юли 15 2014

Общинският съвет по наркотични вещества предлага на тийнейджърите в Ловеч летни занимания по програма „Ваканция без риск“

Прочетено1555пъти

obshtina301111Общинският съвет по наркотичните вещества и Превантивно-информационният център за борба с наркотичните вещества към община Ловеч изготвиха програма за провеждане на летни занимания по инициативата „Ваканция без риск 2014“. Тя е разписана по дни и часове за улеснение на децата и младежите в Ловеч (програмата е публикувана отделно – б. р.). В инициативата участват доброволци от Регионална библиотека “Проф. Беню Цонев“.

Програмата стартира на 19 юни на беседката в алеята „Башбунар“. Под купола на десетки балони се проведе тийнейджърска среща, на която бяха раздадени превантивно-информационни материали за различни психоактавни вещества. Младежите пиха натурален сок в чаши с лого „Да на витамина – не на амфетамина“ и водиха разгорещени разговори за марихуаната и метамфетамина ПИКО – актуалните наркотици в Ловеч. В инициативата се включиха обучените ученици по метода „Връстници обучават връстници“ и аутрич/работа на терен с деца в риск.

В следващите дни продължава изпълнението на програмата, предвидени са лятна читалня с предоставяне на превантивна литература, презентации на филми, дискусии на теми, свързани с дрогата, раздаване на материали за безопасен интернет и за психоактивните вещества. Събитията по програмата ще продължат до 9 септември.

Липсата на организирано и структурирано свободно време на децата и младежите през лятото поражда опасност от прояви на рисково поведение от страна на младите хора. Предпазването, ангажирането с дейности и информирането на децата и младежите за възможни рискове, свързани с поведението им през лятната ваканция, са в основата на дейностите по програмата „Ваканция без риск”. Тя ще се организира всяка година и е насочена към учениците и младите хора. Целта е да се осмисли свободното им време, като те бъдат ангажирани в превантивни инициативи. Програмата е многокомпонентна и обхваща превенция на наркомании, злоупотребата с алкохол, вреди от тютюнопушенето, последици от необезопасен секс – сексуално предавани инфекции, СПИН, нежеланата бременност и агресия.

 

Програмата може да изтеглите от ТУК

Постоянен линк към тази тема: http://lovechtoday.eu/%d0%be%d0%b1%d1%89%d0%b8%d0%bd%d1%81%d0%ba%d0%b8%d1%8f%d1%82-%d1%81%d1%8a%d0%b2%d0%b5%d1%82-%d0%bf%d0%be-%d0%bd%d0%b0%d1%80%d0%ba%d0%be%d1%82%d0%b8%d1%87%d0%bd%d0%b8-%d0%b2%d0%b5%d1%89%d0%b5%d1%81/

Коментари

  1. vladilovech каза:

    Обаче са пропуснали да ги светнат, че не трябва да пият лекарства предписани от психиатри понеже ги вземат наркомани. Ма то това си е всенародно заболяване понеже нали маса навалица споменава фразата „Пий си хапчетата“.

%d блогъра харесват това: