Подготовка по метода „Връстници обучават връстници“ проведоха ученици от Ловеч в СОУ „Св. Кл. Охридски“

Прочетено2928пъти

VLUU L100, M100  / Samsung L100, M100Организатор е Общинският съвет по наркотични вещества, младежите започват работа по проблемите на дрогата

В СОУ “Св. Кл. Охридски“ – Ловеч, се проведе обучение по метода „Връстници обучават връстници” и аутрич /работа на терен с деца и младежи в риск от употреба на психоактивни вещества/, съобщават от Община Ловеч. Инициативата е на Общинския съвет по наркотични вещества и Превантивно-информационния център за борба с наркотичните вещества и е организирана за ученици от 8-12 клас от всички средно общообразователни училища и професионални гимназии в абщина Ловеч. Целта е да се подготвят млади хора, които са мотивирани да развият поведенчески умения, да усвоят знания и методи за работа като обучители на връстници по проблемите на употребата на психоактивни вещества, обясни Нели Патаринска, секретар на Общинския съвет по наркотични вещества.

Учениците получиха знания за различните видове наркотици, за въздействието и последиците от употребата им, запознаха се с основните термини, свързани с употребата на наркотични вещества. Младите хора упражниха уменията си за аргументация, за критично мислене, за анализ на ситуации, свързани с рисково поведение, умения за разрешаване на конфликти и стресови ситуации, умения за устояване на групов натиск. Участниците в обучението вече могат да откриват причините, поради които хората употребяват дрога, да генерират алтернативи на това поведение и да повишат вниманието си към собствените мотиви и нагласи към употребата на дрога. У учениците се формира толерантно отношение към зависимите от наркотици, т. е. те осъзнаха факта, че зависимите са болни хора, които се нуждаят от лечение и от подкрепата на обществото. Тийнейджърите се обучиха да планират здравноообразователни занятия и дейности в училище. Чрез различни игрови ситуации и казуси обучаемите имаха възможност да опознаят по-добре собствената си ценностна система и да усвоят различни интерактивни методи за работа с връстници.

На 20 април на обучените млади хора ще бъдат раздадени сертификати и план-график за предстоящата им работа като обучители по метода „Връстници обучават връстници“. В края на всеки месец ще се организира работна среща, на която младежите ще отчитат своята работа.

Постоянен линк към тази тема: http://lovechtoday.eu/%d0%bf%d0%be%d0%b4%d0%b3%d0%be%d1%82%d0%be%d0%b2%d0%ba%d0%b0-%d0%bf%d0%be-%d0%bc%d0%b5%d1%82%d0%be%d0%b4%d0%b0-%d0%b2%d1%80%d1%8a%d1%81%d1%82%d0%bd%d0%b8%d1%86%d0%b8-%d0%be%d0%b1%d1%83%d1%87/

%d блогъра харесват това: