май 01 2017

Освещаването на катедралния храм „ Св. св. Кирил и Методий“ в Ловеч събра елита на държавата

Прочетено3025пъти

Кметът Корнелия Маринова: От днес имам задача, която осъзнах по време на освещаването на новия храм

От днес имам още една задача, която осъзнах по време на освещаването на новия катедрален храм – да работя с още по-голяма самоотверженост и още повече усилия, за да издигна нивото на нашия град до високото ниво, което почувствах в храма. Това каза кметът на Община Ловеч Корнелия Маринова преди тържествения обяд в ресторант „Ловеч“ след освещаването на катедралния храм „ Св. св. Кирил и Методий“ на 30 април.

Тя припомни, че с построяването на този храм Ловеч се е наредил непосредствено след София, Варна, Видин  – градовете с подобни храмове, и вече е сред големите, важни центровете на религиозната карта на България.

Кметът Корнелия Маринова връчи плакети – вимпел с образа на Братята равноапостоли Кирил и Методий на най-заслужилите лица за изграждане на катедралния храм. Сред тях са имената на бизнесмена Цоло Вутов, архимандрит Тимотей, Симеон Сакскобургготски, митрополит Георгий – Русия, митрополит Амвросий – Румъния, патриарх Неофит Първи и митрополит Гавриил.

На Бойко Борисов и Валентин Златев, който не присъстваха на обяда, също получават вимпел.

„Ние от ГЕРБ така разбираме патриотизма – да се правят нови катедрали, нови манастири, нови църкви и всички ние, кой колкото има – малко или много, да даде за вярата и за това да се слави Господът“, каза по-рано пред журналисти лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов. Появата му на площада бе посрещната с аплодисменти от събралите се ловчалии.

Църковното събитие привлече в Ловеч трима бивши премиери – Симеон Сакскобургготски, Георги Близнаков и Бойко Борисов.

Тук бяха почти всички митрополитите от Светия синод, гости от съседни православни църкви, депутати от ловешка област, кметовете на Ловеч, Троян и  Тетевен, областният управител на Ловеч Пенка Николова и други. От името на президента Румен Радев бе прочетено приветствие и предоставен дар. Подаръци за храма направиха и останалите гости на празника. Кметът на Ловеч Корнелия Маринова подари икона на Светите апостоли Петър и Павел, наречени първовърховни, защото най-много са се потрудили при поставяне основите на светата Църква Христова. „Свидетели сме на изграждане на храма, свидетели до края на живота си ще сме и на този тържествен ден. Няма да бъдем докрай свидетели само на едно – на дългия, многовековен път на храма през времето“. С тези думи кметът Корнелия Маринова поднесе своя дар на митрополит Гавриил.

Светият синод награди за заслуги Ловчанския митрополит Гавриил с ордена на БПЦ „Св. св. Кирил и Методий“ (първа степен). Отличието бе връчено в храма лично от патриарх Неофит. Негово светейшество дари още енголпие (малка кръгла икона носена на гърди) с образа на Св. Климент Охридски, една икона на Света Богородица и един ценен напрестолен кръст, завещан от патриарх Максим.

Първата Света литургия в новата катедрала започна рано сутринта, тържеството завърши на обед. Атмосферата се допълваше от песнопенията на Патриаршеския катедрален хор с диригент доц. Димитър Димитров, брат на българския патриарх Неофит.

Изграждането на храма започна през 2005 г., строежът досега струва около 5 млн. лева.  Застроената площ е  850 кв. м, сградата е висока 25 м. Вътре също е  впечатляващо с изящните полилеи, изработени в Украйна и Русия. Стенописите са дело на зограф Владимир Аврамов от ВТУ, дърворезбованият иконостас е дело на смоленски майстори.

Има  две нива – на приземния етаж е разположен храм „Въведение Богородично”. Църквата е оборудвана и с помещения, където ще има храмова библиотека, стая за неделно училище и други.

 

 

Постоянен линк към тази тема: http://lovechtoday.eu/%d0%be%d1%81%d0%b2%d0%b5%d1%89%d0%b0%d0%b2%d0%b0%d0%bd%d0%b5%d1%82%d0%be-%d0%bd%d0%b0-%d0%ba%d0%b0%d1%82%d0%b5%d0%b4%d1%80%d0%b0%d0%bb%d0%bd%d0%b8%d1%8f-%d1%85%d1%80%d0%b0%d0%bc-%d1%81%d0%b2/

Коментари

 1. ГОЛЯМ ЕЛИТ , НЯМА ЩО !?

 2. Valentin Nedev каза:

  Дано вашето осъзнаване г-жо Маринова е повлияно от Божието просветление, а вашето самоотвержено желание за работа бъде подплатено с дела в ползу людете на гр. Ловеч! Амин!

 3. То пък един елит…

 4. Poli Hristova каза:

  Брей, от година и нещо е кмет, а чак сега е осъзнала, за какво е там. Уникално

  1. НА ДА ЛИ Е ОСЪЗНАЛА !

  2. Ivalina Borisova каза:

   На думи може, но на дела се съмнявам

 5. Няма ли работни места, няма хора. Няма ли хора, няма го въпросното „ниво“, за което говори уважаемата г-жа Маринова. Ако ще и замък да построи, хора пак ще има само и единствено на Цветница. Тъжно, наистина. Но искрено желая градът ни да бъде огрян от поне малко светлина вече.

 6. Ivalina Borisova каза:

 7. Ужас! Да присъстват на освещаването на храма на сатаната. Ма защо само аз все още му казвам истинскто заглавие?

 8. Госпожо Маринова,влезте в храма и се помолете за жителите на града ,че ще останат без болница.То явно друго не можете да направите поне се молете в осветения храм и за работищите в болницата,защото са оставени на произвола на съдбата

 9. Само се чудите как да крадете и да сте на първа страница по вестници а гражданите кучета ги яли.пълни смешки сте всички,съвкупност от боклуци

 10. И да окрадете още повече гр Ловеч, а на какво положение са ни улиците не ви интересува, нали сте от герб…

 11. Vladi Gechev каза:

  eee,samo hram ni lipsvashe,bravo!!alo,gusko takava..mi to horata izbegha!!zavodi ni trebvat,bolniza,ne tikvun i kompania!!!!!

 12. Danny Gaydarski каза:

  Po dobre napravi remont na Ilit tam ima poveche glasove!

%d блогъра харесват това: