„Планинският ангел“ Мирослав Жилевски за трета година показва една позабравена българска традиция в нашия край – Коледуването

Прочетено1719пъти

koleduvane2812126Павлин Иванов

Днес ще ви разкажа за един млад ловчалия, по чиято инициатива за трета година на 25-ти декември в Ловеч се показва една позабравена българска традиция в нашия край – Коледуването.

„Възродил съм тази забравена за много българи традиция „коледуването“ в града ни и съм безкрайно доволен от това. Имах не леката задача да събирам песни, наричания, геги, които лично съм сякъл и други материали свързани със събитието.“, разказва Мирослав.

Всичко се е случило и със съдействието на Маргарита Дончева, ръководител на фолклорна формация „Елит“ при читалище „Зорница“, където Жилевски е танцувал до скоро.

„Добре че има родолюбци за да проявят желание и отделят от времето си за репетиции месеци преди Коледа. Осмината, част от които са от ФФ „Елит“ излизаме в 6 ч. призори и обикаляме домовете на хората пеейки за здраве и берекет през идната година. Така сме се харесали вече, че ни резервират и за другата година (това се казва традиция). „, споделя с удовлетворение и усмивка младият ловчалия.

Лично аз се радвам, че в нашият град има хора, които осъзнават ценността на нашите български традиции и обичаи. Търсят и намират съмишленици. Не се притесняват да бъдат истински, да обичат българското, да се гордеят с миналото си.

„Ловеч днес“ желае много здраве и успехи на Мирослав Жилевски, който е и председател на клуба за екстремни спортове „Планински Ангели“, а така също и на неговите приятели и съмишленици, които отделят от времето си и полагат усилия за запазването на най-важното – нашата културна и национална идентичност.

Вашият коментар:

Постоянен линк към тази тема: http://lovechtoday.eu/%d0%bf%d0%bb%d0%b0%d0%bd%d0%b8%d0%bd%d1%81%d0%ba%d0%b8%d1%8f%d1%82-%d0%b0%d0%bd%d0%b3%d0%b5%d0%bb-%d0%bc%d0%b8%d1%80%d0%be%d1%81%d0%bb%d0%b0%d0%b2-%d0%b6%d0%b8%d0%bb%d0%b5%d0%b2/

1 коментар

  1. Страхотно! Браво!!! Да сте живи и здрави, момчета! И дано има повече родолюбци като вас!

%d блогъра харесват това: