Първостепенна задача е да осигурим заплатите на работещите в МБАЛ – Ловеч

Прочетено2649пъти

Днес заместник-министърът на здравеопазването д-р Мирослав Ненков посети МБАЛ „Проф. д-р Параскев Стоянов“, гр. Ловеч, където пред медицински специалисти и персонала на болницата представи д-р Георги Васев – избран от Борда на директорите за прокурист на лечебното заведение.

Министерство на здравеопазването, с мощната подкрепа на областния управител, състави план за спасяването на болницата. Първата стъпка е назначаването на д-р Васев, външен човек без локални обвързаности, доказан хирург с респектираща професионална биография, посочи заместник-министъра и допълни: Предстои процедура по вписването му в Търговския регистър, след което д-р Васев ще застане начело на ловешката болница.

От думите на д-р Ненков стана ясно, че МЗ командирова двама финансисти и един юрист, които имат за задача да анализират текущото състояние на лечебното заведение – къде отиват харчовете и откъде са приходите, като целта е да бъдат набелязани стъпки за намаляването на дълговете и вдигане на запорите.

Относно влошеното финансово състояние на структурата Ненков посочи: За седемгодишния период от 2008 до 2014г., вкл., броят на преминалите болни по най-отежняващия за болницата договор за съвместна дейност е 6395. Общо приходите по договора от съвместна дейност са 14 449 517 лв. От тях приходите за частната структура са 13 061 438 лв., или 90.39%, а за държавната болница – 1 388 079 лв., или 9.61%.

В момента МЗ води преговори с други държавни лечебни заведения, от които се очаква да отпуснат безлихвен кредит за покриване априлската и процент от февруарската заплата на работещите в МБАЛ.

Това са краткосрочни мерки, а за да може в дългосрочен порядък областната болница да съществува и гражданите да разчитат на качествено здравеопазване, основната тежест ще падне върху вас, обърна се заместник-министър Ненков към колегите си от Ловеч.

На срещата в МБАЛ присъстваха областният управител Георги Терзийски, заместник-кметът на града Венцислав Христов, директорката на РЗИ – Ловеч д-р Ивелина Русева и др.

Постоянен линк към тази тема: http://lovechtoday.eu/%d0%bf%d1%8a%d1%80%d0%b2%d0%be%d1%81%d1%82%d0%b5%d0%bf%d0%b5%d0%bd%d0%bd%d0%b0-%d0%b7%d0%b0%d0%b4%d0%b0%d1%87%d0%b0-%d0%b5-%d0%b4%d0%b0-%d0%be%d1%81%d0%b8%d0%b3%d1%83%d1%80%d0%b8%d0%bc-%d0%b7%d0%b0/

2 коментара

  1. Малиииииииииииии….. А пък дипломираните психари, ме счтат за луд понеже посещавам лекари в краен случай. Сега като гледам и в такъв няма да мога. Обаче за тях ще има заплати понеже си изпълняват партийните поръчения:
    http://VladiLovech.free.bg/nogirl.htm

  2. С две думи – едно е да разказваш вицове по радиото, друго е да поемеш сериозна отговорност. Опциите според великия д-р Ненков са следните: да се намери болница, която да даде заем на нашата (?!?!?!), а вторият е „да сложим катинара на болницата“. Не можел да накара никой да работи без пари… Извинявайте, но това не е сериозно. Даже е нагло, когато пред себе си виждаш хора предимно на пенсионна и предпенсионна възраст, за които надали е вариант на тези години да тръгнат по градовете да си търсят работа. Болницата е държавна, но „държавата“ сега ще почне да анализира нещо, дето и тя не го знае кое е и ще разчита на друга държавна болница за заем… Язък за толкова приказки, дето се изписаха и изприказвахе през последните месеци. На областния явно и на него му затвориха устата, освен ако излиянията му не са били евтин PR.

%d блогъра харесват това: