Ное. 23 2012

Проект „Търсим доброволци за …” в Троян

Прочетено1010пъти

От 2011 г. по силата на тристранен договор между Сдружение „Екомисия 21 век” – Ловеч, Национален алианс за работа с доброволци – Пловдив и НЧ „Наука – 1870 г.” – Троян в града функционира Местен център за работа с доброволци. За краткия период от своето създаване Местния център за работа с доброволци /МЦРД/ натрупа опит и реализира разнообразни инициативи. Част от работата на МЦРД е и разработването и реализирането на проекти. Центърът получи възможност да кандидатства с проект пред Национална програма за младежта (2011 – 2015), Подпрограма 3: Младежко доброволчество и участие в доброволчески инициативи и на 15. ноември получи добрата новина, че проекта „Търсим доброволци за …” е одобрен и ще бъде финансиран.

Основният ни мотив да кандидатстваме по Подпрограма 3 е да запознаем младите хора с ценностите на доброволчеството и да им помогнем да почувстват удовлетвореността от работата на доброволеца. Конкретните цели на проекта са:
привличане на общественото внимание и в частност младите хора към ценностите на доброволчеството; повишаване капацитета на местните общности за полагане на доброволен труд и доброволстване в общността; оптимизиране на действията при провеждане на доброволчески акции и разширяване на организационните възможности за планиране и осъществяване на доброволчески инициативи; създаване на информационни, рекламни и обучителни материали за доброволчеството. В рамките на проекта са планирани две обучения – „Права и отговорности на доброволеца. Планиране и осъществяване на инициатива с доброволци” и „Основни социални умения и работа в екип“  и няколко доброволчески инициативи – „Възстановяване на традиционните надписи по пътеката към скита „Св. Никола” – с. Орешак”,  „На гости на баба и дядо”, „Билката – от планината до чая”.

            Младите хора, които имат желание да бъдат доброволци ще се запознаят с ценностите на доброволчеството, с правата и задълженията на доброволеца. Ще получат знания и умения за планиране, организиране и популяризиране на доброволчески акции.

Ще получат възможност да подобрят и да упражнят своите комуникационни и презентационни умения както с деца и възрастни, така и със свои връстници.

Ще могат да се почувстват част от една общност, която обединява хора с общи ценности и интереси.

Постоянен линк към тази тема: http://lovechtoday.eu/%d0%bf%d1%80%d0%be%d0%b5%d0%ba%d1%82-%d1%82%d1%8a%d1%80%d1%81%d0%b8%d0%bc-%d0%b4%d0%be%d0%b1%d1%80%d0%be%d0%b2%d0%be%d0%bb%d1%86%d0%b8-%d0%b7%d0%b0-%d0%b2-%d1%82%d1%80/

%d блогъра харесват това: