Премиерът Борисов връчи на кмета Казанджиев договора на община Ловеч по схема „Помощ в дома”

Прочетено1006пъти

Кметът Минчо Казанджиев получи вчера лично от министър-председателя Бойко Борисов договора на община Ловеч по проект „Развитие на социалната икономика в община Ловеч”, съобщават от кабинета на градоначалника. Проектът е финансиран от Европейския социален фонд по оперативна програма „Развитие на човешките ресурси” 2007-2013 г., схема за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ „Помощ в дома”.

Премиерът и министърът на труда и социалната политика Тотю Младенов връчиха договорите и на останалите общини, спечелили по схемата „Помощ в дома”.

Стойността на проекта на община Ловеч е 192 080 лв, продължителността му 17 месеца. С реализацията му ще бъде надградена дейността на съществуващия и функциониращ Домашен социален патронаж към община Ловеч. Ще бъде разкрито Звено за услуги в домашна среда, чрез което по иновативен начин ще се предоставят три вида почасови услуги в домашна среда – за лична помощ, за социална подкрепа и за помощ при комунално-битови дейности.

Безработни в трудоспособна възраст, които не са придобили право на пенсия за осигурителен стаж и възраст или на професионална пенсия за ранно пенсиониране, ще обслужват лица с трайни увреждания, включително и деца, с ограничения или невъзможност за самообслужване и възрастни, които не могат сами да се обслужват.

Ще бъдат разкрити 30 работни места – 25 домашни санитари и 5 социални асистенти, последните основно ще обслужват деца с увреждания. Потребителите на услугите ще са 70.

Акцент с проекта ще бъде поставен, от една страна, върху оказване на подкрепа в домашна обстановка за справяне с обслужването и обгрижването на крайните потребители в зависимост от степента им на затруднение, а от друга, върху създаване на условия и предпоставки за тяхното активно включване в социалния живот.

След приключване на проекта община Ловеч поема ангажимента да осигури устойчивост, като поддържа със собствени бюджетни средства услугата още една година.

Постоянен линк към тази тема: http://lovechtoday.eu/%d0%bf%d1%80%d0%b5%d0%bc%d0%b8%d0%b5%d1%80%d1%8a%d1%82-%d0%b1%d0%be%d1%80%d0%b8%d1%81%d0%be%d0%b2-%d0%b2%d1%80%d1%8a%d1%87%d0%b8-%d0%bd%d0%b0-%d0%ba%d0%bc%d0%b5%d1%82%d0%b0-%d0%ba%d0%b0%d0%b7%d0%b0/

%d блогъра харесват това: