Посещение на Комисията за защита от дискриминация (КЗД) в Ловеч

Прочетено1490пъти

Комисията за защита от дискриминация (КЗД) реализира своята Национална кампания за достъпна архитектурна среда под наслов „ДОСТЪПНА БЪЛГАРИЯ“. Изграждането на достъпна архитектурна среда е ангажимент на българската държава и общините, законодателно уреден в редица нормативни актове. В рамките на кампанията Комисията възнамерява да проведе изследване на достъпността на градската инфраструктура и публичните обекти, за да бъдат показани добрите практики, както и да бъдат установени нередности.

В изпълнение на правомощията си като независим държавен орган по равнопоставеност КЗД започва серия от посещения в страната, на които да се срещне с ръководители на органите на държавна власт, обществените органи и органите на местното самоуправление, да се акцентира върху проблема и да се стартира процес на постепенното му решаване.

На 26 април 2018 г. в Ловеч Комисията за защита от дискриминация ще проведе среща с ръководители и представители на институции от Ловеч и региона. На нея освен с целите на Националната кампания „ДОСТЪПНА БЪЛГАРИЯ“ присъстващите ще бъдат запознати и законодателно регламентираните задължения на органите на държавна власт, обществените органи и органите на местното самоуправление да предприемат приоритетно мерки за изравняване възможностите на лица, жертви на дискриминация, и да съдействат на Комисията за постигане целите на закона.

След като бе извършена необходимата проверка от Комисията за защита от дискриминация, Ана Джумалиева, председател на КЗД, ще връчи на областния управител Георги Терзийски сертификат за достъпност на сградата на областната администрация съобразно целите и критериите на Националната кампания „ДОСТЪПНА БЪЛГАРИЯ“.

Посещението ще бъде използвано и за да се запознае местната общественост и медиите с функциите и правомощията на Комисията за защита от дискриминация.

 

Срещата е на 26 април 2018 г. от 13,00 ч. в сградата на Областната администрация, зала 101.

Постоянен линк към тази тема: http://lovechtoday.eu/%d0%bf%d0%be%d1%81%d0%b5%d1%89%d0%b5%d0%bd%d0%b8%d0%b5-%d0%bd%d0%b0-%d0%ba%d0%be%d0%bc%d0%b8%d1%81%d0%b8%d1%8f%d1%82%d0%b0-%d0%b7%d0%b0-%d0%b7%d0%b0%d1%89%d0%b8%d1%82%d0%b0-%d0%be%d1%82-%d0%b4%d0%b8/

%d блогъра харесват това: