Ное. 26 2012

„Предстои нова ера в развитието на Европа и тази нова ера се нуждае от нови знания и умения, нов манталитет“

Прочетено770пъти

Това каза в заключение д-р Малгожата Бониковска от Полша, след като се срещна с представители на различни  организации, институции, граждани и експерти в градовете Ловеч и Тетевен по време на информационните срещи „Научени уроци и бъдещи предизвикателства 2014-2020“, организирани от Областен информационен център-Ловеч. „Европейските фондове са допълващ финансов инструмент, а не основен за икономиката, европейските пари не са „лесни пари“, каза още д-р Бониковска и допълни, че това са средства, които Европа дава, за да ни научи, как да не се нуждаем в бъдеще от нейната помощ“.

„Вие трябва да използвате европейското финансиране, не за да решавате отделни проблеми в инфраструктура, социална сфера и образование, а за да положите основи, които след това ще се развият в добри бизнеси, в добри практики, които сами ще носят приходи, така че в бъдеще да не се нуждаете от европейските пари. Новите умения, ученето по нови интерактивни методи, активния подход на възприемане на нови знания, не само пасивното слушане и четене, приоритизирането на проектите и правилното планиране в съответствие с конкретните местни нужди са в основата на бъдещите ни успехи“. Тези послания д-р Бониковска отправи към участниците в срещите. Колегата й, Евангелиос Мансудис от Александруполис, Гърция, представи по време на срещите добри практики от европейски проекти в сферата на бизнеса и туризма, реализирани в различни европейски страни, в това число и в Гърция. Хората, работещи в сферата на туризма той посъветва: „Може да имате два камъка на голо поле, но ги представете по уникален начин, накарайте хората да видят ценното в тях и да идват да ги гледат с възхищение“. Той даде различни интересни примери за това, как много малки общини в страни от ЕС и Гърция, които не са имали големи  възможности за развитие на бизнес, са успели да развият добре една идея и да просперират.

Процеса на планиране, Стратегията Европа 2020 и Националната програма за развитие България 2020, основополагащите за предстоящия период нормативни документи и проектозакона за усвояване на европейските средства за периода 2014 -2020 представи Ганчо Колаксъзов, работещ в сферата на подготовка и изпълнение на проекти в областта на бизнеса и международни проекти. „Моят апел към вас е – четете,  мислете и отправяйте своите коментари и препоръки чрез Областния информационен център в Ловеч, към работните и тематични групи, които в момента създават рамките и договарят новите оперативни програми, за да не се окаже утре, че отново сте изключени от европейското финансиране, но не можете да направите нищо за целия седем годишен период“ – това посъветва в заключение г-н Колаксъзов представителите на местната власт, НПО сектора, читалищата, образователните, социални и други специализирани институции в двете общини. Той представи резултатите от работата на работните групи по отделните Оперативни програми и обобщи, че като цяло това са междинни резултати и тепърва предстои много работа, за да придобият тези програми окончателен вид.

Областен информационен център – Ловеч, организира през ноември 2012г поредица от информационни срещи на тема „Научени уроци и бъдещи предизвикателства за периода 2014 – 2020г.“ във всички общини на територията на област Ловеч. Целта на срещите е да се представи  процеса на планиране на следващия програмен период 2014 и 2020г., както и опита на други страни членки в процеса на усвояване на средствата за сближаване от Европейските фондове.

Постоянен линк към тази тема: http://lovechtoday.eu/%d0%bf%d1%80%d0%b5%d0%b4%d1%81%d1%82%d0%be%d0%b8-%d0%bd%d0%be%d0%b2%d0%b0-%d0%b5%d1%80%d0%b0-%d0%b2-%d1%80%d0%b0%d0%b7%d0%b2%d0%b8%d1%82%d0%b8%d0%b5%d1%82%d0%be-%d0%bd%d0%b0-%d0%b5%d0%b2/

%d блогъра харесват това: