Дек. 13 2012

Предколедни изненади с плодове и зеленчуци

Прочетено1171пъти

plodlch1312124На 13, 14 и 17 декември 2012 г.  в Ловеч се провеждат първите кулинарни демонстрации по проект “Повишаване консумацията на плодове и зеленчуци сред уязвими групи от населението”.

В оспорвано състезание в три кръга се включиха учениците от 6-ти клас в СОУ “Тодор Кирков”, като на финала майсториха снежен човек от картофи и гъби. Отбор “Зелена ябълка” спечели състезанието със своя необичаен снежен човек със зелени очи от чушка и дълги ръце, с които може да прегърне повече деца. Децата научиха много любопитни и полезни факти за плодовете и зеленчуците и сред смях и изненади опитаха снежния човек от картофено пюре.

Бъдещи майки приготвяха цветна есенна салата, а членовете на три пенсионерски клуба опитаха пъстър зеленчуков кекс и получиха необходимите за приготвянето му зеленчуци, за да го добавят към коледната си трапеза. На присъстващите се раздават 500 кг пресни плодове. Същото количество получават ежемесечно и участниците в кулинарните демонстрации в Троян, които се този месец се състояха на 10, 11 и 12 декември.

Проектът е част от инициативите на Дирекция „Здравеопазване и потребители“ към Европейската комисия (ЕК), която е разработила специална платформа“Диети, физическа активност и здраве”. Платформата е част от по-обширната европейска стратегия по проблемите на храненето, свръх теглото и затлъстяването.

По данни на Световната здравна организация до 2015 г. се очаква броят на хората с наднормено тегло да нарасне до 2.3 млрд души. Това означава, че близо всеки трети жител на планетата ще бъде с наднормено тегло. По данни на Министерството на здравеопазването у нас 60% от българите над 18 години и 20% от децата между 7 и 18 г. са с наднормено тегло.

Тревожната тенденция кара все повече страни и правителства да посягат и към непопулярни мерки, за да ограничават консумацията на нездравословни храни. През 2011 г. в Унгария беше въведен данък от 50 цента върху мазните храни, както и по-високи ставки върху содата и алкохола. Постъпленията от тях се използват за подобряване на здравните грижи за населението. В началото на ноември френските сенатори поискаха да бъде въведен данък върху храните, съдържащи палмово масло – налог, наречен данък „Нутела” по името на известната марка течен шоколад, който ще поскъпне в резултат на новата такса. Най-напред в това отношение е Дания, която през октомври 2011 г. въведе тъй наречения „мазен данък” , а по-късно и допълнението към него, т.нар. данък „захарни изделия”. Оказва се обаче, че жителите на страната започват да минават границата, за да си купуват нездравословните храни на по-ниски цени. Едва ли само с административни мерки може да се противостои на световната тенденция  към прогресиращо затлъстяване на населението.

Решението е в осъзнаването на проблема и личната активност да променим вредните хранителни навици. Ефективната комуникация по темата  в публичното пространство и партньорството между бизнеса, държавните институции, НПО в сферата на здравеопазването, здравните експерти и групите от потребители дава добри резултати. Чрез различни дейности и инициативи членуващите в европейската платформа “Диети, физическа активност и здраве33 организации са постигнали впечатляващи резлутати. За периода 2006 – 2010 г. в ЕС са консумирани 183 тона по-малко сол и 2229 тона захар, а само за две години  – 2008 2010 г. са използвани 1314 тона по-малко мазнини.

Постоянен линк към тази тема: http://lovechtoday.eu/%d0%bf%d1%80%d0%b5%d0%b4%d0%ba%d0%be%d0%bb%d0%b5%d0%b4%d0%bd%d0%b8-%d0%b8%d0%b7%d0%bd%d0%b5%d0%bd%d0%b0%d0%b4%d0%b8-%d1%81-%d0%bf%d0%bb%d0%be%d0%b4%d0%be%d0%b2%d0%b5-%d0%b8-%d0%b7%d0%b5%d0%bb%d0%b5/

%d блогъра харесват това: