Ное. 13 2014

Подаваме онлайн декларации без е-подпис през 2015 г.

Прочетено2314пъти

nap1809141Радосвета Коева НАП

През 2015 г. НАП ще осигури възможност на своите клиенти да подават данъчните си декларации и с персонален идентификационен код (ПИК), обещават от приходната администрация. От приходното ведомство вече работят върху най-новата електронната услуга, но преди пускането й трябва да бъдат приети законодателни промени, които да позволят идентифицирането на подателя на декларацията чрез ПИК, а не само с електронен подпис.

До момента в цялата страна са издадени безплатно над 220 000 персонални кодове, като клиентите на НАП са направили с тях над 2,5 млн. онлайн операции с тях. Най-често ПИК се използва за справки за задължения към бюджета и при издаване на удостоверения, допълват от приходната агенцията.

В момента с ПИК гражданите могат да проверяват в интернет върху каква сума работодателите внасят осигурителните им вноски, да получат информация за пенсионния фонд, в който се осигуряват, както и да проследят какъв трудов договор е декларирал пред НАП техният работодател. Чрез ПИК клиентите на приходната агенция могат да поискат и издаването на документ, като например удостоверение за липса на задължения, да проверят какви са задълженията им към бюджета, както и какви плащания са направили.

Клиентите на НАП могат да получат безплатно своя ПИК в офиса на агенцията по постоянен адрес или по регистрация за фирмите.

Информация за услугите с ПИК може да се получи на информационния телефон 0700 18 700 на цената на градски разговор.

 

Постоянен линк към тази тема: http://lovechtoday.eu/%d0%bf%d0%be%d0%b4%d0%b0%d0%b2%d0%b0%d0%bc%d0%b5-%d0%be%d0%bd%d0%bb%d0%b0%d0%b9%d0%bd-%d0%b4%d0%b5%d0%ba%d0%bb%d0%b0%d1%80%d0%b0%d1%86%d0%b8%d0%b8-%d0%b1%d0%b5%d0%b7-%d0%b5-%d0%bf%d0%be%d0%b4%d0%bf/

Коментари

 1. БПЦ каза:

  Ще Ви задам няколко въпроса:
  1. Защо в българските църкви няма касови апарати???
  2. По кой закон, българските църкви са освободени от касови апарати???
  3. Как се отчитат, приходите в българските църкви???
  4. Къде е НАП, къде са данъчните служители???
  5. Кой е разпоредил, в българските църкви да няма касови апарати???
  6. Къде отиват парите от продажбите в българските църкви???
  7. Колко са пари, които до този момент, не са постъпили от приходите на българските църкви в държавния бюджет???

  1. ЗЕЛЕНО ГОРСКИ каза:

   Въпрос точно в „десятката“.Но от тук няма кой да отговори.Б.Б. и Ц.Ц.не четат този сайт.А въпросът е досущ за петъчните разпити на новите министри.А дано….ама нада ли….

 2. пациентка каза:

  А някой получил ли е касова бележка от личният си лекар при заплащане на потребителската такса?

 3. Пътник каза:

  А в такситата и автобусите? Питаме дали някой е получил касова бележка, а защо не си ги искаме?

  1. пациентка каза:

   А защо да си ги искаме…в закона пише, че са длъжни да издават касоваа бележка…а не при поискване… И защо за някой категории професии доходите оставан необложени с даници? Къде е НАП в тези случаи???

  2. Пътник каза:

   В закона пише, че трябва да съхраняваме касовите бележки до излизането ни от обекта. Как да съхраняваме нещо, което не ни е дадено или не сме си взели. Не искам да споря, а само да споделя, че ако не ни дават касови бележки ние трябва да си ги изискаме, в наш интерес е.
   Ако не си взимаме бележките, дори и да не искат да ни ги дават, няма да влязат пари от данъци в бюджета.

  3. пациентка каза:

   Като написах, че са длъжни да издават касови бележки, имах предвид, че това им е задължение на тях и трябва да си го изпълняват. Както всички, които си плащат данъците всеки месец, за доходите които са получили, не чакат никой да ги кани или НАП да си ги поиска…

 4. Анонимка каза:

  И какво се оказа, че най-доходните професии, са в нарушение с благословията на НАП и др. органи. Лекари, зъболекари, адвокати, таксиметрови и др. не издават касови бонове. За църквите да не говорим.

%d блогъра харесват това: