Ное. 18 2012

През 2012 година 223 пострадали и 20 загинали по пътищата в област Ловеч, нужна е нова култура на движение по пътищата

Прочетено1617пъти

От началото на 2012 г. до момента общо 223-ма са пострадалите в катастрофи и 20 са загиналите. През 2011 г. данните сочат, че 201 човека са били ранени, а 15 са загинали при тежки пътни инциденти. Това стана ясно в навечерието на 18 ноември – Световния ден за възпоменание за жертвите по пътищата. По този повод областният управител на Ловеч Ваня Събчева участва в предаването „Хора, пътища, автомобили” по БНР. И тази година на този ден в съвместни мероприятия Областна администрация, ОС на БЧК и КАТ Пътна полиция ще апелират за нова култура на движение.

Всеки месец по пътищата на страната над 700 са пострадалите, 55 от тях загиват. Хора от всички възрасти биват осакатявани поради чужди или свои грешки. В много страни по света през последните години е постигнато рязко намаление на броя на жертвите чрез предприемане на ефективни мерки за противодействие. Добрите практики в една държава, в един регион, в едно населено място следва бързо да бъдат адаптирани и прилагани.

Това е ден за размисъл и равносметка и призовавам водачите на превозни средства да използват предпазни колани и каски, да избират разумна скорост, да избягват разговорите по мобилни телефони по време на шофиране, да не карат след употреба на алкохол или упойващи вещества. Да си напомняме постоянно, че най-важната цел на всяко пътуване е успешното пристигане. Призовавам и пешеходците към разум и отговорност, апелира областният управител Ваня Събчева, като припомни, че на 18 ноември ние изказваме своята благодарност към лекарите, полицаите, пожарникарите, към всички, които се борят и спасяват живота на пострадалите при пътни произшествия.

В радиопредаването „Хора, пътища, автомобили” областният управител, директорът на Областно пътно управление инж. Георги Грозданов и началникът на Пътна полиция Николай Недялков говориха за готовността на област Ловеч за работа при тежки зимни условия, за състоянието на пътната инфраструктура и рехабилитираните участъци, за опасностите по пътищата на региона.

За пореден път се обръщам към водачите да спазват правилата, да бъдат толерантни на пътя и да карат с повишено внимание. Рехабилитираните пътища, новите магистрали и високоскоростните пътища са важно условие, но преди всичко е нужна нова култура в движението, а това зависи единствено и само от нас, участниците в него, апелира и от ефира на националното радио Ваня Събчева.

На 16 ноември по повод Световния ден за възпоменание за жертвите от пътнотранспортни произшествия доброволците от БМЧК – Ловеч, Светла Илиева, Вяра Хараламбиева и Яна Георгиева изнесоха урок по пътна безопасност на учениците от ОУ ”Васил Левски” – Априлци. Те припомниха на малките основните правила за движение, които децата трябва да спазват като пешеходци, както и правилата за движение по пътя с велосипед.

На 18-ти ноември пък младите доброволци от Ловеч и полицаи от сектор «Пътна полиция» ще проведат традиционната акция “Светлина”. Целта на акцията е превенция за намаляване на предпоставките за пътнотранспортни произшествия и главно на тези с пешеходци, подготовката на автомобилите и останалите превозни средства за движение през зимата. Ще се извършат проверки за изправността на фаровете и готовността на моторните превозни средства за прехода към зимни условия за движение.

Постоянен линк към тази тема: http://lovechtoday.eu/%d0%bf%d1%80%d0%b5%d0%b7-2012-%d0%b3%d0%be%d0%b4%d0%b8%d0%bd%d0%b0-223-%d0%bf%d0%be%d1%81%d1%82%d1%80%d0%b0%d0%b4%d0%b0%d0%bb%d0%b8-%d0%b8-20-%d0%b7%d0%b0%d0%b3%d0%b8%d0%bd%d0%b0%d0%bb%d0%b8-%d0%bf/

Коментари

 1. fee-faw-fum каза:

  Ходете пеш, зарежете ги тези автомобили.
  А тези дами и господа, вместо да си чешат езиците и да повтарят чужди клишета, да вземат да разчисят неправилно паркиралите автомобили на полицаи по булевард България, където частни МПС-та точно на служители са „нахвърляни“ по платното и тротоарите в нарушение на ЗДП, и създават огромни затруднения на водачи и пешеходци. Кога най-накрая ще изчезнат паркираните на светофара при старата банка коли с „онези“ номера???

 2. nimrod каза:

  А кога най-после полицаите ще започнат да спазват правилата? Или за тях не важат. Не може да глобяваш нарушители, а ти самия да си такъв.

 3. Bobi1225 каза:

  Имаме отвратително поведение на пътя и като шофьори и пешеходци. Не искат тези хора да вървят по тротоара и това е! Днес две бабички си лафят на средата на пътя и докато не видяха, че колата е пред тях не се помръднаха. Там където се засекат, там се спират на приказки и нищо не ги интересува. Шофьорите натискат газта, засичат, притискат…. Абе ужасна работа!

 4. Lyubomir Hristov каза:

  Доколкото разбрах, точно на 18 ноември на пътя Ловеч- Летница е станало тежко ПТП с много пострадали и с човешка жертва 🙁

%d блогъра харесват това: