мар. 04 2013

Първи март е ден на самодееца

Прочетено2037пъти

vencijotov303131Венци Йотов

Преди години в салона на читалището  имаше спектакъл на самодейни колективи.

Тази година спектакълът се изнесе в заседателната зала на общината. Представлението беше приемане на отчет  за  бюджета  през 2012г. и  бюджет за 2013г., а изпълнители – общинските съветници. Само малка част от изказването на д-р Г.Митев наруши ритъма.

Една е сесията, която определя политиката на Общината за годината и в бъдеще.

Това е отчет за извършеното и приемане на бюджета за годината. Всички  други са производни на нея.

Анализ на направения отчет не се състоя. И как да се отчетат: по-малко технически услуги, по-малко административни услуги, по-малко от всичко.

При субсидии за държавни дейности за 2013г. 17,5 мил.лв. и собствени приходи 12,5 мил.лв., в края на годината Общината ще има натрупан недостиг 5 мил.лв. към края на 2012г. и нови 2 милиона / в най-добрия случай/ за 2013г., или 7 мил.лв. на червено. Не че Общината е червена, а е лошо управлението й.

Държавните субсидии са за осъществяване на строго определени държавни функции възложени на Общината. Те не могат да се използват за други дейности и цели и с тях не могат да се погасяват кредити.

Следователно със собствените приходи от 12,5 мил.лв. Общината реализира политиката си  включително обслужване на дълга,  който е над 50% от приходите.

Какво трябваше да чуем на сесията?

1.Защо Общината е с толкова раздута администрация – 3 зам. кмета и една дузина директори на дирекции.

2.Защо се инвестира в неща които не носят приходи.

3.Кой контролира разходите и качеството на инвестициите на Общината.

4.Кой контролира разходите по чистотата и защо те са едни от най-високите в страната  на глава от населението.

Бог да пази гражданите на Ловеч

Постоянен линк към тази тема: http://lovechtoday.eu/%d0%bf%d1%8a%d1%80%d0%b2%d0%b8-%d0%bc%d0%b0%d1%80%d1%82-%d0%b5-%d0%b4%d0%b5%d0%bd-%d0%bd%d0%b0-%d1%81%d0%b0%d0%bc%d0%be%d0%b4%d0%b5%d0%b5%d1%86%d0%b0/

Коментари

 1. Данчо Заверджиев каза:

  Уважаеми г-н Йотов, днес Вие случайно ли сте пропуснали въпроса, който обикновено задавате когато стане въпрос за общинския бюджет, а именно:„Колко лева е дивидента от общинските фирми със 100% общинско участие в бюджета на общината?” или тази година вече сте получили отговор на този Ваш въпрос и за това не го задавате.

 2. Данчо Заверджиев каза:

  Уважаеми г-н Йотов, моля Ви , да кажете включен ли е /или не е включен/ дивидента от общинските фирми със 100% общинско участие в бюджета на общината за 2013 г. ?

 3. Илиян Пеевски каза:

  По-лошо е само, когато критик-самодеец оценява самодеен състав.

  Присъствах на тази извънредна сесия на ОбС Ловеч по две причини. Първо – да видя дали ще има представители на протестиращите в Ловеч, които скандираха предните дни „искаме промяна“, „искаме граждански контрол“ и пр. и второ – да видя дали само в Троян е ТАКА. Оказа се, че и в Ловеч е ТАКА. Иначе – от протестиращите нямаше и помен в залата, както и от останалите граждани на Ловеч…. с едно малко изключение – гражданинът Д.Заверджиев, но, това не е нито новина, още по-малко изненада.

  Г-н Йотов малко се е пообъркал с числата, касаещи отчета за 2012 и новия бюджет за 2013, както и с понятията „натрупан недостиг“ или „на червено“. Да не говорим пък за „дълга, който е над 50% от приходите“. Колкото забавни, толкова и неверни заключения. А изказването на г-н Стоев с нищо не промени „ритъма“, дори затвърди позициите и тезите на г-н Кмета Казанджиев, който бе натикал целият ОбС в една удобна за него писта и с доказана вещина и майсторство не само бе хванал общинските съветници за носовете, но ги разхождаше из цялата зала. Като панаирджийска мечка, която стопанинът я кара да прави заучени номера. Примерно – „я да видим сега как ГЕРБ /баба меца/ се търкаля през глава по земята /бюджета/“. Или – „я да видим сега как БСП /баба меца/ ходи на два крака и гази по земята /бюджета/“. Или – „я да видим сега как ДПС /баба меца/ си слага лапите на устата и мълчи“… и т.н. Естествено, за тези номера баба меца после получава бонбонче.

  Има проблеми и то огромни. Само че те не са в числата, а в системата, което ги характеризира като системни проблеми. Системните проблеми пък не се решават с елементарна математика или със счетоводни номера, а с политика и политически решения. Е, точно това липсваше на тази извънредна сесия на ОбС Ловеч и е съвсем нормално г-н Йотов да не пише за това. Все пак става дума за политика.

  Тъй като споменах, че и в Троян е ТАКА /като резултат/, няма да влизам в конкретика. Политическата оценка по отчета на стария и приемането на новия бюджет, както и изказването на един гражданин в началото на сесията, който УВОЛНИ общинските съветници в ОбС Троян – може да видите тук :

  http://troian.com/

 4. Калоян Стоянов каза:

  Йотов, пиле ненагледно, за слава родено 🙂

%d блогъра харесват това: