При голям граждански интерес бе открита на 13 март вечерта изложбата „Пост Памет“ на младите творци Красимира Буцева (фотограф)  и Мартин Филипов (скулптор). Експозицията е в една от залите на Художествената галерия – Ловеч. Представени са скулптури и фотоси, обединени от  темата лагера „Слънчев бряг“ край Ловеч (1959-1962), съществувал през комунистическия режим и известен с жестокостта към затворниците.

Изложбата откри кметът на Община Ловеч Корнелия Маринова, която поздрави младите автори за смелостта и таланта да разработват толкова трудна, но необходима тематика, свързана с паметта и близкото минало.

На откриването присъстваха депутатът Калин  Василев, кметът на Община Белене Милен Дулев, областният управител Георги Терзийски, председателят на Общински съвет Ловеч Петър Цолов, зам.- кметът на Ловеч Община Венцислав Христов, д-р Димитър Димитров, директор на Дирекция “Образование, здравеопазване, култура и туризъм” и други.

„Особено съм щастлива да поздравя авторите. Удовлетворена съм да открием тук в Ловеч подобна уникална изложба на двама млади творци. Първо – защото е посветена на темата „Пост памет“ и това се случва за първи път в Ловеч, и второ – защото чрез средствата на изкуството се обръщаме към въпрос, който се премълчава от някои. Никога на лагера „Слънчев бряг“  не може да бъде спокойно, докато не осъдим престъпления, не посочим виновните, ако не издигнем високо имената на невинните жертви. За мен е удовлетворение, че се събраха толкова значими хора тази вечер и пожелавам „На добър час“ на изложбата“, каза Корнелия Маринова.

Кметът на Ловеч съобщи, че е подписан договор между Община Ловеч и „Файв Стар Медиа“ за заснемането на филм с работно заглавие „Ловеч: Слънчев бряг”. Това ще е пълнометражен художествено-документален филм с режисьор Степан Поляков („Ловеч – тайната столица“), който също присъстваше на откриването.

В последвалата едночасова дискусията участва Екатерина Бончева  -член на Комисията по досиетата.  Известният журналист и изследовател разказа  за своите срещи с бивши политзатворници. Тя разказа как е написала през 1991 г. книгата „Българският ГУЛАГ – Свидетели“, в която се събират спомени за репресиите на комунистическия режим, включително и такива от Ловеч. Модератор на срещата бе Луиза Славкова от фондация „Софийска платформа“. Организаторите бяха донесли и разпространиха безплатно част от поредицата на сборника с архиви за „Държавна сигурност“.

На срещата присъства и известния актьорът Филип Трифонов, който е баща на скулптора Мартин Трифонов. Събитието приключи с разговор между гостите на чаша вино.