«

»

юни 06 2016

Разпечатай това Публикация

Пореден успех по физика за Ирина Христова от ПМГ

Прочетено2465пъти

irinapmg606161Ирина Христова от 10В клас на ПМГ спечели престижно състезание по физика. Тя взе първа награда в конкурса „Уреди за кабинета по физика”, проведен на 4 юни във Физическия факултет на Софийския университет. Проектът й Easy Education Software бе оценен най-високо в категория „Компютърни програми, които могат да се използват в обучението по физика”. Създадената от Ирина програма дава възможност за използване на компютърни симулации и презентации, свързани с пружинно и математично махало; за използване на обобщаващи задачи, свързани с дадения материал. Освен това с нея се чертае графика на хармонично трептене на пружинно махало. За създаването на софтуера десетокласничката е използвала средата за разработка Visual Studio Community 2015.

Ирина споделя „Първоначално имах идея да участвам в третата категория /„Компютъризиран експеримент за естествени науки и техника”/, но нещата не се получиха, поради технически проблем и в последния момент реших да опитам да направя нещо за другата категория. Програмата ми е написана на C#, чертае графика на зависимост, свързана с пружинното махало, има симулации и презентации върху материала, както и задачи и отговори за упражнение, които улесняват процеса на преподаване.”

irinapmg606162Според регламента на конкурса, създадената програма остава за използване в кабинета по физика в училище. „Когато представих програмата си, журито беше изключително впечатлено от разработката ми и поискаха достъп до нея, за да бъде качена на сайта на Съюза на физиците и да се използва при работата със студенти. Интерес имаше и от столично училище, което иска да я използват в часовете.”

Ирина победи в силната конкуренция на представители на Националната природо-математическа гимназия, Софийската математическа гимназия и престижния Италиански лицей в Горна Баня. Ръководител на Ирина е преподавателят по физика и астрономия в Природо-математическа гимназия Снежана Генова. Основният критерий, по който журито оценява компютърната програма е дали тя ще може да бъде използвана по-нататък за учебния процес. В тази дисциплина се окуражават разработки, свързани с програмиране и симулиране на физични процеси.

irinapmg606163Организатор на 16-ото издание на конкурса е Софийският клон на Съюза на физиците в България, със съдействието и спонсорската помощ на Мусала софт – компания в сферата на софтуерните услуги, TCPA Foundation и Американска фондация за България, както и домакините от Физическия факултет на Софийски университет „Св. Климент Охридски”.

 

Постоянен линк към тази тема: http://lovechtoday.eu/%d0%bf%d0%be%d1%80%d0%b5%d0%b4%d0%b5%d0%bd-%d1%83%d1%81%d0%bf%d0%b5%d1%85-%d0%bf%d0%be-%d1%84%d0%b8%d0%b7%d0%b8%d0%ba%d0%b0-%d0%b7%d0%b0-%d0%b8%d1%80%d0%b8%d0%bd%d0%b0-%d1%85%d1%80%d0%b8%d1%81%d1%82/

Коментари

  1. Hristo Nikolov каза:

    успех. Иринче и да ми пишеш

  2. Браво, упорито момиче!

%d блогъра харесват това: