Общността на гр. Троян се обедини и събра 10 000 лв. от мартеници за благородна кауза

Прочетено1487пъти

Ученици от втори клас в НУ „Св. св. Кирил и Методий” (гр. Троян) и техните родители решават да изработят 5 000 мартеници, а спечелените от тях пари да дарят на детска хирургия в УМБАЛСМ Пирогов. Няколко по-активни майки започват да се свързват с местния бизнес – фабрики, фирми, заведения, печатницата в града, по-активни граждани и местната общинска администрация. Постепенно инициативата набира скорост и с това съмишлениците й се увеличават. Още две училища в града („Проф. Венко Колев“ и СОУ „Васил Левски“) се присъединяват към малките добротворци. Впоследствие създават и Facebook страница, където хора извън София и дори извън страната заявяват своето желание да дарят за каузата. Резултатът – 10 010 лв.

Събраните пари ще бъдат използвани за закупуването на нов набор от специални медицински инструменти, чрез който се извършват хирургични интервенции на новородени с вродени аномалии и малки деца. Вродените заболявания при бебетата и децата са изключително сложни и деликатни. Годишно в Пирогов биват оперирани между 800 и 1000 новородени и бебета с вродени аномалии, а над 2000 деца имат нужда от хирургична намеса. Някои от инструментите и техниката в болницата са морално остарели. Това налага необходимостта от нови, но бюджетите на държавните болници често са недостатъчни за покриването на всички нужди. Освен професионализъм, се изискват и специфични инструменти, свързани с особеностите на всяко едно вродено заболяване и всяка възраст. Хората зад „Заедно в доброто“ вярват в професионализма на лекарите в детско отделение, но знаят и колко важни са условията, в които те си вършат работата.

 

Материалите и трудът за изработването на мартениците са дарени от самите участници.

 

Участниците в инициативата вярват, че заедно като общество всички ние имаме възможността да променяме съществуването ни към по-добро и носим отговорност да предадем на децата ценностите и вярата ни в доброто. “Заедно в доброто” подарява надежда за един по-добър и нормален живот.

 

Постоянен линк към тази тема: http://lovechtoday.eu/%d0%be%d0%b1%d1%89%d0%bd%d0%be%d1%81%d1%82%d1%82%d0%b0-%d0%bd%d0%b0-%d0%b3%d1%80-%d1%82%d1%80%d0%be%d1%8f%d0%bd-%d1%81%d0%b5-%d0%be%d0%b1%d0%b5%d0%b4%d0%b8%d0%bd%d0%b8-%d0%b8-%d1%81%d1%8a%d0%b1%d1%80/

2 коментара

  1. Браво на активните родители, допринесли за случването на това добро дело и отзивчивите троянски бизнесмени!

  2. Браво на децата,родителите и техните учители! Доброто никога не умира! Нека да го подкрепим с каквото можем!

%d блогъра харесват това: