окт. 18 2012

Общоселско събрание в Радювене по повод опасното сирене

Прочетено1656пъти

Вчера вечерта, в читалището в село Радювене се е провело общоселско събрание, на което жителите на селото са уведомени, че ще бъде изтеглена домашната им продукция, съобщава агенция Фокус.

Повод за събранието са констатираните наднормени количества във ферма, находяща се на територията на селото.

По рано, при рутинно изследване на мляко за наличие на афлатоксин, са констатирани наднормени количества във ферма, находяща се на територията на селото, съобщиха от Министертсвото на земеделието и храните. При проверката става ясно, че суровината се доставя в млекопреработвателно предприятие, където инспектори към Областна дирекция по безопасност на храните, град Ловеч, възбраняват цялото количество сирене, произведено от суровина от същата ферма. След излизане на положителни проби за завишено количество на афлатоксин, цялото налично количество сирене е унищожено на екарисаж. Няма количества заразено сирене в търговската мрежа, тъй като то е било в период на „зреене“ и никакви количества не са напускали предприятието.

От утре  18 октомври е създадена организация, всички количества млечни продукти, произведени за домашна употреба в района на село Радювене да бъдат предадени на компетентния орган за да бъдат унищожени.

Най-вероятния причинител за наличието на афлатоксин в млякото са остатъчните количества от жътвата на царевица в района, където животните са били на паша. Най-често афлатоксините се срещат в храни и фуражи в следствие на гъбично замърсяване от плесени, главно Aspergillus flavus и A. parasiticus в топли и влажни условия.

Постоянен линк към тази тема: http://lovechtoday.eu/%d0%be%d0%b1%d1%89%d0%be%d1%81%d0%b5%d0%bb%d1%81%d0%ba%d0%be-%d1%81%d1%8a%d0%b1%d1%80%d0%b0%d0%bd%d0%b8%d0%b5-%d0%b2-%d1%80%d0%b0%d0%b4%d1%8e%d0%b2%d0%b5%d0%bd%d0%b5-%d0%bf%d0%be-%d0%bf%d0%be%d0%b2/

Коментари

  1. Kina Stoycheva каза:

    Ще го отнесат горките радювенци. Те по-добре да поискат най-напред изследване на продуктите и чак след това да носят всичко за изхвърляне. Интересно кой и защо се е вторачил точно там. Ами афлатоксин може да се открие и в останалите селища от общината/областта.

  2. Bobi1225 каза:

    Не е вторачване. Било е рутинна проверка. Съгласна съм, че тази бактерия може да се открие както в останалите селища от общината, така и в други населени места в страната.

%d блогъра харесват това: