Отборът от ОУ „Св. Паисий Хилендарски” с. Лесидрен, община Угърчин спечели надпреварата “Защита при бедствия, пожари и извънредни ситуации” – Ловеч 2015

Прочетено1670пъти

sastezaniepojar2904152На 28.04.2015 г. на полигона на Регионална дирекция “Пожарна безопасност и защита на населението” Ловеч се проведе ученическо състезание “Защита при бедствия, пожари и извънредни ситуации” Ловеч 2015. Състезанието е традиционно и е включено в националния календар за извънучилищна дейност на МОН. Основната му цел е да се провери нивото на придобитите знания в основния курс на обучение за действие при бедствия, пожари и извънредни ситуации. Мероприятието беше организирано от РД „Пожарна безопасност и защита на населението” Ловеч, Община Ловеч и Секретариата на Областен съвет на Български Червен кръст – Ловеч. Участваха ученици от 6-ти и 7-ми класове на училищата СОУ „Св. Св. Кирил и Методий“ гр. Угърчин, СОУ „Бачо Киро“ гр. Летница, ОУ „Васил Левски” гр. Ловеч, ОУ „Христо Никифоров“ гр. Ловеч, ОУ „Иван Хаджийски“ гр. Троян и ОУ “Св. Паисий Хилендарски” с. Лесидрен.

Състезанието включваше теоретическа и практическа част. По време на теоретическата част, участниците решаваха индивидуален тест, чрез който се цели проверка на знанията за правилата за поведение и действия при бедствия, пожари и извънредни ситуации. Най-добре представилия се отбор беше отборът на ОУ „Св. Паисий Хилендарски” с. Лесидрен.

Състезателните игри бяха разпределени в учебни центрове. Чрез игрите се проверяват практическите умения на участниците, тяхната бързина и съобразителност. Център “Защита при бедствия” даде възможност участниците да се изявят като спасители при природни бедствия – наводнение и земетресение. Най-точни бяха момичетата от училището в с. Лесидрен. В център “Индивидуални средства за защита” състезателите показаха умения как се избира, подготвя и поставя противогаз, след което пробягаха разстояние с препятствия. Най-правилни и бързи бяха действията на състезателите от ОУ „Васил Левски” Ловеч.

sastezaniepojar2904151В следващия център “Защита при промишлени аварии” за предпазване от химически и радиоактивни вещества учениците „херметизираха” прозорец – тук всички се справиха безгрешно. В център „Пожарна безопасност” отборът на СОУ „Св. Св. Кирил и Методий” Угърчин демонстрира най-добри познания в тази област и практически умения за гасене на пожар, използвайки кофпомпа.

В учебен център “Първа помощ” състезателите на СОУ “Бачо Киро” Летница показаха най-добри знания и умения за оказване на първа долекарска помощ на пострадали.

Победител в състезанието с 258,5 точки стана отборът на ОУ „Св. Паисий Хилендарски” с. Лесидрен, община Угърчин. С 251,5 точки второ място зае отборът на СОУ „Св. Св. Кирил и Методий” Угърчин. На трето място, с 248 точки, се класира отборът на ОУ „Васил Левски” Ловеч.

Всички участници получиха грамоти, като класиралите се на първите три места бяха наградени с купи и медали, а на останалите участници бяха връчени плакети. Наградният фонд беше осигурен от Кмета на Община Ловеч г-н Минчо Казанджиев.

Купата и медалите на победителите бяха връчени от г-н Казанджиев. В заключителните си думи, кметът пожела на участниците да не се налагат такива ситуации, при които да прилагат придобитите знания и умения за действия при бедствия и пожари.

Вашият коментар:

Постоянен линк към тази тема: http://lovechtoday.eu/%d0%be%d1%82%d0%b1%d0%be%d1%80%d1%8a%d1%82-%d0%be%d1%82-%d0%be%d1%83-%d1%81%d0%b2-%d0%bf%d0%b0%d0%b8%d1%81%d0%b8%d0%b9-%d1%85%d0%b8%d0%bb%d0%b5%d0%bd%d0%b4%d0%b0%d1%80%d1%81%d0%ba%d0%b8/

%d блогъра харесват това: