klis-petrov2606141Синдикат „Образование“ към КТ „Подкрепа“, заедно с останалите учителски синдикати подписаха Национален КТД за системата на „Средното образование“, съобщи председателя на профсъюза Юлиян Петров.

. Договорените параметри са най-добрите за работещите в системата членове представителни синдикати и работодателски организации за последните 10 години.

Важните договорени акценти за учителите в България са:

  1. Минималната работна заплати на младите учители се увеличава от 500 на 530 лева.
  2. С двайсет лева се увеличават заплатите на останалите педагогически длъжности, съответно: „Старши“ учител-555лв.; „Главен“ учител-590лв.; пом.-директор-630лв.; директор-680 лв.
  3. Учителите, директорите и служителите, членове на синдикалните и работодателски организации получават осем брутни работни заплати при пенсиониране.
  4. Детските градини и извънучилищните звена ще участват в националните програми в образованието от 2015г.
  5. Годишния хорариум на учителите по история, география и философски цикъл се намалява от 720 на 684 часа годишно.
  6. Трудовите правоотношения на членове на синдикати се прекратяват след съгласие на синдикалната структура.
  7. Работодателите се задължават да осигурят три извънредни плащания на работещите в системата учители и служители.
  8. За педагогическите специалисти, които работят с деца със специални образователни потребности се осигурява допълнително плащане не по-малко от 20 лева.
  9. За преподаватели с научна степен „доктор“ и „доктор на науките“ се увеличава допълнителното възнаграждение съответно 85 и 100 лева.
  10. На учителите в детските учебни заведения е договорено за първи път по 10 лв. месечно за административна работа.
  11. За учители проверяващи олимпиади, писмени работи, външно оценяване е договорено допълнително заплащане от 0.1 до 0.3 за брой работи.
  12. Учителите имат право да избират сами мястото на своята самоподготовка.
  13. Представителното облекло на учителите се увеличава от 320 на 350 лева, а работното облекло на непедагогическия персонал се коригира от 240 на 250 лв.

 

Колективния трудов договор влиза в сила от днес и договорените по-добри условия показват, както добрия социален диалог и упорита работа на синдикатите, така и положителното отношение на екипа на МОН и проф. Клисарова към българските учители и ученици.

101 коментара

  1. Даниела Радоева И те би трябвало да имат 30 минути за почивка и съответно работното им време в ДГ да е 6 часа и половина. Тези неща се регламентират е Правилника за вътрешния трудов ред.

  2. Златина Великова Да така е .Ами учителите не почиват ли ? Или не обядват? Да ,явно техните почивки са не регламентирани .

  3. Работят 8 часа и половина, защото имат регламентирана почивка от 30 минути – за хранене, кафе и т.н.

  4. Все отнякъде трябва да се започне.Хубавото е ,че това все пак е повече от НИЩОТО , където бяхме натикани.

  5. не се притеснявайте…..ние в социалната сфера сме по-зле и от вас.

  6. Да така е, аз от 7 години работя в детска градина с основна заплата 350 лв а чисто вземам 306 лв и съм в ясла като помощник възпитател.

  7. А защо не се споменават заплатите на Ръководител учебно-изчислителен кабинет… Как се поддържа сайта на училището, образец и тн. Хайде да не ни пропускате….

  8. В нашата държава от 2009 г на даскали и на полицай не са спирали да им вдигат ежегодно заплатите, въпреки кризата . Те дори не са държавни служители , но са галениците на държавната софра на всички правителства >>>> и все реват >>> все им били малки заплатите.

    Ами като са ви малки заплатите.. има други дето чакат за тези пари – ама си натискате парцалите , нали …щото нищо друго не можете да правите и само там бихте могли да виреете!

  9. “Като видях , че нищо не струвам , реших да учителствувам” – П.Р.Славейков

    1. гнидо кестенява неграмотна, изречението е извадено от контекста и в този вид си променя смисъла.
      Старата омраза към ‘даскалите’ е от комплекса ти за малоценност.
      Не са виновни те за тъпотията ти.

  10. Аз работя в дет. градина и 6 часа не мога да си поема въздух .Какви ги говори този ,, марси”.Само нагнетява обстановката.Не може да се слагат всички под един знаменател.

  11. От всичко това само 12 т ми допада като формулировка!Иначе самоподготовката я отработваме като чистим детската градина и разни други несвойствени дейности!

  12. Антоанета Алексиева Госпожо за съжаление в детските градини обезщетенията се изплащат от делегирания бюджет. Вече години се надяваме да бъдем включени и ние .

  13. Живея и работя в Швеция. Съпругата ми е учителка. Тук няма такова нещо като месечна заплата. Заплащането е на час, като една четвърт от часовете са за самопотготовка. Допълнителното работно време се заплаща по 1.25% над основното.
    Не мога да си представя как високо образованихора носещи отговорността за бъдещите поколения ще се чувстват доволни и горди със професията си и жълтите стотинки които получават за труда си. Не е чудно че тези които би трябвало да са учители не желаят, а много от тези които се съгласяват не би трябвало да бъдат. с

  14. всички, които са ощетени в заплащането , трябва да спрат да цитират числа/ цифри , а да се борят тяхното заплащане да бъде вързано процентно със заплатите на депутатите. Така няма да ви "вдигат" заплатите с 10 лв., а с повече и ще става автоматично. Това трябва да изискат вашите синдикати и т. н. , а не да се пулят по телевизиите. Вдигнат ли си депутатите заплатите и вашите се вдигат! Нооо – депутатите ще скочат и някой трябва да се бори… Борете се, не хленчете! Уважавайте труда си, за да го уважават всички! Успех!

  15. И аз напълно ви подкрепям,защото нас от непедагогическия персонал за нищо ни нямат.Работила съм и в селско училище като чистачка,където работата е много трудна,защото си човек за всичко-и хамалин,и бодигард,и подръжка,и още,и още много неща…В селското училище няма нито парно,нито климатици-само големи стари печки на твърдо гориво.Мъкнеш въглища и дърва като луд,гълташ прахоляците от горещите печки като ги чистиш и накрая колко получаваш…..мизерни пари…Нито стотинка за вредни условия на труд,нито нещо с което да прочистиш организма от праха,да не говорим и за психическото натоварване от крясъците и наглостта на учениците.Опитах и “сладостта”от работата в селска детска градина като готвач.Не си мислете,че щом е селска значи няма много деца…Напротив-50-60 са.Докато в градските детски градини имат по 2-3 готвачки,в селската е само една-тя е готвачка,тя е миячка и всичко…за “огромната”заплата от 340 лв.Направо да се чуди човек как да ги похарчи!!!!

  16. Мисля,че е редно да се каже,че заплатите се актуализират,за да можем да плащаме порастващите сметки!Прочетох всички коментари тук и за пореден път разбрах защо нищо не се случва при нас -нападки,заяждания,злоба,завист…..ето това очакват онези нагоре

  17. Да, права си Марси и аз имам наблюдения в детската градина.Аз съм от помощния персонал в детска ясла.Ние повече гледаме децата отколкото сестрите.Те не могат да познаят кога едно дете е с температура.Минималната заплата е 340 но взимам чисти 280.А вършиш повече работа отколкото тях.Но казват да си учил.Така е но от човешка гледна точка и ние имаме деца.А с 280 как да ги издържаме?

    1. Напълно те подкрепям.

    2. Винаги по низшите ще страдат и много се дразня като някой ми каже да си учила какъв ти е проблема? Е, само учители и професори и “висшисти” ли трябва да има? А и не е важно дали имаш висше, а дали имаш акъл в главата както се казва, а не да претендираш, че имаш диплома, а си неграмотен.Много неща могат да се кажат, но няма смисъл, то и даржавата ни е такава – рибата мирише от към главата.

  18. Браво, Marsi, точно като теб пише грамотният човек, цитирам те: “Първо виште си правописа…” 🙂

    1. Да, права си сгрешила съм, но аз не съм учител, нито имам висше и все пак има някои учители които са си доста неграмотни.

Comments are closed.