ян. 25 2013

Предаването „Панорама” на БНТ довечера с излъчване от Брестово

Прочетено4425пъти

panorama2501131Част от предаването „Панорама“ на БНТ довечера ще бъде посветено на с. Брестово и неговия нов жител Сузана Жезус. Репортерката Поли Златарева и операторът Хрисимир Данев ще разкажат защо една португалка, работила в големи фирми в цяла Европа, е избрала за свой дом едно малко българско село. Пред камерата Сузана ще сподели, при това на отличен български, кога и защо е дошла у нас, как е открила Брестово, как се чувства като част от местния читалищен състав. Ще научим още как ще се обогати населението на селото – освен Сузана тук ще се засели и нейна приятелка от Испания, както и английско семейство от Добрич. Домакинята ще нагости екипа на „Панорама“ с баница и пълнени чушки, приготвени лично от нея.

Намеренията на Сузана са да възстанови със собствените си ръце няколко къщи в селото, които да превърне в къщи за гости. За целта обаче тя възнамерява да отиде за една година в Европейския институт за ядрени изследвания ЦЕРН, където е работила три години, за да спечели пари за осъществяване на плановете си.

Сузана Жезус е инженер-геодезист, в института ЦЕРН е участвала в създаването на електронния колайдер – най-големия научен експеримент на ЕС. „Панорама“ я снима по покана на нейните нови приятели Николай и Ивайло Йотови от продуцентска фирма „Ц. С. М.” ООД – София, които по време на изпълнението на проекта за културен туризъм „Ловеч – корени от миналото – мостове към бъдещето” се запознават с нея. Идеята е да покажем Ловеч, неговите възможности за алтернативен туризъм и хората, които помагат да съхраним българската духовност, заяви Николай Йотов. В тази връзка бе и друго предаване на „Панорама“ – от началото на декември м. г., когато екип на Бойко Василев засне и излъчи посещението на светила в световния приключенски туризъм в ловешкото село Хлевене.

 

Постоянен линк към тази тема: http://lovechtoday.eu/%d0%bf%d1%80%d0%b5%d0%b4%d0%b0%d0%b2%d0%b0%d0%bd%d0%b5%d1%82%d0%be-%d0%bf%d0%b0%d0%bd%d0%be%d1%80%d0%b0%d0%bc%d0%b0-%d0%bd%d0%b0-%d0%b1%d0%bd%d1%82-%d0%b4%d0%be%d0%b2%d0%b5%d1%87-2/

Коментари

  1. Yana Petrova каза:

    Чудесна новина !!! Поздравления за Сузана Жезус и нейната прекрасна идея да възтанови къщи в село Брестово със собствени средства !!! Искам да припомня, че през далечната 1914 година е построено Основното училище в селото и през 2014 година ще се навършат 100 години от неговото откриване. За съжаление в момента сградата на училището е в трагично състояние и е една от най-тъжните гледки в обезлюденото село Брестово. През учебната 1967/68 г. е закрит прогимназиалния курс в училището, а след 2-3 години и началния курс/ нач. на 70-години /. Добре би било да се въстанови тази внушителна за времето си сграда, в която са получили своето образование достойните българи от с.Брестово Ловешко. Поздравявам Ви и желая успех в новите начинания !!!

  2. Yana Petrova каза:

    Кратки исторически данни за училището и учителите в с.Брестово Ловешко: Първото училище е било само с начален курс,като е ползвало една от къщите на площада/от 1910 г до 1914 г./. Едни от първите начални учители са: Петър Радилов и неговата съпруга Донка Радилова /рисуване/, а по-късно началната учителка Мария Попова/г-жа Мика – от 1928/1930 г./ Преди 1950 г.: Васил Александров – начален учител и неговата съпруга Мара Александрова – детска учителка, Недялка Хитова/род.1927 г./-начална учителка, Иванка Димова от Троян – начална учителка, Денчо Савчев – нач.учител, Цена Цвенатова – нач.учител. Прогимназиални учители преди 1950 г.: Кръстю Вълчев/учител по музика и директор на училището /, Лалю Маринов-учител по физика, Иванка Лалева род.1923 г. – учителка по руски и математика, Иванка Димова от Троян – прогимназиална от 1950 г. От 1950/51 г. прогимназиални учители са: Екатерина Петкова – български и немски, Еленка Колева- математика,биология,география, Юлия Симеонова- езици и история, Цаню Недялксв- от 1955 г. – физика,химия,биология, Мара Величкова от с.Стояново – след 1955 г./пети учител на мястото на Юлия /, Елка Хубанова след 1960 г. – учителка по руски език и история. През учебната 1967/68 г. – прогимназията е закрита. Остава да работи началното у-ще до 4 клас с 2 Х 2 слети класа за период от 2-3 години, като в нач. на 70 год. училището е закрито. Последните начални учители в него са: Денчо Савчев и Цена Цветанова. След закриването на училището Денчо Савчев е преместен в у-ще "Тодор Кирков" – гр.Ловеч, а Цена Цветанова става възпитател в у-ще "Любен Каравелов" -гр.Лавеч. Всички изброени учители се отличаваха със своя опит и професионализъм и до днес са пример за своите ученици !!! Тези учители са едни от видните личностти на с.Брестово Ловешко и до днес !!!

  3. Yana Petrova каза:

    ЧЕСТИТА БАБА МАРТА !!! Желая на всички Брестовчани здраве и късмет! Нека баба Марта им дснесе повече усмивки и оптимизъм ! Нека с настъпването на пролетта се възроди и съживи нашето любимо село Брестово Ловешко. УСПЕХ!

%d блогъра харесват това: