Първият фестивал на ароматната гъба в България събра хиляди гости

Прочетено1260пъти

truffel_ugarchin2609164Станимир Петков: Угърчин става българската столица на трюфела

Първият фестивал на ароматната гъба в България събра хиляди гости

Някога се е казвало „проточи се три дни, като угърчинското хоро…“ Тази, 2016 година, традиционният есенен панаир в Угърчин (23-24 септември) е преобразен. Хиляди българи и гости от чужбина се стекоха на първия у нас Фестивал на трюфела. Едни, водени от любопитство, други от страст към търсенето на екзотичната гъба, централният площад в малкото градче се пукаше по шевовете два поредни дни.

И макар идеята да се ражда спонтанно, усилията на общинската администрация и със спомоществователството на най-големия български износител на трюфели Цветозар Мичевски реализираха първия по рода си фестивал у нас. В обръщението си към жителите и гостите на Угърчин кметът на общината Станимир Петков подчерта: truffel_ugarchin2609165„Днес Угърчин е различен. Изпълнен с хора, живот и емоции. На днешния ден се дава началото не само на бурно веселие, но на нов поминък за населението. Ще работим този фестивал да се превърне в традиция, а Угърчин да бъде българската столица на трюфела.“

Още първата вечер, на 23 септември, Угърчин и околността гърмеше под звуците на шоумените Лео и Играта. Спектакъл с много музика, игри и шеги приповдигнаха настроението на гостите. „Най-известният българин в Италия“ (Лео – бел. авт.), както самият той се нарича, подчерта, че като ресторантьор е купувал трюфели само от Италия, без дори да подозира, че това са именно български трюфели, но на двойно по-висока цена. „Съжалявам, Италия, вече ще купувам трюфели само от България“, пошегува се кулинарят шоумен. Да уважат фестивала бяха дошли народният представител Иван Михновски, зам.-министърът на регионалното развитие Николай Нанков, зам.-областният управител на Ловеч Георги Терзийски и кметът на Луковит Иван Грънчаров. Лично от Италия бе дошъл и представител на най-голямата компания в света за преработка и търговия с трюфели – Франческо Урбани.

truffel_ugarchin2609167На трюфел фестивал, като на трюфел фестивал. Присъстващите успяха да вкусят всевъзможни деликатеси, приготвени с ароматната гъба – от козе сирене с трюфели до бонбони от бял шоколад с трюфели. Разбира се, не се мина без шедьовъра в ястията с екзотичната гъба – ризото с трюфели. 30 килограма ориз вряха от ранни зори, а с голямата лъжица бъркаше майстор Цецо. Ароматът на ястието събираше нетърпеливите да опитат гости около големия тиган още докато се приготвяше. Осветено от отец Димитър ризотото бе разсипано от областния управител на Ловеч Ирина Митева.

Как се вадят трюфели? С кучета, разбира се. Стопани на най-популярните породи за лов на рядката гъба се бяха стекли от всички краища на България да покажат красотата и уменията на своите любимци. По червен килим и под зоркия поглед на 5-членно жури киноложката изложба на тазгодишния фестивал събра най-добрите четириноги ловци у нас. Отличието в категория „Лагото“ грабна Атанас Ралев с кучето Додо, а в категория  „Други“ златото отиде при Диего и неговата стопанка Евелина. Тя се отказа от своята награда, като я преотстъпи на най-младата участничка в изложбата.

truffel_ugarchin26091695 килограма трюфели бяха заровили организаторите в двора на бившото училище. 27 кучета с техните стопани се впускаха в търсене на рядката гъба, но едва 17 от тях успяха да открият за времето от 3 минути. Водещият на събитието Наско от БГ радио отброяваше секундите, а целият двор на училището гъмжеше от любопитни зрители, желаещи да видят нагледно как се ловят трюфели. С отличието „Търсач номер 1 на трюфели“ се окичи Иван Гергинов и кучето порода Курцхар с 89 грама от златна гъба.

За научния анализ на трюфела като състав и за неговите особености лекция изнесоха учени от БАН. На нея те представиха начина на отглеждане, намиране и продажба на ценната гъба.

За финал ексклузивно и специално за фестивала от къщата на Вип Брадър излезе фолк-певицата Рени. Поредица от най-хитовите й песни взривиха площада в Угърчин, а кръшно хоро се виеше измежду тълпата.

Организаторите на първия в България фестивал на трюфела са решени да организират законодателни промени, които да ограничат добива от 1 март до 1 юни с цел запазване на мицела в периода на растеж на гъбата.

За гостите на двудневния празник, той бе нещо различно, което в България не е правено. За местното население това е едно ново начало, за което те са благодарни.

Постоянен линк към тази тема: http://lovechtoday.eu/%d0%bf%d1%8a%d1%80%d0%b2%d0%b8%d1%8f%d1%82-%d1%84%d0%b5%d1%81%d1%82%d0%b8%d0%b2%d0%b0%d0%bb-%d0%bd%d0%b0-%d0%b0%d1%80%d0%be%d0%bc%d0%b0%d1%82%d0%bd%d0%b0%d1%82%d0%b0-%d0%b3%d1%8a%d0%b1%d0%b0-%d0%b2/

%d блогъра харесват това: