Председателят на Общинския съвет Петър Цолов: Заветите на Левски продължават да са пътепоказател на поколенията

Прочетено2197пъти

„Заветите на Васил Левски вече 179 години  продължават да са пътепоказател сред предизвикателствата на новото време. Уроците на Апостола са безсмъртни и всяко поколение българи  е орисано да ги преоткрива и прилага към съвремието. Ние, днешните хора,  също опитваме да проникнем в загадката на Апостола.“

Така започна словото си председателят на Общинския съвет Петър Цолов днес, 18 юли, когато в Ловеч се отбелязват 179 години от рождението на Васил Левски и 85 години от откриването на първия музей за Левски – Къкринското ханче.

Признателното гражданство се събра пред паметника на Апостола във Вароша, за да поднесе венци и цветя.

По-нататък в словото си Петър Цолов отбеляза:

„Опитайте да намерите някой чужд национален герой, който поне малко прилича на Апостола.  Иначе лесно можем да наредим идеолога  на националноосвободителната революция Георги  Раковски  до италианския му събрат Джузепе Гарибалди . Можем да сравним гениалния поет Христо Ботев с унгарския  бард и революционер Шандор Петьофи.  Но с кого  можем да сравним  делото и образа на Левски?  Някои го сравняват с първия президент на САЩ – генерал Джордж Вашингтон, но подобна  аналогия изглежда малко нелогична. Джордж Вашингтон е потомствен аристократ, генерал от американската армия със солидна заплата.

А нашият Васил Левски се е родил сред  поробения си народ и е записвал всеки изхарчен грош. Той е един гений, извървявал мъчителния и труден път  от служител на Бога  до  водач на  национално-освободителната ни революция.  Може би двамата мъже си приличат само по това, че признателните поколения са ги увековечили в каменни монументи. И днес ние стоим пред най-големия паметник на Левски, за да почувстваме величието на неговото дело.“

В тържеството в Ловеч се включиха кметът на Общината Корнелия Маринова, депутати, областният управител Ирина Митева, ловчанският митрополит Гавриил, председателят на Общобългарския комитет „Васил Левски“ Васил Василев, представители на партии, неправителствени организации, граждани.

 

 

 

 

Постоянен линк към тази тема: http://lovechtoday.eu/%d0%bf%d1%80%d0%b5%d0%b4%d1%81%d0%b5%d0%b4%d0%b0%d1%82%d0%b5%d0%bb%d1%8f%d1%82-%d0%bd%d0%b0-%d0%be%d0%b1%d1%89%d0%b8%d0%bd%d1%81%d0%ba%d0%b8%d1%8f-%d1%81%d1%8a%d0%b2%d0%b5%d1%82-%d0%bf%d0%b5%d1%82-2/

3 коментара

  1. Нещо да упомене господина за постъпките на синчето?

  2. Цолов да вземе да отговори на единственото за годината/до момента поне/ заявление по ЗДОИ. Да отговори и на МГИ, вместо да плещи заучени фрази, които нищо не значат както за него-така и за останалите.

  3. „Заветите на Васил Левски вече 179 години продължават да са пътепоказател сред предизвикателствата на новото време.“
    А защо не следвате този пътепоказател?!Защо се водите по други „показалци”?
    И ,моля ви,не сравнявайте ЛЕВСКИ с американски президенти.Нито уникалният ни поет,публицист и революционер Ботев с Петьофи. „Лудият”на Шандор Петьофи и „Моята молитва” на Ботев са несравними!.

%d блогъра харесват това: