Поздравление по случай 1-ви ноември – Ден на народните будители

Прочетено1858пъти

lovechobshtina108161Уважаеми учители, културни дейци, жители на Община Ловеч!

На 1 ноември честваме един от светлите български празници – Денят на народните будители! Този ден винаги ни води към галерията от ярки образи, белязали българската култура и образование. Винаги споменаваме с трепет имената на отец Паисий, Иван Вазов, Петър Берон, Захари Стоянов, Димитър Талев, Георги Марков – имаме цяла плеяда от будители. Но денят на будителите е повод да се вгледаме и в днешния ден, както и да погледнем напред.

Пред всички нас стои огромната отговорност да живеем в един сложен и променящ се свят. Освен общия стремеж към развитие и успех, всеки един човек носи и лична отговорност за своя просперитет.

Не може да не отбележим, че липсата на духовна будност води и до липса на критерии, до замъгляване на граници, понятия и ценности. Непростимо е да не виждаш разликите между едно демократичното общество, в което живеем, и  тоталитарното ни минало. Непростимо е и да сливаш техните характеристики. И да не отчиташ огромната положителна промяна, която настъпи в България през последни десетилетия.

Днес всяко наше начинание трябва да е изпълнено с онзи пълноценен смисъл за благоденствие на хората, с който са живели винаги българските просветители. Да, пътят на познанието е бавен и труден, но не забравяйте, че капката камък дълбае.

Затова Ви желаем здрав разум, ясни цели, спорна работа!

Честит празник на всички съвременни будители! Все така възторжено градете българския дух и общество!

 

Корнелия Маринова,

кмет на Община Ловеч

Петър Цолов,

председател на Общински съвет – Ловеч

Вашият коментар:

Постоянен линк към тази тема: http://lovechtoday.eu/%d0%bf%d0%be%d0%b7%d0%b4%d1%80%d0%b0%d0%b2%d0%bb%d0%b5%d0%bd%d0%b8%d0%b5-%d0%bf%d0%be-%d1%81%d0%bb%d1%83%d1%87%d0%b0%d0%b9-1-%d0%b2%d0%b8-%d0%bd%d0%be%d0%b5%d0%bc%d0%b2%d1%80%d0%b8-%d0%b4%d0%b5/

2 коментара

  1. Будителите (преподаватели ,учители,възпитатели ,писатели … ) преди всичко ,да вземат да си поизчистят своята собствена славянобългарска реч от излишни латински ,гръцки,англо-саксонски ,турски ,ирански и арабски езикови заемки , безсмислени в настоящата наша прекрасна езикова славянска среда ,натрапени ни през вековете от нашественици или от изопачената представа за възвишеност на някои български писатели ,учени или книжовници.  Обикновено хора ,които са с много беден речников запаз в своя майчин език владеят лошо и всеки останал език.

  2. „Единственото нещо, по-лошо от лъжеца, е лъжец, който е и лицемер”

%d блогъра харесват това: