Дек. 08 2012

Предложение за аварийно преместване на част от Регионалния исторически музей в сградата на Младежкия дом внасят двама общински съветници

Прочетено761пъти

Предложение за аварийно преместване на част от Регионалния исторически музей в сградата на Младежкия дом внасят общинските съветници Доротея Цанкова и Васил Василев. Те предлагат отделите „Археология”, „Нова и най-нова история”, лабораторията „Консервация и реставрация” и фондохранилищата им да бъдат преместени спешно в помещения в Младежкия дом с право на ползване до края на 2013 г. За целта трябва да бъде актуализирана Програмата за управлението и разпореждането с имотите, общинска собственост, в община Ловеч през 2012 г., както и да се учреди безвъзмездно право на ползване на музея за имота.

Двамата съветници предлагат още да бъде възложено на кмета на общината да разработи програма за развитие и закрила на културните институти и младежките дейности в община Ловеч, която да внесе за обсъждане в общинския съвет до 31 август 2013 г.

На предишното си заседание общинският съвет не измени свое решение от януари 2011 г. и не учреди безвъзмездно право на ползване върху имоти, частна общинска собственост, в Пипковата къща и в Младежкия дом. Така местният парламент не разреши част от Регионалния исторически музей в Ловеч да се настани в помещения в Младежкия дом, а Детската музикална школа към Ловчанско читалище – в Пипковата къща (сега има ново предложение за музикалната школа – б. а.). Тогава предложение Детската музикална школа към Ловчанско читалище да се премести от заеманите помещения в Младежкия дом, а там да се настанят отдел „Нова и най-нова история” на Регионалния исторически музей, лабораторията му „Консервация и реставрация” и техните фондохранилища, направи кметът Минчо Казанджиев. Зам.-председателят на общинския съвет Иво Райнов протестира, че без решение на общинския съвет музеят вече се мести в Младежкия дом. Кметът посочи, че това е временна мярка – за да бъдат спасени ценни експонати, докато се вземе окончателно решение.

Предложението за аварийно преместване на част от музея в Младежкия дом ще бъде гледано от комисиите по образование, култура, младежта и децата, по правно-нормативни въпроси и по общинска собственост.

 

 

Постоянен линк към тази тема: http://lovechtoday.eu/%d0%bf%d1%80%d0%b5%d0%b4%d0%bb%d0%be%d0%b6%d0%b5%d0%bd%d0%b8%d0%b5-%d0%b7%d0%b0-%d0%b0%d0%b2%d0%b0%d1%80%d0%b8%d0%b9%d0%bd%d0%be-%d0%bf%d1%80%d0%b5%d0%bc%d0%b5%d1%81%d1%82%d0%b2%d0%b0%d0%bd%d0%b5/

%d блогъра харесват това: