Ное. 23 2012

По предложение на Областен управител сгради на музея в Ловеч предоставени на общината

Прочетено2196пъти

По предложение на областния управител на Ловеч Ваня Събчева от август т. г. сгради, ползвани от Регионалния музей в града са деактувани и предадени в собственост на община Ловеч.

След частично срутване на покривната конструкция на сградата на бул. „България” №17 т. г. и докладна от директора на културния институт Иван Лалев от 5 юни т. г., областният управител е направил оглед на обекта. След констатираното състояние в писмо до Министерство на култура от 6 август е изискано становище по отписването на имотите от актовите книги за държавна собственост и предаването им на община Ловеч, каквото искане е отправено и от кмета на общината.

На 29 август министър Вежди Рашидов  уведомява областния управител, че „Министерство на културата не възразява да бъде извършено деактуването на имотите на бул. „България” №17 и административната сграда в АИР „Вароша” и те да бъдат предоставени в собственост на община Ловеч”.

За това е уведомен с писмо и кметът на града.

Заявената в правната комисия от зам.-кмета на община Ловеч Пламен Петков позиция, че  това е държавна собственост и като такава общината няма никакви права върху нея, не отговарят на истината. По този начин са били подведени и членовете на комисията. Всякакви изказвания, че областен управител като представител на държавата не си върши работата, са фриволни и напълно неоснователни.

С действията си областният управител е изпълнил искането на директора на Регионалния музей и на кмета на община Ловеч за уреждане собствеността върху имотите, като им дава свобода на действие, което пък от своя страна би трябвало да допринесе за създаване на необходимите условия за съхраняване на богатото културно-историческо наследство, с което разполага Регионалният исторически музей в града.

Постоянен линк към тази тема: http://lovechtoday.eu/%d0%bf%d0%be-%d0%bf%d1%80%d0%b5%d0%b4%d0%bb%d0%be%d0%b6%d0%b5%d0%bd%d0%b8%d0%b5-%d0%bd%d0%b0-%d0%be%d0%b1%d0%bb%d0%b0%d1%81%d1%82%d0%b5%d0%bd-%d1%83%d0%bf%d1%80%d0%b0%d0%b2%d0%b8%d1%82%d0%b5%d0%bb/

Коментари

 1. XXL каза:

  държавата дарява…зам.кмета не разбрал – маймунка сладка, как да разбере, че е надарен с държавен имот.. фирма дарява кандидат за главен прокурор https://bivol.bg/darenie-cacarov.html – той рабрал ли е, не е ли разбрал, никой не е разбрал..

 2. мушмурок каза:

  Областните управители ДЪЛГО ВРЕМЕ НИЩО НЕ НАПРАВИХА!!!
  Сега прехвърлят отговорността на общината, само че е много късно.
  Пред избори сме бре хора!

 3. мушмурок каза:

  Горките музейни работници!!!

 4. JOE каза:

  Ето на това се казва да прехвърлиш горещия картоф!
  Всъщност става реч за сграда известна на ловешките граждани като къщата на д-р Съйко Съев. Тя е смесена собственост-на държавата, а след частична реституция и частна. Години наред тук е настанен част от РИМ-Ловеч, канцеларии и фондохранилища, а известно време и частна фирма. Естествено под наем. И така година след година. Условията за съхраняване на музейните фондове тук са под всякаква критика. Мазилката на таваните периодично си пада,покрива тече и в тези условия се съхраняват музейни фондове! А иначе наемите редовно се събират. Сигнали и искания от РИМ-Ловеч, за състоянието на сградата и ремонтни дейности, колкото искате. Действия от собствениците-никакви. И така до 10 май 2012 г. На този ден покрива аварира стабилно. Заваля и дъжд. Нормално, законите на физиката си важат. Освен, че фонда за историята на града ни е непосредствено заплашен, вече има и реална опасност за здравето и живота на музейните работници. Наистина-горките!

  Единствения, който реагира адекватно на ситуацията след постъпил сигнал е кмета на Община Ловеч. След посещение на място следва разпореждане за наемане на частни помещения в същата сграда и спешно преместване на музейния фонд. Това е и направено на 11 май.
  Оттук нататък и ново действие-преместване в по-подходящите условия на Младежкия дом, който пък си е общинска собственост и е зает в една малка част. Предстои и разглеждане на въпроса на общинска сесия. Сега пък ново пет- съответната комисия по образование, култура и т.н. отлага вземането на становище за другия месец. Съветниците Радослав Хитов, Доротея Цанкова и Иво Райнов, които така и не са видели на място за какво иде реч, навярно чакат покрива на сградата да падне окончателно! Същото отлагателно решение важи и за Пипковата къща, която е на път да намери най-после нормалното си предназначение по предложение на общинската администрация-тук да свирят децата на града ни.

  Областната администрация след всичко това и много години на бездействие при няколко областни управители се отървава от проблема с къщата на д-р Съйко Съев, като има намерение да я прехвърли на Община Ловеч. Всъщност министър Рашидов невъзразява! Остава въпроса – невъзразяването означава ли, че има документи за прехвърляне? Приета ли е собствеността от Община Ловеч? Тоест ново пет! Ще излезе, че наистина идват избори!

 5. by the way каза:

  …и на мен не ми харесва идеята музеят да се мести в младежкия, тази сграда е кръстена младежки дом, за да бъде за младите, ама то липсва ясно виждане по тези въпроси от много години…

 6. Финтифлюшка каза:

  Извинявайте, но идеята да се мести музей в Младежки дом може да бъде родена само в болен мозък. Макар, че години наред там да има зала за хазарт, говори достатъчно добре за упраленските идеи на управляващите в града. Вече си мисля, че бягството на младите не е плод на управленска импотентност, а целонасочена стратегия.

 7. мушмурок каза:

  Имаме Младежки дом – нямаме младежки дейности!
  Имаме музейна дейност – нямаме музей!
  Болен мозък има този, който държи сграда за нещо, което го няма!

 8. JOE каза:

  Младежкия дом си е голяма сграда и частично използвана. Всеки човек може сам да се убеди в това, стига да отдели време и да се разходи из дома. Да се настанят там малък брои фондохранилища и канцеларии при подходящи условия, за което сградата дава възможност, едва ли е проблем. Подчертавам – малък брой фондохранилища и канцеларии.

  По въпроса за мозъците…, не съм компетентен! Затова пък съм сигурен, че Ловеч е единственият областен град в Република България, който няма общоисторическа музейна експозиция. А това е друга тема, която явно не е обект на коментираната статия.! И то при положение, че града има богата история. Май, щяхме да развиваме…туризъм.

  Иначе, грижовници за развитието на музейното дело в града ни…колкото искате! Например този: http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=401202

  Прави чест на „Ловеч днес“, че не замита проблема под килима. И е единствената медия в града ни, която се заинтересува съвсем конкретно от фактическото положение на нещата през май 2012 г. Нещо повече публикува го с коректно и с разбиране.

 9. by the way каза:

  …е точно затова сме тук…що се отнася до управленската импотентност, не сте прави, наскоро една млада съпруга похвали по телевизията съпруга си – местен управленец в изключителна мъжественост…в резултат на която имаме музей без музейна сбирка и младежки дом без младежи…какво повече

%d блогъра харесват това: