февр. 26 2013

ОИЦ – Ловеч представи успешно реализирани проекти от региона и акцентира върху новите възможности за 2013 година

Прочетено640пъти

oic2502131Успешни проекти, реализирани на територията на осемте общини на област Ловеч в различни тематични области представи днес пред местните медии Областният информационен център в Ловеч. Проектите са събрани в издание, което 24 реализирани идеи на различни категории бенефициенти: общински администрации, бизнес, НПО и училища.

Росица Кривирадева, експерт „Комуникация, информация и логистика“ представи постигнатите резултати от успешно приключени към края на 2012 г. проекти на бенефициенти от област Ловеч, съфинансирани от европейските фондове. Тя подчерта още, че екипите, реализирали тези добри практики, са положили много труд и усилия и са имали куража да превърнат идеите си за нещо по-добро в реални ползи и резултати. Тези постижения и труда на хората, работили за осъществяването им, екипът на ОИЦ – Ловеч популяризира чрез издаването на информационен бюлетин. Целта е предоставената информация да провокира други граждани, бизнес, организации и институции към проява на инициативност, креативност и иновативност по пътя на успешното кандидатстване и управление на европроекти.

В хода на срещата управителят на ОИЦ – Ловеч, Нели Митева представи информация за актуалните и предстоящи процедури по оперативните програми, които дават възможност на общински администрации, бизнес, НПО, читалища и училища да кандидатстват с нови идеи през 2013 г. Тя сподели още, че тази година бележи края на настоящия програмен период 2007-2013 и акцентът е върху отчитането и приключването на настоящия и планирането на следващия програмен период 2014-2020 г. Независимо от това, отбеляза Митева, предстои отваряне на още нови схеми по оперативните програми, които ще дадат нови възможности за кандидатстване и добави, че се надява хората да бъдат активни и инициативни. В отговор на журналистически въпрос, служителите на Центъра изразиха мнение, че с течение на годините гражданите на областта наистина са се убедили, че и в България могат да се реализират добри проекти, а общините и бизнеса са натрупали опит и вече пишат хубави проекти, които могат успешно да се реализират. Не липсват и трудности, свързани с финансирането на проектите – липса, или ограничения в размер на авансови плащания и покриване на банкови гаранции, което смущава фирмите. Повечето обаче осъзнават, че за да бъдеш успешен и да реализираш плановете си трябва да бъдеш информиран и активен. В заключение Нели Митева обобщи: „Изисква се добра предварителна подготовка, обучени и мотивирани екипи за управление на проектите. И успехите неминуемо няма да закъснеят“.

Постоянен линк към тази тема: http://lovechtoday.eu/%d0%be%d0%b8%d1%86-%d0%bb%d0%be%d0%b2%d0%b5%d1%87-%d0%bf%d1%80%d0%b5%d0%b4%d1%81%d1%82%d0%b0%d0%b2%d0%b8-%d1%83%d1%81%d0%bf%d0%b5%d1%88%d0%bd%d0%be-%d1%80%d0%b5%d0%b0%d0%bb%d0%b8%d0%b7%d0%b8/

%d блогъра харесват това: