Общински съвет по наркотичните вещества /ОСНВ/ и Превантивно-информационен център за борба с наркотичните вещества /ПИЦ/ проведоха поредната дискусия на тема „Наркотици и опасни комбинации”

Прочетено2321пъти

Общински съвет по наркотичните вещества /ОСНВ/ и Превантивно-информационен център за борба с наркотичните вещества /ПИЦ/ проведоха поредната дискусия по метода  „Световно кафене” на тема „Наркотици и опасни комбинации”. Инициативата се състоя на 18 октомври в СУ „Тодор Кирков“- Ловеч. Ученици от  гимназията дискутираха с младежи от ПЕГ „Екзарх Йосиф I“ завършили обучението „Връстници обучават връстници“. Целта на мероприятието е младежите да се запознаят с видовете наркотици, динамиката в развитието на търсенето, употребата и злоупотребата с психоактивни вещества и въздействието им върху човешкия организъм.

По време на форума стана ясно, че първите стъпки на „зарибяване“ могат да бъдат и неосъзнати от жертвата. Тийнейджърите от ПЕГ споделиха истински истории по темата. В Плана за изпълнение на Програмата за превенция на употребата на наркотични вещества на ОСНВ е заложено регулярно да се провеждат дискусии по метода „Световно кафене“ на различни теми, където по ротационен принцип ще вземат участие ученици от всички училища. Този метод на дискутиране е модел – подходящ и интересен за млади хора,  който едновременно е ефективен, различен и забавен.

По време на това “Световно кафене” учениците от ПЕГ “Екзарх Йосиф I“ и СУ „Тодор Кирков“- Ловеч  формулираха отговори на въпросите: Как влияят наркотиците върху общото здраве на индивида и върху неговата психика? През какви етапи минава човек след започване на употребата на наркотици в емоционален аспект? Има ли разлика между физическо и психическо отказване от наркотици? Какви са вариантите на изход от зависимостта на наркотиците? Може ли да се приеме, че марихуаната вреди на психичното здраве и защо? Какво е синтетичен наркотик? Какви са начините за предлагане, може ли да се открие с тестовете предлагани в аптеките и т. н. Изказаните мнения бяха обобщени.

„Световно кафене“ е метод за творческо решаване на проблеми, целта на който е да улесни сътрудничеството в разговора и да спомогне за споделяне на  нови идеи и мнения. В този процес се създава атмосфера, наподобяваща кафене, в която участниците обсъждат въпрос или проблем в малки групи около масите на „кафенето”. На равни интервали от време на време участниците се местят на други маси / с други подтеми/, като на всяка остава по един домакин, който да обобщава информацията от предходния разговор. По този начин разговорите се обогатяват чрез кръстосване на идеи, генерирани в предишни разговори с другите участници. В края на процеса основните идеи се обобщават и се обсъждат по-нататъшни възможности.

Превантивно-информационен център за борба с наркотичните вещества предлага безплатни консултантски услуги при употреба, злоупотреба и зависимост от алкохол, наркотици и други психоактивни вещества. Гарантирана анонимност. /Сградата на Стоматологията, 3 етаж, тел.068/601 367/.

Постоянен линк към тази тема: http://lovechtoday.eu/%d0%be%d0%b1%d1%89%d0%b8%d0%bd%d1%81%d0%ba%d0%b8-%d1%81%d1%8a%d0%b2%d0%b5%d1%82-%d0%bf%d0%be-%d0%bd%d0%b0%d1%80%d0%ba%d0%be%d1%82%d0%b8%d1%87%d0%bd%d0%b8%d1%82%d0%b5-%d0%b2%d0%b5%d1%89%d0%b5%d1%81/

1 коментар

  1. Наркотиците трябва да минат по здравна каса!

%d блогъра харесват това: