окт. 27 2014

Празник на вярата – освещаване на приземния храм в новата катедрала на град Ловеч

Прочетено4529пъти

novhram27101414Празник на вярата беше съботният ден в Ловеч. Освещаването на храма, посветен на Въведение на св. Богородица, който се намира в долното ниво на новата катедрала „Св. св. Кирил и Методий“, бе успешното увенчаване на многогодишните трудове на Високопреосвещения Ловчански митрополит Гавриил, заел се с нелекото, но богоугодно дело на храмостроителството.

Първата копка на храма бе направена в деня на св. братя Кирил и Методий – 11 май 2005 година. От този момент митрополит Гавриил с благословението на своя духовен старец започва да търси начини за събиране на средства, с които да започне строителството. Пръв сам той дарява, а след това намира и хора, които започват да помагат и така се стига до днешния ден.

novhram27101424Празникът започна още от вечерта с водосвет и Велика вечерня. Денят на радостното събитие бе ознаменуван с празничния звън на осемте храмови камбани. След утренята бе извършен богослужебният чин на пълно освещаване с полагане на свети мощи. Голямото присъствие на служещи висши духовници и многобройно свещенство допълнително увеличаваше силата и въздействието на този изключително тържествен момент.

В св. Литургия, оглавявана от високопреосвещения Ловчански митрополит Гавриил, в съслужение участваха митрополитите Старозагорски Галактион, Варненски и Великопреславски Йоан, Русенски Наум и Неврокопски Серафим, епископите Велички Сионий и Браницки Григорий, както и гостите от Руската и от Украинската православна църква Воронежки и Лискински митрополит Сергий, Борисополски и novhram27101444Броварски митрополит Антоний, управляващ делата на Украинската православна църква – Московска патриаршия и ректор на Киевската духовна академия и семинария, и Банчанският епископ Лонгин, който, освен с духовната отговорност за повереното му от Бога братство, полага истинска отеческа грижа за 500 изоставени деца.

Митрополит Гавриил каза, че в Ловеч вече има още един храм посветен на светата Божия Майка и по този начин още по-настойчиво продължаваме да търсим нейния небесен покров и благословение в тези трудни за града ни дни.

На подземното ниво, освен храма, е разположен салон за концерти по повод различни църковни празници, помещение за работа с деца и обучителни, религиозно-просветни курсове, помещение с баптистерий за свето кръщение.

Свети Синод

Постоянен линк към тази тема: http://lovechtoday.eu/%d0%bf%d1%80%d0%b0%d0%b7%d0%bd%d0%b8%d0%ba-%d0%bd%d0%b0-%d0%b2%d1%8f%d1%80%d0%b0%d1%82%d0%b0-%d0%be%d1%81%d0%b2%d0%b5%d1%89%d0%b0%d0%b2%d0%b0%d0%bd%d0%b5-%d0%bd%d0%b0-%d0%bf%d1%80%d0%b8%d0%b7%d0%b5/

Коментари

  1. Дисидента каза:

    Искаш да кажеш празник на сатанинската вяра. Уточнявай се. А при една камара заблудени, че се намират в православен храм не в сатанински как искате Господ на ни помага?

  2. към пишман дисидента каза:

    Ей нещастник, скрий се изчадие такова ! „Дисидент“ бил…По добре си сложи за име „Смотаняк“ – повече ще ти подхожда!

%d блогъра харесват това: