окт. 29 2012

По инициатива на Корнелия Маринова и Ловчанския митрополит Гавриил се създава програма за православно образование според действащия закон

Прочетено962пъти

Целта е не само повече деца да учат религия в училище, но и да се приобщят чрез различни форми към ценностите на християнството

По инициатива на председателя на общинския съвет Корнелия Маринова и Ловчанския митрополит Гавриил се създава програма за православно образование в общината според сега действащия Закон за народната просвета. Целта е не само повече деца да учат религия в училище, но и да се приобщят чрез различни форми на образование и възпитание и в извънкласни дейности към ценностите на християнството.

Със съдействието на областния управител Ваня Събчева е сформирана работна група, която проведе вече три срещи. Неин ръководител е Димитрина Дренска, главен експерт „Координация културни дейности” в община Ловеч, диригент на смесения църковен хор „Евстати Павлов” към Катедрален храм „Света Троица” и настоятел към Храма. На третата среща, проведена миналата седмица с домакинството на председателя на общинския съвет, присъстваха Ловчанският митрополит Гавриил, протойерей Любомир Казашки, който е и преподавател по религия, представители на областния управител, на Регионалния инспекторат по образованието, общински съветници от постоянната комисия по образование, култура, младежта и децата, директори на училища в Ловеч – в които се изучава СИП „Религия” или пък имат начален етап на образование, представители на община Ловеч и ръководители на културни институти. На тази среща бяха формулирани основните насоки на програмата, цели и дейности.

В момента в община Ловеч православното образование се реализира в три училища – ОУ „Васил Левски” – 64 ученици, ОУ „Христо Никифоров” (74) и СОУ „Св. Кл. Охридски” (8). В Неделното училище към Ловчанска митрополия се обучават 20 деца. Общо обхванати са 166 подрастващи. Това показва анализът на реалното състояние.

Като силни страни на обучението по религия се посочва, че, макар и малко на брой, групите, които работят, са добра основа за по-разширено изучаване на религия в бъдеще, че педагогическата общност е съпричастна към християнските празници и че съществува добър диалог между институциите и духовенството. Слаби страни са недостатъчните инициативи, свързани с православната просвета на децата и възрастните, недостатъчно е взаимодействието между семействата и духовенството, отсъства пълноценен православен мироглед на обществото.

Програмата ще бъде насочена към  работа с три групи – учители, възрастни, детско-юношеска аудитория. В работата с учителите планираните дейности включват осъществяване на контрол от страна на Регионалния инспекторат по образование по провеждането на обучението по религия, съобразно нормативните изисквания на просветното министерство, създаване на условия за подготовка, квалификация и преквалификация на учители. Два пъти в годината ще бъдат организирани методически сбирки и обучителни семинари на директори на училища и учители за обмяна и популяризиране на добри практики. Което училище има възможност, ще създаде кабинет по религия. От Регионалния инспекторат, Митрополията и общината ще бъдат осигурени дидактически материали и помагала за часовете по религия.

Сред дейностите за работа с възрастните са организиране на поклонически туризъм, на родителски срещи, на които духовници да обяснят ползата от обучението по религия, разпространение на православен бюлетин. Излъчването на кратки тематични програми за предстоящи църковни празници по местните радио и телевизия и Кръгла маса „Семейството, образованието и християнските ценности в нашия живот” са други планирани дейности. Ще се популяризира още добрите практики на Митрополията и Регионалната библиотека „Проф. Беню Цонев” за организиране на беседи за възрастни, желаещи да изучават православие.

За детско-юношеската аудитория е предвидено организиране и провеждане на изложби и конкурси на тема „Семейството и християнските ценности” в училищата и детските заведения за празниците Възкресение Христово и Рождество Христово, както и Дни на православното кино около тези празници. Създаване на детски православен театър към Ловчанското читалище и курсове по иконография за деца от първи до седми клас към ОДК са още част от намеренията на работната група.

За съвместни изяви на деца и възрастни се планират организиране на културни прояви, тематично свързани с църковните празници Благовещение, Великден, Въведение Богородично и Коледа, и създаване на православно направление в Регионалния фестивал за детска песен „Пеещо яйце”.

За всичко това тепърва предстои обсъждането на възможността средствата да бъдат осигурени от бюджетите на общината и училищата за 2013 г. Ще бъдат търсени и спонсори от средите на местния бизнес.

Идеята на работна група кьм Светия синод е всъщност в новия Закон за образованието да залегне изучаването на религия в задължителната програма – няколко религиозни модула и два светски предмета – примерно етика и история на религията, но понеже не зависи от нас приемането на този закон, решихме с г-жа Маринова да предприемем стъпки, с които на местно ниво можем да се справим, обясни по време на работната среща във вторник Дядо Владика. Според председателя на общинския сьвет в Ловеч и сега действащият закон дава достатьчно вьзможности за вьзпитание в християнски добродетели, стига те да се използват рационално. Нужно е да се активизират дейностите и мотивират участниците в процеса, а за това далеч не е нужен нов закон.

В момента в община Ловеч само 4 % от учениците изучават християнството. Родителите обаче, изявяващи желание децата им да учат религия, били много повече, показват неформални проучвания, обявени на срещата.

Постоянен линк към тази тема: http://lovechtoday.eu/%d0%bf%d0%be-%d0%b8%d0%bd%d0%b8%d1%86%d0%b8%d0%b0%d1%82%d0%b8%d0%b2%d0%b0-%d0%bd%d0%b0-%d0%ba%d0%be%d1%80%d0%bd%d0%b5%d0%bb%d0%b8%d1%8f-%d0%bc%d0%b0%d1%80%d0%b8%d0%bd%d0%be%d0%b2%d0%b0-%d0%b8-%d0%bb/

Коментари

  1. fee-faw-fum каза:

    „За всичко това тепърва предстои обсъждането на възможността средствата да бъдат осигурени от бюджетите на общината и училищата за 2013 г.“

    Нека мутрополитите не забравят факта, че църквата е разделена от държавата. Който иска да папка от данъците ни да бъде така добър да внася в хазната десятък, както всички ние го правим.

  2. fee-faw-fum каза:

    Благодаря на кмета ни Казанджиев за това, че тази вечер светна навреме уличното осветление и ние, плебса, успяхме да се доберем до домовете си без да газим локвите. Да, ама не, в тъмницата, наричана център на град Ловеч ние, простосмъртните, газехме където сварим, защото си бяхме забравили уредите за нощно виждане.
    Давайте парите на общината вместо за осветление, за да могат децата и техните родители да се движат нормално по улиците на града, на мутрополитите и поповете, купете си индулгенция, че списъка с греховете ви вече е доста дългичък.

%d блогъра харесват това: