Писателят Младен Стоянов е новият носител на наградата „Ловешки меч“

Прочетено1659пъти

Писателят Младен Стоянов получи ежегодната персонална награда за култура „Ловешки меч 2018“. Церемонията по връчване на отличието се състоя във вечерта преди 24 май в Художествената галерия в Ловеч. Наградата връчи заместник-кметът на Община Ловеч Даниел Колев, да поздрави писателят дойде и кметът Корнелия Маринова. Събитието събра ловешката културна общественост, сред публиката беше и известният театрален режисьор с ловешки корен Николай Поляков.
По време на церемонията бе представена най-новата книга на автора „Левски – събития и личности“. За нея говори историкът Теодор Тончев. Имаше въпроси от присъстващите към автора на книгата, а след официалната част той близо час раздаваше автографи.
Младен Маринов Стоянов е роден в близкото до Ловеч село Умаревци. Неговото любопитство към света го отвежда към археология и историята. Той работи години наред като археолог в местния Исторически музей, бил е и уредник в музея Къкринско ханче. Десетилетия проучва нашето минало. Приносът му в осветляването и популяризирането на нашите революционери е безспорен. Познавач е на живота и делото на Васил Левски, подробно описва и живота на Христо Иванов – Големия. Книгите „Христо Иванов – Големия. Личност и дело“, „История с аромат на вино“, „Масонството, Българската революция и Левски“, „Левски – история и манипулации“ отдавна са библиографска рядкост.
Младен Стоянов е автор на над 200 статии в областта на историята, археологията, литературата, образованието и политиката. Заразителен разказвач и страстен полемист, той пламенно изобличава неистините и манипулациите с историческите факти.

Постоянен линк към тази тема: http://lovechtoday.eu/%d0%bf%d0%b8%d1%81%d0%b0%d1%82%d0%b5%d0%bb%d1%8f%d1%82-%d0%bc%d0%bb%d0%b0%d0%b4%d0%b5%d0%bd-%d1%81%d1%82%d0%be%d1%8f%d0%bd%d0%be%d0%b2-%d0%b5-%d0%bd%d0%be%d0%b2%d0%b8%d1%8f%d1%82-%d0%bd%d0%be%d1%81/