Проф. Калин Янакиев: Бедност и беззаконие са диагнозата на кризата днес

Прочетено2680пъти

dsbposter1804131Според водача на листата на Коалиция „ДСБ-БДФ“   ловчалии са принудени да работят в чужбина и това е една от големите проблеми на града

България се намира в третата си поредна криза след падането на комунизма  и това ни задължава да спечелим битката на тези избори, каза в Ловеч водачът на листата на коалиция „Демократи за силна България – Български демократически форум” проф. Калин Янакиев. Той е преподавател във философския факултет на Софийския университет, убеден антикомунист, който има убити предци след 1944 г. в лагера Слънчев бряг.

dsb2204132Проф. Калин Янакиев каза, че страната ни се намира в третата сериозна криза след падането на комунизма – първа е Лукановата криза, когато нямаше какво да се яде, втора е Виденовата, когато се стопиха парите на хората, и третата криза  е докарана от ГЕРБ, тези, които имат воля да управляват пак. Проф. Янакиев посочи, че бедността и беззаконието са диагнозата на кризата днес. По официални данни от европейски институции 24 на сто от българите живеят под прага на бедността, 20 процента са на ръба, а 50 процента от застрашените от живот под прага на бедността са българските деца. Според проф. Янакиев тази бедност се дължи на удара върху работата на българина, произвола на администрацията и чиновниците. Огромна част от българските фирми имат 5 и под 5 работници, но се облагат по Търговския закон, което е съсипващо за малкия  и средния бизнес.

Беззаконието днес не е както при първоначалния разгул на групировките, каза проф. Янакиев. Но българското законодателство приличало на холандско сирене и това е по-тежък проблем от този с подслушванията.

„Проблемите с бедността и беззаконието не се решават с даването на едни пари за социални помощи. Защото наливането на средства в каца без дъно е част от културата на бедността“, смята проф. Янакиев. Тази култура има и други характеристики – хората страдат от гражданско примирение, загуба на бдителност, живеят с мисълта, че някой отвън трябва да им помогне.

dsb2204131Проф. Янакиев обеща мерки, които ще доведат до противопоставянето на бедността и беззаконието  – фиксиране на минимална заплата,  подкрепа на малкия и средния бизнес чрез данъчната политика и премахване на административните пречки. „Ще направим един кодекс с всички изисквания за малък и среден бизнес, защото сега не знаеш какво ще ти поискат, за да откриеш например един ресторант. Ще сме безпощадни към монополите“, каза още проф. Янакиев.  По думите му, една от големите болести на Ловеч е, че много хора са принудени да работят в чужбина и семействата не живеят заедно, не отглеждат и не възпитават децата си, а това води до срив в морала и образованието. Проблем за жизнения стандарт на българина са недовършената реформа в здравеопазването, поставянето на дилеми от рода на качествено или достъпно образование, наливането на пари за социални нужди, без да се запуши кацата без дъно. Според Янакиев, образованието на българските деца трябва да им дава това, което е необходимо, за да държат живота си в собствени ръце.

Проф. Янакиев смята, че християнските ценности трябва да са ценности на истинските граждани. Той обеща да се бори с всички средства на мястото на лагера „Слънчев бряг“ край Ловеч да бъде построен музей срещу тоталитаризма, където да идват хора на поклонение.

Втори в листата на  коалиция „Демократи за силна България – Български демократически форум” е бизнесменът от Ловеч Петър Магеранов. На предизборната среща бяха представени и другите кандидати за депутати на коалицията – Анна Тодорова, Светлана Тонкова, Христо Кадийски и Десислава Николова.

Публикация по договор – коалиция „Демократи за силна България – Български демократически форум”

Купуването и продаването на гласове е престъпление!

Постоянен линк към тази тема: http://lovechtoday.eu/%d0%bf%d1%80%d0%be%d1%84-%d0%ba%d0%b0%d0%bb%d0%b8%d0%bd-%d1%8f%d0%bd%d0%b0%d0%ba%d0%b8%d0%b5%d0%b2-%d0%b1%d0%b5%d0%b4%d0%bd%d0%be%d1%81%d1%82-%d0%b8-%d0%b1%d0%b5%d0%b7%d0%b7%d0%b0%d0%ba%d0%be%d0%bd/

7 коментара

3 споменавания

Skip to comment form

 1. „Втори в листата на коалиция „Демократи за силна България – Български демократически форум” е бизнесменът от Ловеч Тодор Магеранов.“
  Не е ли Петър Магеранов? Поне на снимката е Петър.

 2. Днес в 10.30ч. ДКЕВР ще проведе обществено обсъждане на доклад относно изискването на Директива 2009/72/ЕО за въвеждане на интелигентни измервателни системи за измерване на електрическа енергия.

  Днес , ДКЕВР обсъжда и поевтиняване на водата в София!

  А за Ловеч обещават, че тази година може и да няма режим на водата!

  п.п.fee-faw-fum, на теб кое не ти е ясно от това:“Публикация по договор – коалиция „Демократи за силна България – Български демократически форум“ – каквото са дали ДСБ, това са публикували!

 3. Извинявам се на Петър и брат му за техническата грешка. Ама това толкова хубаво име само се навира да бъде написано.

 4. „От кал да е, Тодор да е !“
  „Най-важното“ име 56та – 89та на миналия век

 5. Съгласен, Данчо, всяко стадо си има мърша. Макар нашата да е от най-миризливите и ни трови живота толкова години ние пак си харесваме името.
  Също така предлагаме най-стойностния кандидат за депутат в 11 МИР Ловеч като проф. Калин Янакиев.

  • Данчо Заверджиев on 24.04.2013 at 07:06

  "Петър Николов: Тук съм, защото мога да работя и да нося отговорност

  Тук съм, защото мога да работя и да нося отговорност, това заяви мажоритарният кандидат за депутат на Синята коалиция Петър Николов след като проведе редица срещи и се запозна с работата и проблемите на повечето учреждения в Ловеч през изминалата седмица.

  В тази връзка политикът посети старото и новото сметище на града.

  Проблемът със сметището на Ловеч може да бъде решен много бързо, когато има воля за това, убеден е Николов. Аз имам и волята и енергията да реша този казус за 24 часа и да сложа край на екологичните проблеми и разрушаването на инфраструктурата, които заплашват жителите на Ловеч, добави той. Регионалното сметище на Ловеч, разположено недалеч от града, е изчерпало капацитета си преди повече от 10 години и въпреки това се оказва единственото за момента място, където продължава безконтролното депониране на градските отпадъци като на места височината на натрупване надхвърля 30 метра и има реална опасност от срутване. След въвеждане на организираното сметосъбиране във всички населени места от община Ловеч на старото сметище се трупат отпадъците както на града, така и на останалите 32 села. Макар и да не съществува начин да се упражнява контрол върху количеството на изхвърляната смет за една година на депото се депонират над 50 000 тона отпадъци – битови, производствени и строителни. Отпадъците на този етап се обработват от верижен трактор, който разрива, подравнява и запръстява. Този механизъм, обаче, не може да предотврати перманентното тлеене и самозапалване, особено през горещите летни месеци, когато завишената температура на околната среда започва да играе ролята на катализиращ фактор на процеса. При този процес се отделя задушлив дим, богат на въглероден окис, който се стеле на площ от 10 километра и често пъти в зависимост от посоката на вятъра достига до блоковете в жк „Здравец”. Няма нормален човек, който да иска да отглежда децата си в среда, която непрекъснато е изложена на риск от пламване на епидемия. В р. Осъм например в радиус от 10 км. от години няма живот.

  На този етап все още няма яснота кога ще бъде закрито съществуващото старо сметище и кога ще бъде въведено в експлоатация новото депо, което отдавна е готово и чака.

  Според Петър Николов е абсурдно ловчалии да продължават да плащат висока такса смет и да живеят в замърсена среда при положение, че този проблем има своето решение. Намаляването на таксата смет, обаче, може да стане само след отварянето на новото депо, когато ще стане възможно и реалното отчитане на ежедневното количество смет, което ще минава през специален кантар. Очевидно е нежеланието за въвеждане в експлоатация на новото депо. Явно това е начинът да се пълнят нечии партийни каси, заяви Николов.

  Проблемът умишлено се заобикаля, ловчалии продължават да плащат висока такса смет и замърсяването на въздуха и района е налице, но проблемите съвсем не свършват дотук. Друго голямо безумие е решението за сключване на договор между община Ловеч и Столична община за приемане на твърди битови отпадъци, генерирани на територията на София.

  Предстои процедура за избор на оператор на депото. И най-вероятно фирмата, която ще спечели конкурса за изпълнение на тази апетитна обществена поръчка няма да разполага със специализирана техника, която да обработва депонирания отпадък съгласно съществуващите европейски изисквания. Иначе няма разумно обяснение защо община Ловеч ще иска от екологичното министерство 1 300 000 лв. за закупуването на такава.
  LovechToday на 29.06.2009 14:02"
  http://old.lovechtoday.eu/news.php?readmore=2518

 6. Тодор , от цитираните преди 4 години изключително сериозни проблеми за ловчалии, нито един не е решен.Въпреки пускането на новото депо, цената на ТБО си остава необосновано висока.

  След проведената обществена поръчка за оператор на депото една фирма започна да печели за сметка на ловчалии

  Все още няма изградена /въпреки изскването на закона/ инсталация за предварително обработване на отпадъците, която би довела до значително намаление на цената на ТБО за ловчалии.

  Проблема със старото сметище не е решен и то продължава да трови ловчалии.

 7. Я, Петър Николов е имал идея как да се решат проблемите, само че не бе избран. А онези, които бяха избрани, подкрепиха политики по поставените въпроси, които са абсолютно противоположни на виждането на Николов и на здравия разум.

 8. „Според Петър Николов е абсурдно ловчалии да продължават да плащат висока такса смет и да живеят в замърсена среда при положение, че този проблем има своето решение. Намаляването на таксата смет, обаче, може да стане само след отварянето на новото депо, когато ще стане възможно и реалното отчитане на ежедневното количество смет, което ще минава през специален кантар.“

  Две години след въвеждането на новото депо в експолация ,ТБО продължава да се определя на основа данъчна оценка, а не според количеството.
  А след отмяна на решението за определяне на ТБО за 2013 по стария начин от Административен съд Ловеч, общинските съветници вместо да задължат кмета със свое решение да направи нова методика за определяне на таксата на база количество, те приеха решение да оспорят пред ВАС решението на ЛАС.

  И сега, четири години след като един кандидат за народен представител /който не е от Ловеч/ е посочил начина за решаването на проблемите с боклука, аз не съм чул нито един от сегашните общински съветници които са кандидат депутати изобщо да говорят за този тежък проблем за ловчалии, а още по малко да поемат обещания да го решат.

  Защо изобщо да избираме такива хора, които отказват дори да обещаят да решат един толкова важен проблем за всички ловчалии

 9. Данчо, регионалният координатор на ДСБ за област Ловеч Тодор Пеев ли беше единственият активист на политическа партия, който като гражданин подписа декларацията срещу решението на ОС за определяне на ТБО 2013 заедно с теб?

%d блогъра харесват това: