Поредно международно признание за нивото на немското обучение в Езикова гимназия

Прочетено1603пъти

Георги Любенов, ученик от 10б клас на ПЕГ „Екзарх Йосиф I” Ловеч

На 26-27 март 2018 г. в Немското посолство, гр. София се проведе националният кръг на поредната PAD-Preisträgerprogramm-олимпиада. Тя се организира от Педагогическата служба за обмен към Министерството на образованието и културата на Германия и след успешно преминаване на два етапа предоставя възможност за 4- или 3-седмичен престой в Германия. И тази година учениците от Езиковата представиха достойно себе си и училището в олимпиадата и доказаха за пореден път отличната степен на усвояване на немския език в гимназията.

Първият етап на олимпиадата включваше изготвяне на проектна папка по една от следните теми: 1. Хранене; 2. Изборът на професия;   3. Пловдив – европейска столица на културата за 2019; 4. Свободата на словото, а националният кръг представляваше интервю с немско-българска комисия към Централната служба за обучение по немски език в чужбина, включващо събеседване по избраната тема и други тематични области, засягащи ежедневието и бъдещето на учениците. Едни от основните аспекти при избора на разработките за националния кръг бяха задълбочената аргументация, ясно изразената лична позиция, контроверсното разглеждане на темата и съпоставка със ситуацията в Германия.

В първия кръг на олимпиадата участваха 74 ученици, от които 34 бяха допуснати до национален кръг, включително и двама ученици от Езиковата – Десислава Костова от 10а и Георги Любенов от 10б клас. Георги Любенов е един от осемте ученици в страната, спечелили стипендия за 4-седмичен престой в Германия с посещение на Кьолн/Бон, Берлин, Мюнхен, Хамбург. Ученикът ще има възможност да бъде част от международна ученическа група, в която ще се обучава, ще работи по креативни проекти, ще посещава културни и спортни мероприятия, ще се запознае със забележителностите на градовете.

Доказателство за високото ниво на подготовка по немски език е фактът, че в тазгодишното издание на PAD-олимпиадата участваме наред с ученици от над 90 страни от целия свят, в които интензивно се изучава немски език.

Целта на програмата е засилване на интереса към немския език, култура и общество. На учениците им достави удоволствие да научат полезни и непознати факти за Германия и света, работейки заедно с ръководителите на проекта – Ева Цик, Нели Парталозова и Венелин Георгиев – преподаватели по немски в ПЕГ „Екзарх Йосиф I“. И на двамата ученици тази година по немски преподава г-жа Нели Парталозова, която ги насърчи да участват в проекта и беше непрестанно до тях при изготвянето на материалите им и без която реализирането на успехите би било немислимо.

Възможността за участие на ученици в подобен формат е приоритет за немския отдел, тъй като тази олимпиада е достъпна само за изучаващите немски език.

Поредният успех се дължи на високия професионализъм, постоянните усилия и всеотдайността на учителите в немския отдел на ПЕГ-Ловеч.

Постигнатото е безспорно доказателство, че „там, на хълма“, знанието не само ражда мечти, но и ги осъществява!

Постоянен линк към тази тема: http://lovechtoday.eu/%d0%bf%d0%be%d1%80%d0%b5%d0%b4%d0%bd%d0%be-%d0%bc%d0%b5%d0%b6%d0%b4%d1%83%d0%bd%d0%b0%d1%80%d0%be%d0%b4%d0%bd%d0%be-%d0%bf%d1%80%d0%b8%d0%b7%d0%bd%d0%b0%d0%bd%d0%b8%d0%b5-%d0%b7%d0%b0-%d0%bd%d0%b8/

1 коментар

%d блогъра харесват това: