«

»

Дек. 22 2014

Разпечатай това Публикация

Общинският съвет задължи администрацията да проучи възможностите за откриване на профилирани паралелки по изкуствата

Прочетено1239пъти

lovechobshtina103121Общинската администрация да извърши анализ на възможността за откриване на профилирани паралелки с профил изкуство и да проведе разговори с директорите на училищата това да се реализира с план-приема за 2015/2016 г. учебна година. Предложението за разкриване на профилираните паралелки да бъде включено и обсъдено в Стратегията за образованието на община Ловеч. Това реши на заседанието си на 19 декември Общинският съвет, обсъждайки предложението за създаване на национално училище по изкуствата в Ловеч, по предложение на постоянната комисия по образование, култура, младежта и децата.

     Предложението за национално училище по изкуствата е на ловчалиите Петър Магеранов, Петко Игнатов, Спас Дочев, Тотко Рогашки, Валентин Узунов и Валентин Стойчев. Те предлагат новото учебно заведение да се помещава в сградата на СОУ „Панайот Пипков” и в него да се изучават класически инструменти, пеене, фолклор, класически танци, изящни изкуства и актьорско майсторство в 26 специалности. Финансирането да се осъществява със средства от държавния бюджет от Министерството на културата, като финансово-бюджетната дейност става въз основа на нормативни документи на Министерството на образованието, Министерството на културата и Министерството на финансите.

     Това предложение бе прието за сведение от Общинския съвет, който записа в решението си още, че предлага на кмета на общината да открие процедура по разкриване на национално училище по изкуствата в Ловеч. Това стана по предложение на председателя на комисията по образование и култура Радослав Хитов.

     По време на обсъжданията на сесията вчера стана ясно, че според според Закона за народната просвета и Правилника за неговото приложение държавни училища, каквото би било националното училище по изкуствата, се откриват, преобразуват и закриват със заповед на министъра на образованието и науката. В такива училища всички изучавани профили и професии трябва да задоволяват образователните интереси и потребности на повече от една област в страната. Общинският съвет има правомощия да взима решения само по създаване на общинско училище по изкуствата. Затова по време на дебатите бе коментирано, че тръгвайки с профилирани паралелки, Ловеч може да открие впоследствие общинско училище по изкуствата, което да се преобразува в национално.

     Предложението за профилирани паралелки по изкуствата бе прието с вота на всички 32-ама общински съветници, участвали в гласуването.

Постоянен линк към тази тема: http://lovechtoday.eu/%d0%be%d0%b1%d1%89%d0%b8%d0%bd%d1%81%d0%ba%d0%b8%d1%8f%d1%82-%d1%81%d1%8a%d0%b2%d0%b5%d1%82-%d0%b7%d0%b0%d0%b4%d1%8a%d0%bb%d0%b6%d0%b8-%d0%b0%d0%b4%d0%bc%d0%b8%d0%bd%d0%b8%d1%81%d1%82%d1%80%d0%b0/

%d блогъра харесват това: