апр. 04 2016

Проект за насърчаване четенето на немски в Езиковата

Прочетено2284пъти

ezikova404161За втора поредна година в Езиковата се проведе училишният финал на проекта „Lesefüchse“. Целта е да се събуди интересът към съвременната немска литература и култура сред младите хора, изучаващи немски език. Инициативата започва преди седем години в Русия и постепенно се включват и други европейски държави.. В България проектът се осъществява за втора година, като националният победител, който се излъчва на финал в София, участва в международния финал в Берлин.

От началото на учебната година в работата се включиха дванадесет момичета от немските паралелки 10 а, б, в клас, които много активно дискутираха по проблемите, сюжета и героите от четирите избрани книги. Ръководители на проекта са преподавателите по немски език Бранимира Христова и Румяна Маринова. Голяма бе подкрепата от Ева Цик, преподавател в гимназията от  Германия и национален координатор на проекта, която насърчаваше учениците в желанието им да се изразяват на немски език.

ezikova404162Училищният финал се състоеше от презентации на прочетените книги и дискусия между участниците. Те отговаряха и на въпроси върху темите, героите, авторите на  всички книги и аргументирано защитаваха мнението си. Публиката в залата определи накрая любимата си книга от представените. Всички участници показаха много добро владеене на немски език и представиха по интересен начин книгите си. За победител журито избра Виктория  Стоянова от 10 б клас, която наклони везните в своя полза с уменията си да отстоява аргументирано и  категорично позицията си не само по темите от книгите, а и по всички актуални въпроси, свързани с тях и то на много добър немски език. Тя ще представи училището на националния финал, който ще се проведе на 28 април в София в посолството на ФРГермания.

За пореден път учениците от Езиковата доказаха, че желанието за работа води към успехи, въпреки голямата им ангажираност и отстъпващата  позиция на книгите спрямо електронните медии. С участието в състезанието за четене на немски книги се увеличават възможностите за изява на младите хора  на немски език, разширяват се техните познания не само по езика, но и за съвременнта немска литература.

Постоянен линк към тази тема: http://lovechtoday.eu/%d0%bf%d1%80%d0%be%d0%b5%d0%ba%d1%82-%d0%b7%d0%b0-%d0%bd%d0%b0%d1%81%d1%8a%d1%80%d1%87%d0%b0%d0%b2%d0%b0%d0%bd%d0%b5-%d1%87%d0%b5%d1%82%d0%b5%d0%bd%d0%b5%d1%82%d0%be-%d0%bd%d0%b0-%d0%bd%d0%b5%d0%bc/

Коментари

  1. debelaka каза:

    То дано учениците са се научили поне да четат на български. Няколко ВУЗ-а въведоха вече задължителни модули за ограмотяване на студентите!!!

    П.П.: Позицията ми е принципна, не се отнася до цитираните по-горе деца.

%d блогъра харесват това: