«

»

апр. 26 2016

Разпечатай това Публикация

Проведе се заседание на Епизоотичната комисия към Областен управител

Прочетено556пъти

epizoo2604161Преди дни със заповед на областния управител Ирина Митева се проведе заседание на Епизоотичната комисия във връзка с констатирани огнища на болестта „Заразен нодуларен дерматит” в страната. На него бе представен доклад от директора на Областна дирекция по безопасност на храните (ОДБХ) д-р Росен Федерчев за възникнали огнища и актуалната епизоотична обстановка в България, както и предложения за решения и мерки за недопускане на болестта на територията на област Ловеч.

Основните акценти в доклада бяха свързани с обзор на заболяването, описание и история на болестта, разпространение, етиология и устойчивост на причинителя, начини на предаване, клинични признаци и патологоанатомични изменения и др.

Представен бе и снимков материал на клинични признаци на заболяването, както и листовки с краткото му описание. Д-р Федерчев запозна комисията с издадени заповеди от Областна дирекция по безопасност на храните за повишени епизоотични мерки и забрана за провеждане изложби и пазари на едри преживни животни на територията на област Ловеч.

За ограничаване разпространението на болестта в област Ловеч се предприемат и други мерки: движението на едри преживни животни да се извършват под засилен контрол. Особено внимание да се обръща на проходите и подходите към територията на Област Ловеч (проход Троян – Кърнаре, Проход Русалийски, главните, второстепенните и третостепенните пътища); незабавни ежеседмични клинични прегледи на едрите преживни животни и резултати, които да се документират; забрана за провеждане на пазари и изложби на едри преживни животни; извършване на инвентаризация на едрите преживни животни на територията на област Ловеч и актуализация на данните в интегрираната информационна система ВетИС на БАБХ; организиране на вземания на проби от кръв от говеда, показали клинични признаци на болестта и изпращането им за вирусологично изследване до НДНИВМИ; незабавно свикване на общинските епизоотични комисии, които да набележат конкретни мерки за предотвратяване проникването и разпространението на болестта на територията на съответните общини.

Комисията реши още да се информират кметовете на населените места за опасността, както и да се засили контролът по време на транспортиране на животни. Разпоредено е и да се приведе в готовност наличната дезинфекционна техника; а при констатиране на клинични признаци, характерни за болестта, незабавно да се уведоми ЦУ на БАБХ.

Препоръчително е в допълнение към горните мерки кметовете на общини да определят/възстановят трупосъбирателните площадки и упражнят засилен контрол върху сметищата и местата за събиране на отпадъци в съответните общини, подчерта д-р Федерчев на заседанието.

По решение на комисията областният управител Ирина Митева издаде заповед за прилагането на конкретните мерки.

В заседанието участваха областният управител Ирина Митева, заместникът й Драгомир Кавалски, директорът на Областна дирекция за безопасност на храните в област Ловеч и секретар на комисията д-р Росен Федерчев, Ангел Ангелов, гл. експерт в РДГ,  Павлин Панов, ръководител на сдружение „Ловно-рибарско дружество“, Цветелина Колибарска, инспектор в РДПБЗН, Иван Пенов от СД МВР; Стелиян Чавдаров, началник на Областен отдел “Автомобилна администрация“ и Нели Митева, експерт в Областна администрация.

Постоянен линк към тази тема: http://lovechtoday.eu/%d0%bf%d1%80%d0%be%d0%b2%d0%b5%d0%b4%d0%b5-%d1%81%d0%b5-%d0%b7%d0%b0%d1%81%d0%b5%d0%b4%d0%b0%d0%bd%d0%b8%d0%b5-%d0%bd%d0%b0-%d0%b5%d0%bf%d0%b8%d0%b7%d0%be%d0%be%d1%82%d0%b8%d1%87%d0%bd%d0%b0%d1%82/

%d блогъра харесват това: