Отбелязваме памет на Сашо Сладура с джаз-концерт

Прочетено1222пъти

sasho_sladura_monument2809161За първи път в Ловеч чрез музикално събитие ще бъде отбелязана паметта на Сашо Сладура, убит в лагера на смъртта „Слънчев бряг“ край Ловеч. По този повод на 29 септември ще има джаз-концерт с участието на Общинския духов оркестър.

В програмата участват и младите солисти  Наталия Тенева и Александър Христов.

Концертът е в Ловчанско читалище от 18 часа, билетите са по 4 лева и се продават на място и в Туристическия информационен център.

Събитието трябва да се разглежда като част от тенденцията и желанието на Община Ловеч да изяснява близката история, като почита паметта на жертвите на комунизма.

Александър Георгиев Николов, с прякор Сашо Сладура, е известен български джазов музикант от миналия век. Той е роден на 15 септември 1917 година в Плевен. Неговият баща, инж. Георги Николов, е един от създателите на Борисовата градина. Майка му е чехкиня. Александър завършва консерваторията в Прага. След като се завръща в България и след разформироването на Царския симфоничен оркестър, той започва да свири като солист цигулар в оркестъра на ресторант „България“, където става любимец на публиката и заради веселия си и шеговит нрав получава прякора Сашо Сладура. Солистка на оркестъра по това време е Леа Иванова.

Със заповед на Мирчо Спасов от 15 септември 1961 г.  Сашо Сладура е изпратен в трудовия концентрационен лагер край на Мирчо Спасов  Сашо Ловеч. Там успява да преживее само 11 дни. След побои, малтретиране, унижения и подигравки е убит. Днес в Пловдив има негов паметник, а една софийска улица е кръстена на него.

Постоянен линк към тази тема: http://lovechtoday.eu/%d0%be%d1%82%d0%b1%d0%b5%d0%bb%d1%8f%d0%b7%d0%b2%d0%b0%d0%bc%d0%b5-%d0%bf%d0%b0%d0%bc%d0%b5%d1%82-%d0%bd%d0%b0-%d1%81%d0%b0%d1%88%d0%be-%d1%81%d0%bb%d0%b0%d0%b4%d1%83%d1%80%d0%b0-%d1%81-%d0%b4%d0%b6/

3 коментара

  1. Надявам се, че този път няма да има мрънкачи, които не харесват да им свирят джаз. Че Сашо Сладура нещо опозиция на комунистите си пада…

  2. „Със заповед на Мирчо Спасов от 15 септември 1961 г. Сашо Сладура е изпратен в трудовия концентрационен лагер край на Мирчо Спасов Сашо Ловеч/виж си резултата от бързането бе ПиАрче?!/. Там успява да преживее само 11 дни. След побои, малтретиране, унижения и подигравки е убит. “
    А нима в последните години в България момчета с бухалки не трепат читави хора по магистралите и на околовръстнато в София.И властта ли е пряко виновна за това,че и тогава и сега е имало и има изверги,като този,който е пребил Сашо Сладура?
    Хора като Сашо трябва да се почитат!И да,неговата музика е далеч по-добра от истеричните крясъци на анархистичните ракаджии,ако въобще метълът може да мине за рок?!На какво възпитава младото поколение метъла и на какво музиката на Сладура.Аз съм за Сашовата!
    А на това изречение „Събитието трябва да се разглежда като част от тенденцията и желанието на Община Ловеч да изяснява близката история, като почита паметта на жертвите на комунизма.“ мястото му не е тук.
    Сашо е жертва на изверга“Тарабата“,а такива има при всяка власт.Има ги и сега!

%d блогъра харесват това: