юни 05 2013

Общински съвет не можа да се самоорганизира и за пореден път остана в „насипно“ състояние. Съветниците не можаха да си изберат председател!

Прочетено1686пъти

obs406131Павлин Иванов

Вчера вечерта, Общински съвет Ловеч проведе заседание, на което трябваше да избере своя нов председател. Номинираните за поста бяха Венцислав Хаджиев БСП, Ирина Митева ГЕРБ и Иво Райнов от СДС.

От гласувалите 33 съветника, 14 гласа бяха за Хаджиев, 14 за Митева и 2 за Иво Райнов. В урната имаше и три празни бюлетини. След така даденият вот, никой от номинираните не успя да събере нужните 17 гласа и кризата в Общински съвет се очертава да продължи докато не бъдат, меко казано уговорени, притежателите на трите „висящи“ гласа, но за това може да прочетете в подробно в моя коментар.

Как се стигна до избора и кризата във властта съм писал много. По-интересно е какво се случи на вчерашното заседание.

В началото, за председателстващ заседанието беше избран Иво Райнов от СДС, след което беше приет предварително обявеният проекто-дневен ред , като беше изтеглена напред една обречената точка, а именно упълномощаване представителя на Община Ловеч в Общото събрание на „ЕКО-ЛОВЕЧ” АД за гласуване в насроченото за 06.06.2013 г. редовно общо събрание. Решението по тази точка беше обречено предварително, защото решението нямаше как да влезе в сила до 6 юни, независимо от това, дали има или няма избран председател. Но това не е толкова важно, защото само подкрепя тезата за самодискредитация на ловешкия общински съвет.

obs406132След това първо гласуване, местния парламент премина към целта на заседанието – избор на председател. Процедурата включва няколко стъпки – определяне на процедурни правила за провеждане на тайно гласуване за избор на председател на Общински съвет – Ловеч, избиране на временна комисия за избор за председател на Общински съвет – Ловеч и избор на председател на Общински съвет – Ловеч.

С малки допълнения беше прието основното предложение на Ирина Митева от ГЕРБ за процедурата, която предвиждаше по същество, изборът да бъде извършен с една интегрална бюлетина, на която всеки съветник да отбележи своя избор за председател. При събрани 17 гласа в подкрепа за един от кандидатите, има избран председател. При недостатъчен брой гласове за нито един от номинираните, Общински съвет насрочва продължение на заседанието по дата и час, т.е. нова процедура.

Д-р Митев направи предложение изборът да премине в два кръга, като след първия тур, двамата събрали най-много гласове да отидат на балотаж. Предложението не беше прието и беше гласувано основното предложение.

В комисията по избора по решение на съветниците влязоха 6 съветника, по един от всяка политическа силobs406133а в Общински съвет.

Направените предложения за председател бяха за Венцислав Хаджиев БСП и Ирина Митева ГЕРБ, направени съответно от техните групи. От гласувалите 33 съветника, 14 гласа бяха за Хаджиев, 14 за Митева и 2 за Иво Райнов. В урната имаше и три празни бюлетини. След като никой от тримата не получи необходимите 17 гласа, трябваше да се започне нова процедура по избор.

Бяха внесени 4 предложения кога да продължи заседанието.

Д-р Митев от СДС предложи следващият избор да се проведе веднага, а Ирина Митева ГЕРБ, Пенко Пенков от ОДС и Валя Митева БСП предложиха три различни дати. След кратка почивка, през която бяха извършени консултации между групите. Ирина Митева подкрепи предложението на д-р Митев за продължение на избора веднага, а Валя Митева оттегли предложението си и подкрепи предложението на Пенко Пенков за 11 юни.

След гласуване, то беше прието с гласовете на БСП, ДПС, ОДС и Светослав Иванов от „Отечество“.

Новият опит за избор на председател на Общински съвет Ловеч ще бъде на 11 юни от 17.00 часа. Дотогава, местният парламент е блокиран и няма да може практически да работи нито в интерес на администрацията, нито в интерес на политическите партии, нито в интерес на гражданите на община Ловеч.

Постоянен линк към тази тема: http://lovechtoday.eu/%d0%be%d0%b1%d1%89%d0%b8%d0%bd%d1%81%d0%ba%d0%b8-%d1%81%d1%8a%d0%b2%d0%b5%d1%82-%d0%bd%d0%b5-%d0%bc%d0%be%d0%b6%d0%b0-%d0%b4%d0%b0-%d1%81%d0%b5-%d1%81%d0%b0%d0%bc%d0%be%d0%be%d1%80%d0%b3%d0%b0%d0%bd/

Коментари

 1. Данчо Заверджиев каза:

  Вчера общинските съветници имаха уникалната възможност със свое решение /след като не можаха да си изберат председател/ да възложат на един от тримата зам.председатели да изпълнява функциите на председателя до избирането на такъв и така днес ОбС щеше да има / и то законно/ човек който да представлява ОбС при изпълнение на ежедневните му функции.Защото ако днес общинските съветници не работят като такива, то представляващия ОбС днес щеше да работи и нямаше да има никакви проблеми.

  ДА ама НЕ!

  Общинските съветници окончателно дискредитираха институцията Общински съвет. И ако до вчера си имаха оправдание „дъвката”, че някой друг им е виновен, то вече отговорността за потопа /като в село Бисер/ потопил ОбС е изцяло на 33-мата съветници.

 2. by the way каза:

  …а досега кой бе виновен, Корнелия Маринова, така ли,за какво са ни тогава 33-ма, те глави на раменете си нямат ли или бе по-лесно да има един,който да носи отговорност, и като го няма него-потоп.Всичките тези 33 сега накуп трябва да си отидат и да си разиграват театъра на друго място,не ги е срам,и ние чакаме да свършат някаква работа

 3. debelaka каза:

  То има ВИШО и няма какво да го спре да опустуши моя и вашия живот.

%d блогъра харесват това: