авг. 03 2015

Помните ли? Преди една година, на този ден, Денко разстреля ягуара Алонсо в ловешкия Зоопарк

Прочетено5268пъти

denkoqguar708141Павлин Иванов

Помните ли? Днес се навършва точно една година от разстрела на ягуара Алонсо. Препарираното животно „краси“ музеят в Черни Осъм за да напомня тъжната история на едно „сафари“.

Точно на този ден през 2014 г., към 9.00 сутринта започна поредицата от случки, които доведоха до логичен за ловешката действителност край. Година след събитието, всичко е забравено, ловешките обвинители удобно не намериха проблем в убийството на застрашеният от изчезване вид и дори и следа от мъничка грешка, направена от участниците в събитието, вкарало Ловеч в новините.

Днес ще припомня „официалната“ версия за случката, заявена от кмета Казанджиев. Дали й вярвате, оставям да прецените вие:

„Около 9.00 часа в неделя (3 август 2014 г.) получих обаждане от д-р Вацов, директор на ловешкият Зоопарк. След това ми се обади и шефа на РУП Ловеч г-н Съев. Веднага тръгнах към Зоопарка. Обадих се и на Павли Богдански, директорът на Регионално управление на горите – Ловеч, тъй като такива са били традициите досега, когато има такива събития с животни, особено когато става въпрос за хищници. Богдански се обади на ловното дружество в Ловеч, аз звъннах на Павлин Панов и мобилизирахме няколко представители на ловните дружинки.

На нашата покана се отзоваха представители на 5 ловни дружинки – Абланица, Горно Павликени, Сливек, Радювене, Умаревци и още една. Служители на МВР бяха там, а останалите също идваха.

Веднага се обадих да се освободи Зоопарка и да бъдат предупредени всички хора, които са там, хората по вилите, че е избягал ягуара, защото нямах информация тогава къде се намира Алонсо. Т.е., трябваше по най-бързият начин да бъдат предупредени хората.

Даже като се качвах нагоре имаше хора, които се връщаха и казваха „горе е затворено, връщайте се, има избягал ягуар.“

След като пристигнах на място, д-р Вацов ми докладва ситуацията. Сутринта при почистването служителя е допуснал грешка при технологията за обслужване на животните, при което, ягуара е избягал, но се намира в този район. Даже са го виждали няколко пъти около клетката на лъва.

Направихме анализ на ситуацията, директора на ОДМВР Георги Иванов пристигна и заедно направихме разстановката. Първото беше, в района около вилите, на подходите да наслагаме ловци и полицаи. Първо да охраняват да не излезе навън ягуара и второ да се охраняват хората.

Поставихме си задачите какво трябва да се прави.

На първо място, което беше най-лесният и приемлив вариант, това е чрез захранване да се опитаме да го върнем обратно. Само че, захранването става след обед към 15.30, когато се дава храна на всички животни. Мислихме, че животното осланяйки се на навика си, ще се прибере обратно.

Вторият вариант беше, при появяването му, да бъде отстрелян с упойващи стрелички. В Зоопарка имаме такава пушка, поради характера на работа и защото има такива животни, ако има подобен случай да бъдат приспани.

Повикахме веднага и нашите хора от кучкарника и само чакахме да се появи. Само че, с тази пушка трябва да се гърми, когато ягуара излезе на чисто място.

Обадихме се веднага, тъй като там има гъста растителност, да донесат термокамери, за да видим къде се намира ягуара. По думите на директора на Зоопарка, животното е там, но 100% гаранция няма!

Дойдоха от дружинката от Лесидрен с такава камера, но тя не показа, че със сигурност ягуара може да е там, поради което се наложи да изчакаме.

Обсъждахме варианта с ловджийски кучета, по някакъв начин да го изкараме от там. Риска обаче много голям. Ловците и двамата доктори изказаха своите съмнения, че ягуара може да бъде подплашен и тогава става вече много лошо.

Към 15.30 часа подхранихме всички животни и сложихме и храна за ягуара. Изчакахме повече от половин час, но той не се появи.

Тогава взехме решение, тъй като и полицаите тръгнаха за инструктаж за мача и имахме уговорка, след мача всички да бъдат мобилизирани за да бъде охраняван целия район.

Обадих се на гражданска защита да дойдат с големите прожектори да осветим местата, където е възможно той да излезе.

Една част от ловците тръгнаха да обикалят около Зоопарка за да видим има ли някъде компрометирани места по оградата. Между другото, чухме някъде в посока стадиона, че се разлаяха кучета и искахме да видим дали ягуара не е преминал по някакъв начин покрай нас.

И така. Точно в ъгъла горе, някъде на 200-300 метра от вилата на Пътното, оградата където е, той се появява и при опита да излезе ягуара навън, Денко го отстрелва.

Това е.

Никакъв шанс няма, дори и да е имало човек с упойващи стрели, според мен е било изключително рисково при тази ситуация да бъде отстрелван с упойващи стрели, тъй като упойката действа след минути.

Не е разговарял с нас Денко как да се реагира, защото не е имало време при тази ситуация. Но дори и да беше се обадил, аз щях да си дам разрешението.

Всички знаете, че този ягуар е с доста сантименти в моя живот, тъй като преди осем години беше осиновен от мен, но ..

В края на крайщата, когато коментираме, най-важното е да се запази живота и здравето на хората. Жалко, много жалко, младо животно, хубаво животно, ценно животно, но поради допуснати, за мен недопустими грешки от служителя в Зоопарка, се стигна до тук.“

 

Кмета уточни, че излязлата информация, че два пъти е стреляно с упойващи стрелички по ягуара не отговаря на истината, защото животното не е излизало на показ.

Друго важно уточнение, което кмета Казанджиев направи след въпрос на „Ловеч днес“, е че никой с очите си не е виждал животното през целият ден. Единствено, сутринта рано го е виждал д-р Вацов. Тъй като вероятно, според кмета, директора на Зоопарка е повикан най-напред го е виждал на два пъти, но да не ви излъжа, до клетката на лъва. Там видяхме следи, аз не разбирам, но според ловците, това е лапа на ягуар, каза Казанджиев.

Някои от служителите са казали, че ягуарът е влизал за малко вътре в клетката, но не са успели да го затворят, допълни кмета, като уточни, че това са само техни думи, на които не може да има 100% вяра.

Казанджиев е разпоредил цялостна проверка в организацията и работа в Зоопарка, защото е недопустимо, особено когато става въпрос за опасни животни, да се допускат такива грешки, защото самият служител е можел да пострада.

Категорично ще има санкции, за заяви кмета. Възложена е цялостна проверка и съгласно изискванията на закона, на Кодекса на труда има изисквания, които трябва да се спазят.

Трябва да си изясним изцяло картината за да не се допускат такива неща, каза Казанджиев. Знам, през годините е имало и други случаи, знаете, че излезе мечка и се наложи да я приспим.“

Постоянен линк към тази тема: http://lovechtoday.eu/%d0%bf%d0%be%d0%bc%d0%bd%d0%b8%d1%82%d0%b5-%d0%bb%d0%b8-%d0%bf%d1%80%d0%b5%d0%b4%d0%b8-%d0%b5%d0%b4%d0%bd%d0%b0-%d0%b3%d0%be%d0%b4%d0%b8%d0%bd%d0%b0-%d0%bd%d0%b0-%d1%82%d0%be%d0%b7%d0%b8-%d0%b4/

Коментари

 1. Ivan Genov каза:

  KILL DENKO

 2. Нормално реагира светът за #Cecilthelion

 3. Нормално реагира светът за #Cecilthelion

 4. Todor Todorov каза:

  Това е най добрия стрелец ловувал съм с него нормално е да му възложат подобна мисия

  1. МИСИЯ!!!

  2. LovechToday каза:

   На „мисия“ правиш ли си снимки с жертвата?

  3. Мисия е, съвкупността от действия на хората обитаващи Общината през „работно“ време за четири години. В случая неуспешна!

  4. LovechToday каза:

   Сетих се за този виц във връзка с „мисията“: Мъж отива на лекар и казва:
   – Докторе, боли ме там, под гърба.
   – Къде по-точно?
   – Ами там, на входа.
   – Такааа, докато го смятате за „вход“, все ще Ви боли.

  5. Todor Todorov каза:

   Мисия е вид задача която ти наредят

  6. LovechToday каза:

   Кой може да нареди на един ловец да стреля? Важното условие в задачата е, че ловецът няма място там! Има полиция за тази цел. На нея, може да се нарежда. Въпроси?

  7. тук ви подкрепям ловеч тодей.в резервата бялка имат специална пушка за такива случай. но никой не се обади на почетния гражданин да я ползват, цялата работа беше голям фарс с осиране.добре че сме в българия че иначе големи неприятности да са станали в цивилизована държава

  8. Да си е добър колкото иска и може. Останалото е идиотизъм и безнаказаност от минчоКа&co. Тоз убавец ще да е от „со“-то. Онзи ден що го не викнаха да гръмне и плевенската мечка? Комоноиди гнусни!!!

 5. и аз бих застрелял ягуара ако бях попаднал в тази ситуация,ивсеки друг би го направил….айде стига си чесахте езиците

  1. Ситуациите се създават, в случая!

  2. е добре де ,за ситуацията Денко ли е виновен…той отиде и отвори клетката та да си го отстреля после..хаха.Ако стъпиш на криво и си изкълчиш крака ,не си задаваш въпроса защо не внимаваш и грешката е в теб а са виновни тези които са редили тротоара,производителя на тротоарни плочки,кмета който е възложил поръчката или пък полицията или оня горе

  3. Вие може и да го застреляте,но в такива „ситуации“ животното се приспива,не се УБИВА!

  4. Абе преспива се но когато има възможност,при създаалите се обстоятелства друг изход нямаше! Случи се по малкото зло

 6. Todor Todorov каза:

  Не е виновен с нищо горе поставени лица са му наредили

  1. Emilia Gerganova каза:

   Екзекутора не е виновен, а един мармот завива шоколада в станиол

 7. А кМЕТА искаше на сафари да го праща, за добрата работа 😉

 8. айде айде. …животното го било страх повече .и е стояло като препарирано.поне очевидци на разстрела така казаха

 9. Plamena Bozhkova каза:

  За мен тоя Луд е виновен, защото може да не го е обивал ами приспивал!Преди да го направи тоя защо не се е сложил на мястото на майката на Алонсо!Майкаму и до сега тъжи за него!Горкия Алонсо!Много е вярно това което казват хората “ Животните са много по-добри от хората!

 10. Emilia Gerganova каза:

  Няма невинни

 11. Забрави да допълниш заглавието на поръчителя на убийството.

 12. Plamen Angelov каза:

  Kato nemoje da gramne divech garmish v zooparka

 13. Айде,нали никой не си е направил труда да го приспи

 14. Luben Stanchev каза:

  Това не беше правилно решение да се убие животното.

 15. nimrod каза:

  Добре,че миналия ден когато избяга мечката в плевенския зоопарк Денко го нямаше. Иначе щеше снимка и с нея да си направи.

 16. И какво толкова? Така е преценил.

 17. Todor Hinkov каза:

  Ne triabva6e da go ubiva ima i drugi na4ini za hva6tane

 18. I kwo tolkoz za edin Qguar dai da revem ?

%d блогъра харесват това: