Общинският съвет почете Найден Ангелов с едно от най-високите отличия на Ловеч

Прочетено1734пъти

Иво Райнов

„Уважаема госпожо Маринова,

Уважаеми колеги,

Адмирирам предложенията за удостояването на професор Владов  със званието „почетен гражданин“ и на господин Найден Ангелов със „заслужил гражданин“. Моите  думи, обаче, ще бъдат в подкрепа на учителя  Ангелов.

Нашият град е в дълг към големите личности и хора, превърнали се в пътеводна звезда за развитието на града и общината.

В нашата община има непреходни стойности, създадени с усилията на визионери и останали като  темели, върху които ние само можем да надграждаме.

По-рано днес господин Петков посочи, че една от силните страни на нашата община е образованието и най-вече Езиковата гимназия.

Училищата не са просто сгради, те са най-вече дух. Така както една църква не може да спечели за вярата без свещеници, така едно училище не може да привлече  за знания без истински учители.

Точно такъв учител е предложен за едно от почетните звания на Ловеч. Човек, чийто дух продължава да вдъхновява почти три десетилетия след като се е оттеглил.

Найден Ангелов  е от онези легенди, които създадоха модерното образование в Ловеч. Неговите преподавателски качества и човешко влияние намират продължение в творческия път на многобройните възпитаници, всички с блестяща каиера в различни сфери на обществения живот.

Неговото интелектуално и гражданско присъствие продължава да бъде обществен ориентир въпреки преклонната възраст.

Няма да изброявам неговите изключителни качества като учител, театрал, публицист, писател и културен деец. Те са обществено известни.

Ще припомня само, че за значението на една личност по-силно от името могат да свидетелстват единствено уважението и преклонението на поколения пораснали деца. За тях Найден Ангелов е просто и с любов – Ацата.

Ще запазя моето права да стана на крака пред Учителя при официалното връчване на отличието.

Благодаря ви за вниманието.

*Думите, с които днес подкрепих прпедложението за удостояване на Найден Ангелов със „заслужил гражданин на Ловеч. Предложението бе гласувано с пълно единодушие от Ловешкия общински съвет.

Постоянен линк към тази тема: http://lovechtoday.eu/%d0%be%d0%b1%d1%89%d0%b8%d0%bd%d1%81%d0%ba%d0%b8%d1%8f%d1%82-%d1%81%d1%8a%d0%b2%d0%b5%d1%82-%d0%bf%d0%be%d1%87%d0%b5%d1%82%d0%b5-%d0%bd%d0%b0%d0%b9%d0%b4%d0%b5%d0%bd-%d0%b0%d0%bd%d0%b3%d0%b5%d0%bb/