«

»

апр. 12 2016

Разпечатай това Публикация

Позиция на Синдикат „Образование“

Прочетено901пъти

petrovЮлиян Петров, председател на СО „Подкрепа

Синдикат „Образование“ не смята, че идеята на някои народни представители да се отложи законът за предучилищното и училищно образование, ще възстанови дефицитите, които сега съществуват в него. Новият закон има нужда от много фундаментални промени, а не от отлагане.

По време на процедурата за приемане на ЗПУО Синдикат „Образование“ направи десетки важни предложения за промени в системата, които, за съжаление, не намериха място в Закона. По-важните акценти стават все по-актуални:

  • Недофинансирането на системата и само 3.5% от БВП, отредени за образование, води до невъзможност за изпълнението на декларирания като водещ за системата в ЗПУО национален приоритет за качествено образование.

Няма да спрем да предлагаме 6% от БВП за образование.

 

  • Вменената главна роля на обществените съвети в административното и педагогическо ръководство на учебните звена ще доведе до неимоверни затруднения и хаос в работата им. Общественият съвет в този си вид категорично няма капацитета да извършва дейностите, разписани в закона.

Предлагаме отпадане или прецизиране на партньорството от Обществените съвети.

 

  • Заложената задължителна атестация на всички педагогически специалисти вече нагнетява неимоверно много напрежение в педагогическите колегии и когато започне процесът, очакваме това напрежение да доведе до ответни действия от изтерзания български директор и учител.

Предлагаме отпадане на атестирането и мандатност на директорските длъжности.

 

  • В държавните образователни стандарти е изпуснато изискването каква да е визията на училищната сграда и сградата на детската градина. Това лишава от равен шанс за качествена учебна среда над 60% от българските деца и ученици. Много от училищните сгради нямат физкултурни салони, плувни басейни, столови за хранене, необходимия брой и видове специализирани кабинети. Огромна част от учениците в България са принудени да се образоват в двусменен режим на учебния процес, като това автоматично ги лишава от целодневната му организация.

Предлагаме поетапно преминаване към целодневна организация и едносменен режим на учебно-възпитателния процес.

 

Синдикат „Образование“ смята, че темата с учебните програми и учебниците е преекспонирана и кореспондира с политически инат на някои управляващи. Решението по тази тема трябва да бъде в интерес на деца и ученици и в помощ на учителите, защото безкрайните условности и работа на парче по време на следващата учебна година няма да бъде предпоставка за по-добро образование. Логично е като няма готовност с новите учебници за предстоящата учебна година, то те да станат факт през следващата учебна година.

Тука припомняме категорично заявеното предложение на Синдикат „Образование“ да се върне формата с един вариант на учебник по учебна дисциплина в основното образование и МОН да отпечатва тези учебници. Това ще улесни учениците, родителите и учителите при усвояване на учебния материал в различни житейски ситуации – преместване в друго училище в същия или друг регион, при кандидатстване в следваща образователна степен и т.н.

Синдикат „Образование“ настоява за по-голяма чувствителност и чуваемост на рационалните предложения, отправени към отговорните институции и предвидимост за развитие на образователната система, която трябва да бъде модерна, гъвкава и с високо качество.

 

Постоянен линк към тази тема: http://lovechtoday.eu/%d0%bf%d0%be%d0%b7%d0%b8%d1%86%d0%b8%d1%8f-%d0%bd%d0%b0-%d1%81%d0%b8%d0%bd%d0%b4%d0%b8%d0%ba%d0%b0%d1%82-%d0%be%d0%b1%d1%80%d0%b0%d0%b7%d0%be%d0%b2%d0%b0%d0%bd%d0%b8%d0%b5/

%d блогъра харесват това: