Ное. 08 2013

По повод професионалния празник, ръководството на ОД МВР-Ловеч и началниците на 6-те РУП в областта са наградили с “писмена похвала” 50 служители с полицейски правомощия

Прочетено1437пъти

police1804121ОСМИ НОЕМВРИ ПАТРОНЕН ПРАЗНИК НА БЪЛГАРСКАТА ПОЛИЦИЯ

По повод професионалния празник, ръководството на ОД МВР-Ловеч  и началниците на 6-те РУП в областта са наградили с “писмена похвала” 50 служители с полицейски правомощия.

Празникът на българската полиция – осми ноември – е честван за първи път през 1924 г. Инициативата за неговото учредяване принадлежи на софийския градоначалник  о.з. подп. Георги Кисьов, който на 29.09.1924 г. в рапорт до министъра на вътрешните работи и народното здраве Иван Русев пише:

“Донасям в почитаемото министерство, че общоприета нужда е всяка организация или сдружение, държавно или частно учреждение, за добрия ход на делото си, да избере за свой патрон един от календарните наши отци и ежегодно да чества своя патронен празник.

Единствено полицейският институт у нас досега не си е служил с тази полезна практика.

……………

В интерес на службата, за да поддържа по-добре религиозното чувство на полицаите и да се ръководи още по-правилно тяхното възпитание, намирам за твърде належащо да се отреди и за полицията един такъв светия и ежегодно да се чества празникът на полицията.

…………….

За най-подходящ обаче аз считам Св. Димитър Солунски        проявил се като застъпник и разпространител на християнството по време на службата му като префект в гр. Солун”.

Министърът на вътрешните работи и на народното здраве Иван Русев възприема идеята на градоначалника и под влияние на Софийския митрополит спира вниманието си на празника на Св. Архангел Михаил.

Писменото мнение на митрополит Стефан изяснява, че:

“Този празник, който олицетворява и на небето реда на власт и дисциплина, и царуване на истината, правдата и любовта, много подхожда за патронен празник на полицията, която има за цел като представител на дадената от Бога власт, да се грижи за реда, спокойствието, сигурността и спазването на законите в страната, чрез които се гарантира животът, имотът и свободата на гражданите”.

При избора на патрон на полицията натежава аргументът, че Св. Архангел Михаил символизира властта, изпълняваща закона.

На 24.1.09.1924 г. министър Русев нарежда на столичния градоначалник и на окръжните управители:

“За патронен празник на цялата полиция в царството се определя денят на Св. Архангел Михаил”.

Така на 21 ноември /8 ноември по нов стил/ 1924 год. за първи път е отбелязан патронния празник на цялата полиция в царството – Св. Архангел Михаил.

На тази дата всяка година до 1943г. на площад “Св. Ал.Невски” в гр.София се е извършвал тържествен водосвет , преглед на представителните части от различни служби на полицията, награждавани са били проявилите се полицаи. Следва прекъсване от 55 години, до 8 ноември 1999 год., когато се подновява честването на празника.

 

Постоянен линк към тази тема: http://lovechtoday.eu/%d0%bf%d0%be-%d0%bf%d0%be%d0%b2%d0%be%d0%b4-%d0%bf%d1%80%d0%be%d1%84%d0%b5%d1%81%d0%b8%d0%be%d0%bd%d0%b0%d0%bb%d0%bd%d0%b8%d1%8f-%d0%bf%d1%80%d0%b0%d0%b7%d0%bd%d0%b8%d0%ba-%d1%80%d1%8a%d0%ba%d0%be/

Коментари

  1. ……….и снимка пред РПУ-то ,тц тц тц тц тц

  2. ……….и снимка пред РПУ-то ,тц тц тц тц тц

  3. kesten каза:

    Да не забравите и за затритото от полицая момиче , някой да е чул нещо по въпроса?

  4. „Писмена похвала“ – но от сърце…

  5. Анонимен каза:

    Момичето вече изгни милата, а тъпата фуражка ще го хрантутим 30 годинки в затворите….

%d блогъра харесват това: