Публиката прие възторжено новия документален филм „Лъвский: Европеец в Българско“

Прочетено971пъти

Публиката прие възторжено прожекцията на новия документален филм „Лъвский: Европеец в Българско“. Премиерата се състоя снощи, 10 юли, в препълнената камерна зала на Драматичен театър – Ловеч. След прожекцията кметът на Община Ловеч Корнелия Маринова подари почетен плакет с лика на Васил Левски и герба на общината на режисьора Искрен Красимиров.

На премиерата присъстваха още актьорът Симеон Владов, който представя Левски в игралните епизоди, както и сценаристите Илияна Минковска и Красимир Стефанов. Всички гости получиха като подарък графика на Покрития мост и рекламни материали за града.

За да видят едночасовата творба в Ловеч дойдоха историци и гости от Карлово, Троян, Плевен и Левски. Сред тях бяха Стойо Карагенски, зам.-кмет на Oбщина Карлово, Дора Чаушева, директор Национален музей „Васил Левски“ в Карлово и други.

В срещата участваха и членове на Общинските комитети „Васил Левски“ от Ловеч,Троян, Плевен и Карлово.

„За четвърти път гледам филма и ми става все по-тъжно, защото историята на Васил Левски, освен че е велика, е и много тъжна“, подчерта актьорът Симеон Владов. „Историците продължават да спорят за фактите около Левски, но истината е по-друга – той приземи идеала, въплъти го в себе си, той стана живият български идеал и показа на цял народ, че може да се работи за родината безкористно, саможертвено“, каза сценаристът Красимир Стефанов.

„Радвам се, че такъв филм ще стига до нашите деца, защото Левски не е история, той е при нас и ние трябва да сме до него. Имаме изключителната отговорност като наследници да споделяме неговия пример. Аз съм от тези политици, които преместих портрета на Левски от моя кабинет и го сложих при входа на общината, за да може всеки, който влиза, да го вижда и да помни, че сме длъжници“, каза кметът Корнелия Маринова.

Във филма присъстват със свои изказвания проф. Иван Стоянов, проф. Пламен Митев и Теодор Тончев от Регионалния исторически музей в Ловеч. Събитието започна с едноминутно мълчание в памет на проф. Иван Стоянов, починал малко след снимките.

Организатори на събитието бяха Община Ловеч, Регионална библиотека „Проф. Беню Цонев“ и Регионален исторически музей –Ловеч. Премиерата в Ловеч се състоя дни преди тази в столицата, предвидена за 13 юли в аулата на СУ „Св. Климент Охридски”.

По-рано през деня кметът Корнелия Маринова проведе среща с пристигналите представители на Общинските комитети „Васил Левски“  в приемната на Община Ловеч в Бароковите къщи.

Постоянен линк към тази тема: http://lovechtoday.eu/%d0%bf%d1%83%d0%b1%d0%bb%d0%b8%d0%ba%d0%b0%d1%82%d0%b0-%d0%bf%d1%80%d0%b8%d0%b5-%d0%b2%d1%8a%d0%b7%d1%82%d0%be%d1%80%d0%b6%d0%b5%d0%bd%d0%be-%d0%bd%d0%be%d0%b2%d0%b8%d1%8f-%d0%b4%d0%be%d0%ba%d1%83/

%d блогъра харесват това: