klis-petrov2606141Синдикат „Образование“ към КТ „Подкрепа“, заедно с останалите учителски синдикати подписаха Национален КТД за системата на „Средното образование“, съобщи председателя на профсъюза Юлиян Петров.

. Договорените параметри са най-добрите за работещите в системата членове представителни синдикати и работодателски организации за последните 10 години.

Важните договорени акценти за учителите в България са:

  1. Минималната работна заплати на младите учители се увеличава от 500 на 530 лева.
  2. С двайсет лева се увеличават заплатите на останалите педагогически длъжности, съответно: „Старши“ учител-555лв.; „Главен“ учител-590лв.; пом.-директор-630лв.; директор-680 лв.
  3. Учителите, директорите и служителите, членове на синдикалните и работодателски организации получават осем брутни работни заплати при пенсиониране.
  4. Детските градини и извънучилищните звена ще участват в националните програми в образованието от 2015г.
  5. Годишния хорариум на учителите по история, география и философски цикъл се намалява от 720 на 684 часа годишно.
  6. Трудовите правоотношения на членове на синдикати се прекратяват след съгласие на синдикалната структура.
  7. Работодателите се задължават да осигурят три извънредни плащания на работещите в системата учители и служители.
  8. За педагогическите специалисти, които работят с деца със специални образователни потребности се осигурява допълнително плащане не по-малко от 20 лева.
  9. За преподаватели с научна степен „доктор“ и „доктор на науките“ се увеличава допълнителното възнаграждение съответно 85 и 100 лева.
  10. На учителите в детските учебни заведения е договорено за първи път по 10 лв. месечно за административна работа.
  11. За учители проверяващи олимпиади, писмени работи, външно оценяване е договорено допълнително заплащане от 0.1 до 0.3 за брой работи.
  12. Учителите имат право да избират сами мястото на своята самоподготовка.
  13. Представителното облекло на учителите се увеличава от 320 на 350 лева, а работното облекло на непедагогическия персонал се коригира от 240 на 250 лв.

 

Колективния трудов договор влиза в сила от днес и договорените по-добри условия показват, както добрия социален диалог и упорита работа на синдикатите, така и положителното отношение на екипа на МОН и проф. Клисарова към българските учители и ученици.

101 коментара

  1. Няма ли да престанете да мрънкате и да се оплаквате учителите.??? Омръзна ми да ви слушам мърморенето.И тия заплати са ви много за работата, която вършите.Първо виште си правописа, повечето от вас не могат да пишат правилно, как ще научите децата като самите вие сте неграмотни в писането? Как протича един ден на учителката v детската градина сега ще ви кажа .Тези, които са първа смяна сутрин идват 7.40 сядат да пият кафе до 8.40 може и повече през това време децата се приемат от 2 групи в една за да може госпожите да си пият кафе на спокойствие.От 9.00 до 9.40 децата закусват.От 10.00 до 10.30 имат занимание а след това гледат детски филмчета или си играят навън или вътре в стаята зависи от времето до 12.00, а през това време госпожата влиза и илиза напред назад докато не стане време за обяд.От 12.00 до 12.50 децата обядват, след това лягат да спят.Госпожата отива до методичния пише в дневника какво са учили през деня за 5 минути и след това се събират с другите госпожи да пият каfе почерпки и т.н и след това си тръгват първа смяна в 13.30 .Втора смяна идва в 12 часа децата се хранят през това време, а след това ги слагат да спят и от около 13.00 започват да пият кафе и почерпки до 14.30 даже и до 15.00 понякога.От 15.30 започват да стават децата и да се обличат госпожите помагат, лелките също и така започват да закусват до 16.10 след това започват да забират децата до 18 часа.Понякога следобяд имат занаятия по 20 минути, а друг път им пускат анимация.Това е направете cu сами сметка по колко часа работа им се пада на ден, а само искат и искат. А за помощтния персонал никой не мисли.Само за учителите.Кога ще си отворите очите господа министри и хора ,които отговаряте за образованието.Вижте, че има и други хора в образованието, които също заслужават по добри заплати.До кога??? Елате в детските градини и направете изненадващи проверки и вижте кой как работи и тогава решавайте на кого да вдигате заплати.Говоря за учителите в деските градини, защото там имам наблюдения. Zа училища и други институции нищо не мога да кажа.Това е помислете си добре.

    1. По стила на писане веднага се разбира какъв образователен ценз имате .Просто си стойте от страната на метлата ,защото интелекта не ви позволява дори да коментирате учителската професия .

    2. ти виж своя,ВИЖ се пише с Ж

    3. НАЛИ СЕ СЕЩАТЕ , ЧЕ НЕ ВСИЧКИ УЧИТЕЛИ “РАБОТЯТ” ТАКА , КАТО ТЕЗИ ВЪВ ВАШАТА ГРАДИНА . ИМА И СЪВЕСТНИ ПЕДАГОЗИ .

  2. Няма ли да престанете да мрънкате и да се оплаквате учителите.??? Омръзна ми да ви слушам мърморенето.И тия заплати са ви много за работата, която вършите.Първо виште си правописа, повечето от вас не могат да пишат правилно, как ще научите децата като самите вие сте неграмотни в писането? Как протича един ден на учителката v детската градина сега ще ви кажа .Тези, които са първа смяна сутрин идват 7.40 сядат да пият кафе до 8.40 може и повече през това време децата се приемат от 2 групи в една за да може госпожите да си пият кафе на спокойствие.От 9.00 до 9.40 децата закусват.От 10.00 до 10.30 имат занимание а след това гледат детски филмчета или си играят навън или вътре в стаята зависи от времето до 12.00, а през това време госпожата влиза и илиза напред назад докато не стане време за обяд.От 12.00 до 12.50 децата обядват, след това лягат да спят.Госпожата отива до методичния пише в дневника какво са учили през деня за 5 минути и след това се събират с другите госпожи да пият каfе почерпки и т.н и след това си тръгват първа смяна в 13.30 .Втора смяна идва в 12 часа децата се хранят през това време, а след това ги слагат да спят и от около 13.00 започват да пият кафе и почерпки до 14.30 даже и до 15.00 понякога.От 15.30 започват да стават децата и да се обличат госпожите помагат, лелките също и така започват да закусват до 14.10 след това започват да забират децата до 18 часа.Понякога следобяд имат занаятия по 20 минути, а друг път им пускат анимация.Това е направете cu сами сметка по колко часа работа им се пада на ден, а само искат и искат. А за помощтния персонал никой не мисли.Само за учителите.Кога ще си отворите очите господа министри и хора ,които отговаряте за образованието.Вижте, че има и други хора в образованието, които също заслужават по добри заплати.До кога??? Елате в детските градини и направете изненадващи проверки и вижте кой как работи и тогава решавайте на кого да вдигате заплати.Говоря за учителите в деските градини, защото там имам наблюдения. Zа училища и други институции нищо не мога да кажа.Това е помислете си добре.

    1. И кои са те ?Да не би да си помощник възпитател или домакин ?Мисля ,че помощния персонал трябва да си върши работата и да не гледа кой колко взема.Когато има делегирани права да отговаря за децата тогава можем да говорим за отговорност.

    2. Marsi, стискЪй СдравУ мИтлЪтЪ штотУ ша та изметЪт преди да сА усетиш. Остани си със СдраФе и ти пожелавам да забъркваш по малко КОМПЛОТИ, интриги и техните производни.

  3. Кое е истина и кое не е. По важна е истината за нашите заплати, които са смешни като цяло в държавата ни.

  4. Adelina Anastasova По същество съм съгласна с вас. Но по отношение на подигравките,че спим, бих ви посъветвала да погледнете името на сайта,който разпространява тази информация и да не приемате за чиста монета всяко нещо в интернетпространството…Впрочем скоро четох в друга публикация, че заради кризата гърците усилено започнали да стават "гастарбайтери".На кое да вярва чиляк?!

  5. Росица Йорданова така е, но разликата от училище и детска градина е огромна….била съм в училище- сега съм в ДГ…няма място за сравнение….

  6. Tanya Georgieva да и на помощник възпитатели имам възможността да чувам коментари за методите им на възпитание – онемявам и думи не ми идат

  7. Tanya Georgieva и в училищата помощния персонал е на последно място те се изложени на повече шум и големи райони за чистене по 8 часа са на крак и в движение от тях се иска да е чисто не прекъснато в стаи тоалетни и в двора за тях няма повече отпуски няма ранно пенсиониране няма по малко работно време няма допълнително заплащане никой не мисли че и те като учителите са подложени на стрес и шум

  8. ПОДИГРАВКА!!!

  9. За училищните библиотекари никой не е помислил. Работим с по над тридесет ученици на ден и сме подложени на същия шум, но плътно по осем часа. Имаме минимална отпуска. Като работим в училищната библиотека не трябва ли и ние да сме представителни както учителите. Мисля, че не е редно да ни отделят от тях все пак работим да подпомогнем и подобрим учебния процес.

  10. Много ми е интересно как с осн, заплата от 490 лв, старши учител с 37г стаж ще ми се качи на 555 лв ?

  11. 7, 12 и 13 абсурд да станат, ще го има по закон, но няма да се спазва.

  12. Толкова ни плащат просто защото в закона е казано, че за нощен труд заплащането не бива да е по-малко от 0,30 лв. Знаете ли колко колеги учители има, които смятат, че и това ни е много("Какво толкова правят нощните възпитатели – отиват да се наспят в общежитието")Тези срамни и грозни коментари ме обиждат много повече.

  13. Не е ли срамота? Заплати като джобни пари на някои? А ние с тях и сметки и кредити и деца?? Вдигнете ги повече.!!! Много ми се иска някои от министрите да взима нашите заплати и да работи един месец в дг за да види какво е?

  14. А аз си мечтая да стана учител….

    1. остани си с мечтите и бягай от тази така наречена “държава” докато си още млада

  15. Искам да попитам ,но едва ли ще получа смислен отговор :Кой измисли в детските градини пом. възпитателите и мед.сестрите да работят по 8 часа и половина.И на делигиран бюджет само учителите да взимат допълнително средства , а за другия персонал няма.Не стига ,че са на мнимална заплата ,ами и персонал не се взима -икономии ,но за кого…

  16. Цдг Радост-Силистра няма значение, ние също……детската градина ги изплаща, ,но после общината ни ги възстановява

  17. Финансирането е от Държавния бюджет. Училището ги изплаща и не са за сметка на делегираните бюджети.

  18. А педагозите в детските ясли изобщо не са в никаква класация.Напълно сме забравени като педагогически кадри,работещи извън сферата на образованието и никой не мисли за нас…..нито от здравното,нито от образователното министерство……

  19. Людмила Манолкова никой не мисли , те са едни подлоги….с по 360 лв, нямат по -висок отпуск…защо не го повдигнаха синдикатите тоя въпрос, защо не издействаха на хората по 30 дни отпуск- учителките с 48…..и те са на същия шум, 8 часов работен ден и там могат да помислят да го намалят на 7 часа, децата им гледат, а те почиват,обличат, събличат, хранят, мият,дезинфекцират, ХЕИ-та, легла оправят в 2 групи…….но те са слугинаж и не заслужават…..

Comments are closed.