zalichavane2911131Сборникът с разкази „Заличаване“ на преподавателя във Великотърновския университет Теодор Иванов ще бъде представен на 5 декември, четвъртък, от 17,30 часа в Клуба на дейците на културата в Ловеч. С изпълнения на песни на Булат Окуджава ще участва известният ловешки бард Милен Тотев.

Книгата „Заличаване“ е посветена на отношенията на комунистическата номенклатура към обикновените хора, задкулисните игри, машинации и интриги на служителите от Държавна сигурност и тяхната агентура. Подобаващо място в сборника с разкази на Теодор Иванов заема и незарастващата рана от т.нар “възродителен процес”. Разказаните истории са част от живота на едно българско градче по време на т.нар. “социалистически строй”. За основа на неговите писания са послужили истински житейски истории на реални хора от неговия роден град Котел.

За мото на своята книга Теодор е избрал стихът на Вапцаров “Разровиш ли го – ще мирише и ще горчи като отрова”, както и мисълта на Булат Окуджава “Човек не трябва да гради своето благополучие за сметка на другите”. “Всички говорят за доброто старо време, а аз избрах да разкажа за лошото, което също е част от нашето минало”, споделя творецът.

Повече от 10 хиляди вестници, които са излизали в периода 1980-1989 г., е изчел Теодор Иванов, докато писал своите разкази. Въпреки скромните си 35 г., си е спечелил в литературните среди име на “спец по соца”.

Теодор Иванов е главен асистент по библиотекознание в Стопанския факултет на ВТУ. През годините е работил като библиотекар, но е бил учител и журналист. Негови публицистични статии и художествени произведения са публикувани във вестниците “Котленски край”, “Янтра ДНЕС” и “Свободен народ”, както и в списанията “Жажда”, “Смесена китка” и “Пламък”, в алманах “Света гора”, както и в литературни сайтове.