b5%d1%81%d1%82%d0%b2%d0%b5%d0%bd%d0%b8%d0%ba%d1%8a%d1%82-%d0%bd%d0%b0%d0%b4%d0%b5%d0%b6%d0%b4%d0%b0-%d1%81%d0%b0%d0%b2%d0%be%d0%b2%d0%b0-%d1%89%d0%b5-%d0%b7%d0%b0/

Коментари

  1. fee-faw-fum каза:

    Хубаво ще бъде на срещата да отидат и онези заблудени душици, които се лишават от хляб с тайната надежда да свалят някой грам излишно тегло. Ще могат да научат, че хлябът /истинският хляб/ в умерени количества никому не вреди, а е полезен.

  2. "…хлябът е храна с много измерения: духовна, физическа, храна за размисъл, материал за скулптура и много други, но най-вече тесто за моделиране на идеи и характер с ценности."

%d блогъра харесват това: