Ное. 22 2015

Общински съвет отблизо

Прочетено5523пъти

pavlinivanov2111151Павлин Иванов

В петък се проведе второто заседание на Общински съвет Ловеч. Не мина добре. Силно се надявам причините да са свързани само и единствено с кратките срокове за организация и липсата на Правилник за работа! Като всяко начало, е трудно и ще бъде трудно още известно време. Силно се надявам на това!

Ще си позволя да представя моят поглед, но вече отвътре.

Първият проблем, разбира се е липсата на Правилник за работа. Той ще бъде приет скоро, насрочено е обществено обсъждане, има предложения по него.

Правилникът е онази рамка, която определя онези дребни детайли, които не са описани в Закона за местното самоуправление и чрез него се доразвиват механизми и процедури за принципна, открита и съдържателна работа на съветниците и гражданите. Без Правилник, позовавайки се единствено на ЗМСМА е доста по-трудно да се води и участва в заседание. Още на следващото заседание, този проблем ще бъде решен и Общински съвет Ловеч ще има своята здрава основа за качествена работа.

Не мога да не призная начина на водене от Председателя на съвета – железни нерви, въпреки безбройните провокации, брутално поведение на съветници и граждани с възпитание на улични хулигани. Като прибавим и липсата на Правилник и задължението да се води заседанието единствено по правилата заложени в текстовете на ЗМСМА, всичко приключи в рамките на допустимото.

Вторият проблем на вчерашното заседание се съдържаше в допълните материали, постъпили и раздадени едва в началото на заседанието. Това беше и причината да поискам почивка, за да може всеки да се запознае с тях, колкото и трудно да е това, в рамките на 20 минути.

Правилникът ще регулира този процес и до подобни ситуации няма да се стига.

Логичният въпрос е защо се вкарват необявени в проекто-дневният ред точки. Вероятно отговорът е в спешната нужда от съгласие на Общински съвет за да не се бомбират процеси, касаещи загубата на средства по проекти .

От политическа гледна точка, не може да не бъде отбелязан факта, че към момента в Общински съвет, не е ясно какво е мнозинството и дали изобщо го има. Макар и дневният ред да беше само няколко точки, егото и личните отношение надделяваха, а това е много далеч дори от най-широките схващания за това, що е политика и в чии интерес тя трябва да се провежда.

Начинът на мислене, прозиращ зад отделните предложения за решения, изказванията, търсените пътища за постигане на целите, показват както личните разбирания, философия, ценности, така и фундамента, отговарящ на простият въпрос – ЗАЩО сме в Общински съвет и какви цели гоним.

Основната точка във второто заседание на Общински съвет беше приемането на Наредба за местните такси и цени на услуги.

Нуждата

След като се стигна до там, ВАС да отмени изцяло Наредбата и Община Ловеч да работи и събира пари незаконно в рамките на последните месеци от предишния мандат, спешно се налагаше да се приеме преминалата всички правни процедури Наредба.

Да, тя не е добра. Не отговоря нито на политиките, нито на визията за развитието на Ловеч в следващите години. Безспорен факт!

Наредбата ще се промени, поради следните причини:

  1. Тя трябва да отговоря на управленските програми и на нуждите на жителите на община Ловеч като политики. Наредбата е само инструмент, който служи за тяхното реализиране.
  2. Предстои промяна в структурата и числеността на общинската администрация. Следва, че калкулациите по всяка цена и такса ще бъдат неактуални. Т.е. нужда от корекция на документа.
  3. В управленските програми на повечето политически сили е заложена промяна във философията на управление на общинската собственост и развитието на икономиката, включително чрез създаване на нови общински предприятия, изваждане от структурата на общинската администрация на цели отдели. Т.е. нужда от корекция на документа.
  4. Наредба за местните такси и цени на услуги е органично свързана с други наредби, като Наредба 2. Пример – достъпът до автомобили до пешеходната зона, което предизвика елементарни коментари от незапознати с нормативната уредба бивши съветници. Т.е нужен е синхронизиран подход при коригиране на всички наредби, целящ постигане на точни и ясни цели.

Това са само най-важните отправни точки, които обуславят нуждата от корекции в Наредба за местните такси и цени на услуги. Надявам се, работата ще започне още със съставянето на новите комисии, след приемането на Правилника за работа на съвета.

Това е накратко. Нямам за цел да използвам жълтините, които вероятно са ви интересни и случили се на второто заседание. Може да изгледате пълният запис скоро и всеки сам да си състави мнение.

Това, което мога да гарантирам е, че обществото има ПЪЛНА (за добро или за лошо) представителност в Общински съвет. Каквито сме ние като хора и граждани, такива са и съветниците. Факт!

В заключение, силно, много силно се надявам:

  1. Грешките и пропуските във вчерашното заседание на Общински съвет Ловеч да са в резултат единствено на липсата на Правилник за работа и естествените за всяко ново начало трудности
  2. Гражданите да бъдат много по-остри, да оказват сериозен контрол върху работата на съвета и да бъдат безкомпромисни към грешките! Вярвам, че ако те не заявяват ясно и смело мнението си, дори и най-добрите идеи и предложения могат да се изродят, а това вече го видяхме в предишните мандати.

 

Постоянен линк към тази тема: http://lovechtoday.eu/%d0%be%d0%b1%d1%89%d0%b8%d0%bd%d1%81%d0%ba%d0%b8-%d1%81%d1%8a%d0%b2%d0%b5%d1%82-%d0%be%d1%82%d0%b1%d0%bb%d0%b8%d0%b7%d0%be/

Коментари

  1. Да отрегулирате въпроса с инкасо колите или да ги спрете или да ги скъсате от такси! Най – добре да ги спрете!

  2. Не да им подарявате главната!

  3. Общинска полиция МНОГО ШЕФОВЕ ТАМ БРЕ ГОЛЯМА ХРАНИЛКА И ВСЕ ПЕНСИОНЕРИ МЛАДИ ХОРА НЯМА ЛИ

  4. Аз бях на този общински съвет и не разбирам защо хората не разбраха, че отпада таксата за издаване на съответния пропуск за минаване през пешеходната зона. Предстои кметицата да издаде забранителна заповед.

%d блогъра харесват това: